Qatarissa meheviä yllätyksiä – Marokko puhuu jo MM-kullasta

Marokko voitti jalkapallon MM-kisoissa alkulohkonsa. (Kuva AOP)

Marokko ja Japani voittivat MM-jalkapallossa yllättäen alkulohkonsa. Alkusarjassa Marokko voitti Belgian ja Japani Saksan sekä Espanjan.

JALKAPALLO Marokko on Japanin ohella noussut MM-kisojen sensaatiojoukkueeksi. Marokko voitti alkulohkonsa jättäen taakseen edellisten MM-kisojen mitalistit Kroatian ja Belgian.

Marokko aloitti MM-urakkansa maalittomalla tasapelillä Kroatiaa vastaan. Belgian Marokko voitti 2-0 ja alkulohkon päätösottelussaan Kanadan 2-1.

Lehdistötilaisuudessa Marokon päävalmentajalta Walid Regraguilta kysyttiin jo Marokon mahdollisuuksista voittaa MM-kultaa. Regragui on vastauksestaan päätellen täynnä itseluottamusta.

– Asetimme tavoitteeksemme antaa kaikkemme alkulohkossa sekä sen myötä jatkopaikan. Ja sen jälkeen, niin miksi emme voisi voittaa MM-kultaa? Tähtäämme taivaisiin. Meidät on vaikea voittaa.

– Miksi ei voisi unelmoida MM-kullasta? Afrikkalaisena joukkueena meidän tulee asettaa sellainen tavoite, Regragui jatkoi.

Marokko eteni MM-kisoissa 16 parhaan joukkoon toisen kerran. Ensimmäisellä kerralla 1986 Marokko hävisi Länsi-Saksalle neljännesvälieräottelussa täpärästi 0-1.

Qatarissa Marokko kohtaa neljännesvälieräottelussa ensi tiistaina Espanjan.

Japani voitti alkusarjassa Saksan ja Espanjan maalein 2-1 ja voitti lohkonsa. Molemmissa otteluissa Japani kiri voittoon tappioasemasta.

– Pelasimme Espanjaa vastaan, joka on yksi maailman parhaista joukkueista maailmassa. Tiesimme, että tulisi vaikea ottelu, ja todellakin tuli. Päästimme maalin, mutta joukkue vastasi ja yritti muuttaa tilanteen vaikeissa olosuhteissa. Joukkue pelasi todella hyvin toisella puoliajalla, kommentoi Japanin päävalmentaja Hajime Moriyasu.

Lehdistötilaisuudessa paljastettiin mielenkiintoinen yksityiskohta. Moriyasu on nimittäin keskustellut pelaajiensa kanssa taktisista kuvioista ja pyytänyt pelaajia tuomaan esille mielipiteitään.

Euroopassa moinen johtamiskulttuuri on tuttua, mutta Japanissa, hyvin autoritaarisessa johtamiskulttuurissa todella harvinaista.

– Harjoituksissa kävimme läpi asioita. Pelaajat toivat minulle ideoitaan. Meillä oli muutamia vaihtoehtoja taktiikkaan ja keskustelin niistä pelaajien kanssa. Eilisissä harjoituksissa valitsimme taktiikkamme, Moriyasu sanoi.

Qatariin on saapunut useita tuhansia japanilaisfaneja joukkuettaan kannustamaan Moriyasu ja pelaajat ovat kiitollisia.

– Pelaajat toipuivat pettymyksestä Costa Rica -tappion jälkeen. Paljon tuli faneja tänne Japanista. Omistamme tämän voiton heille. Olemme hyvin onnellisia siitä.

– Aasialle ja Japanille voittomme Saksasta ja Espanjasta on jotain, joka tuo meille valtavasti itseluottamusta. Paljon asioita pitää vielä parantaa, mutta Aasia ja Japani voivat voittaa maailman tasolla, Moriyasu päätti.

Japani kohtaa MM-kisojen neljännesvälieräottelussa ensi maanantaina Kroatian.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Saksa ulos jalkapallon MM-kisoista – Espanjalle shokkitappio

Kommentoi Facebookissa