Puutarhainstallaatio tuo vehreän kohtaamispaikan keskelle kaupunkia – ”Keidas on helposti kaikkien koettavissa”

Keidas koostuu kahdeksastakymmenestä puisesta kehikosta, jotka on täytetty yli kolmellakymmenellä eri yrtillä, syötävällä kukalla ja vihanneksella.

Keidas koostuu kahdeksastakymmenestä puisesta kehikosta, jotka on täytetty yli kolmellakymmenellä eri yrtillä, syötävällä kukalla ja vihanneksella. (Kuva Amos Rex)

Lasipalatsinaukiolle on tuotu kahdeksastakymmenestä kasvitornista koostuva puutarhainstallaatio.

INSTALLAATIO Keitaan myötä 80 vuotta täyttävä Amos Rexin omistaja Konstsamfundet haluaa tuoda ihmisille vehreän kohtaamispaikan keskelle kaupunkia ja luoda uskoa tulevaisuuteen. Lasipalatsinaukiolle toteutettu Keidas on Konstsamfundetin tervehdys koko Helsingin kaupungille ja kaikille sen ihmisille.

Keidas koostuu kahdeksastakymmenestä puisesta kehikosta, jotka on täytetty yli kolmellakymmenellä eri yrtillä, syötävällä kukalla ja vihanneksella. Kasvitorneissa kasvaa muun muassa orvokkeja, chilejä, tomaatteja, mansikoita, persiljaa, salviaa, laventelia, minttua ja nuoria omenapuita.

– Keidas on poikkeusaikoihin sopiva tapa juhlistaa Konstsamfundetin historiaa, tuoda vehreyttä keskelle kivistä kaupunkia ja luoda uuden heräämisen ja jatkuvuuden kokemusta. Kuten Amos Rex, Keidas ei ole pöyhkeä ja on helposti kaikkien koettavissa, sanoo Konstsamfundetin toimitusjohtaja Stefan Björkman.

Keidas-installaatio sijaitsee Amos Rexin aukiolla.
Keidas-installaatio sijaitsee Amos Rexin aukiolla. (Kuva Koptercam/ Amos Rex)

Puut ovat viittaus Amos Andersonin kesäpaikkaan Kemiönsaaren Söderlångvikissa, jossa viljellään edelleen omenoita. Keitaan päättyessä kaikki kasvit ja rakennusmateriaalit hyötykäytetään. Keitaan on suunnitellut taidemuseo Amos Rexin arkkitehti Asmo Jaaksi, JKMM Arkkitehdit Oy.

– Amos Rexin idea on alusta saakka ollut, että aukio on olennainen osa taidemuseota. Nyt, kaksi vuotta museon avaamisen jälkeen pääsemme toteuttamaan tätä ideaa installaation muodossa, museonjohtaja Kai Kartio puolestaan kommentoi.

Amos Anderson perusti Föreningen Konstsamfundetin vuonna 1940 ja määräsi testamentissaan yhdistyksen ainoaksi perillisekseen. Konstsamfundet toteuttaa tarkoitustaan mm. ylläpitämällä taidemuseo Amos Rexiä. Samanaikaisesti Keitaan kanssa jatkuu nuorten taiteilijoiden Generation 2020 -näyttely. Keidas on esillä 6.9. asti.

Lue myös: Muuminäyttely saa pohtimaan elämän suuria kysymyksiä – ”Tämä on satumaailma, jossa ei ole ilkeitä hahmoja”

Kommentoi Facebookissa