Putoaako Italia jälleen jalkapallon MM-kisoista?

Italia voitti 2021 jalkapallon Euroopan mestaruuden (Kuva UEFA)

Italia voitti 2021 jalkapallon Euroopan mestaruuden. (Kuva UEFA)

Qatarissa 2022 pelattavan jalkapallon MM-turnauksen 32 maasta on selvillä nyt 13. Suomen tie on noussut karsinnoissa pystyyn.

JALKAPALLO Jalkapallon MM-karsintojen lohkovaihe vietiin Euroopan osalta päätökseen tiistaina. Suomi jäi lohkossaan kolmanneksi hävittyään Ukrainalle yhdellä pisteellä, joten Huuhkajia ei nähdä MM-jatkokarsinnoissa.

Kymmenen lohkovoittajaa sai Euroopasta suoran paikan Qatarissa marras-joulukuussa 2022 pelattavaan MM-turnaukseen. Kymmenen lohkokakkosta eteni puolestaan jatkokarsintaan, joihin mukaan tulee lisäksi kaksi joukkuetta Kansojen liigan kautta.

Lohkovoittajina MM-kisoihin etenivät Ranska, Espanja, Englanti, Belgia, Hollanti, Saksa, Tanska, Kroatia, Serbia ja Sveitsi. Näiden maiden lisäksi kisapaikan ovat saavuttaneet isäntämaa Qatar sekä Etelä-Amerikan karsinnoista kisapaikkansa varmistaneet futiksen jättimaat Brasilia ja Argentiina.

Euroopasta jatkokarsintaan etenivät Portugali, Skotlanti, Italia, Venäjä, Ruotsi, Wales, Turkki, Puola, Pohjois-Makedonia ja Ukraina. Tshekki ja Itävalta pääsivät jatkokarsintaan Kansojen liigan menestyksensä kautta.

Viime kesänä Euroopan mestaruuden voittanut Italia karsiutui vuoden 2018 MM-kisoista. Nyt Italia hävisi suoran kisapaikan Sveitsille kalkkiviivoilla ja joutuu ensi vuoden puolella pelattaviin jatkokarsintoihin tukalasta tilanteesta.

Euroopan jatkokarsinnoissa pelataan kaksi kierrosta kerrasta poikki -menetelmällä. Kaksi ottelua pitää voittaa päästäkseen MM-kisoihin.

Paremmin sijoitettu maa saa karsinnoissa kotikentän. Portugali, Skotlanti, Italia, Venäjä, Wales ja Ruotsi pääsevät isännöimään ensimmäistä ottelua ja Portugali, Skotlanti sekä Italia toista ottelua, jos jatkoon pääsevät.

Qatarin MM-kisoihin pääsee kaikkiaan 32 maata. Turnaus pelataan 21.11.-18.12. vuonna 2022.

Suomi ei ole koskaan pelannut jalkapallon MM-kisoissa miesten tai naisten tasolla. Seuraava tilaisuus miesten puolella olisi 2026.

Tuolloin MM-kisoissa on mukana 48 joukkuetta ja Euroopasta mukaan pääsee 16 joukkuetta, joten Suomen mahdollisuudet ovat hieman paremmat.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajat murheen keskeltä – ”Tulevaisuus näyttää mallikkaalta, se saa mut pysymään täällä”

Kommentoi Facebookissa