Puukotettu kirjailija Salman Rushdie pääsi hengityskoneesta – hyökkääjä sai syytteen murhan yrityksestä

Kirjansa johdosta tappokäskyn kohteeksi joutunut Salman Rushdie on aikaisemmin välttynyt hyökkäyksiltä. (Kuva Alexander Baxevanis)

Epäilty on 24-vuotias Yhdysvalloissa syntynyt mies, jota luonnehditaan äärishiialaiseksi.

KIRJALLISUUS Intiassa syntynyt brittikirjailija Salman Rushdie, 75, sai vuonna 1988 aikaan maailmanlaajuisen kohun satiirisella teoksellaan Saatanalliset säkeet, jota väitettiin islamilaista uskontoa ja profeetta Muhammedia halventavaksi.

Kirja synnytti mielenosoituksia ja Iranin uskonnollinen johtaja ajatollah Khomeini antoi Rushdiesta tappokäskyn sisältäneen fatwan. Khomeini kuoli vuonna 1989, mutta tappokäskyä ei ole peruttu. Islamilainen säätiö lupasi Salman Rushdien murhaamisesta miljoonien dollarien palkkion.

Salman Rushdie eli piiloutuneena turvatoimien ympäröimänä 1990-luvun, mutta alkoi elää avoimemmin muutettuaan vuonna 2000 New Yorkin Manhattanille. Hän on puhunut sananvapaudesta ja säästynyt aikaisemmin iskuilta, mutta perjantaina luentotilaisuudessa Chautauquan paikkakunnalla New Yorkin osavaltiossa nuori mies hyökkäsi esiintymislavalle puukon kanssa.

Mediatietojen mukaan Rushdieta iskettiin teräaseella kymmenen kertaa. Kirjailija vietiin puukotuksen jälkeen Pennsylvaniassa sijaitsevaan UPMC Hamot Surgery Center -sairaalaan, jossa hänet leikattiin ja laitettiin hengityskoneeseen. Kirjailijan agentin Andrew Wylien mukaan Rushdie näyttää selviytyvän, sillä hän on päässyt pois hengityskoneesta ja pystyy jo puhumaan. Kirjailija todennäköisesti menettää kuitenkin toisen silmänsä, myös hänen maksansa on vaurioitunut ja käden hermot poikki.

Epäilty on 24-vuotias New Jerseyssä asuva ja Yhdysvalloissa syntynyt äärishiialaiseksi luonnehdittu Hadi Matar, jonka vanhemmat ovat Libanonista. Iranilaiset lehdet ovat ylistäneet tekijää. Epäilty matkusti bussilla luentopaikalle ja osti lipun tapahtumaan, jossa Rushdien oli määrä esiintyä. Syytteet kiistänyttä miestä epäillään toisen asteen murhan yrityksestä. Poliisilaitos ja FBI selvittävät tekijän motiivia.

Vuonna 2005 profeetta Muhammedia esittäneet Jyllands-Posten-lehdessä julkaistut pilakuvat saivat aikaan kohun ja tanskalaispiirtäjä Kurt Westergaardia uhattiin useasti. Hän kuoli viime vuonna 86-vuotiaana pitkällisen sairauden uuvuttamana. Vuonna 2015 islamistiterroristit surmasivat 12 ihmistä tekemässään iskussa ranskalaisen satiirilehti Charlie Hebdonin toimitukseen. Lehti oli myös julkaissut Muhammed-pilakuvia.

Lue myös: Paikallislehtien artikkelit ovat suosittuja koko maassa – jos niille vain annetaan mahdollisuus

Kommentoi Facebookissa