Rahastusta sähkönsiirrolla – valvova viranomainen näyttää vahvasti olevan verkkoyhtiöiden edunvalvoja

Vuosittain reilut kymmenen prosenttia kuluttajista päätyy vaihtamaan sähkönmyyjäänsä.

Sähkön siirtohintojen korotuksia pyritään perustelemaan sähköverkon toimitusvarmuuden parantamisella. (Kuva Fotolia)

Kolumnistimme ennustaa, että uudessa laissa ei tulla merkittävästi pudottamaan siirtohintojen korotuksia.

KOLUMNI Ylikorkeat sähkönsiirtomaksut ovat suututtaneet kansalaisia siitä lähtien, kun sähkömarkkinalain ”uudistus” tehtiin vuonna 2013. Silloin Fortumin sähköverkko myytiin ja yksityistettiin Carunalle sateenkaarihallituksen pääministerin Jyrki Kataisen johdolla. Sähkön siirtohinnoittelun rahastusta on yritetty suitsia moneen kertaan, surkein tuloksin. Nyt Marinin hallitus on antamassa lähiaikoina lakiesityksen, jossa sähkön siirtohintojen nousuun aiotaan puuttua. Säädösmuutokset ovat tarkoitus saada voimaan kiireellisesti ensi vuoden alussa, koska julkisuus ja kansalaismielipide painavat päälle.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan siirtohintojen nousu on ”keskeinen tekijä minkä takia olemme valmistelleet uutta esitystä”. Jos haluaisi ennustaa, niin uudessa laissa ei tulla merkittävästi pudottamaan siirtohintojen vuosittaisia prosentuaalisia korotuksia.

Yle kertoi jokin aika sitten, että sähkön verkkoyhtiöt ovat korottaneet siirtomaksuja jopa kymmeniä prosentteja. Ylisuurten korotusten taustalla on Ylen mukaan valvovan viranomaisen Energiaviraston viisi vuotta sitten tekemä muutos verkkoyhtiöiden valvontamalliin. Viraston pitäisi valvoa, että siirtohinnat eivät saa ylittää kohtuullista tuottoa. Kävi päinvastoin ja uusi valvontamalli johti siirtomaksujen korottamiseen. Valvova viranomainen näyttääkin vahvasti olevan verkkoyhtiöiden edunvalvoja unohtaen kansalaisten kuluttajasuojan.

Juttuvinkki: Sähkön siirtohintoja yritetään saada kuriin – ”Yritys voi kerätä ylisuuria voittojaan kansalaisten taskuista”

Jo viime huhtikuussa professori Mikael Collan laski, että Energiaviraston virheellisillä laskelmilla maksettiin liikaa sähkönsiirrosta 300–500 miljoonaa euroa vuonna 2018. Collanin mukaan virasto on laskenut kohtuullisen tuoton väärin. Virasto on laskenut tuoton laskennallisesta 15 miljardin nykykäyttöarvosta. Professorin mukaan siirtohinnan laskutusperusteet eivät perustu toteutuneisiin kustannuksiin, vaan haamuinvestointeihin.

Kansalaisten kypsymisestä siirtohinnoilla rahastukseen kertoo kansalaisaloite laiksi sähkömarkkinalain sekä sähkö- ja sähkömarkkinalain valvonnasta annetun lain muuttamisesta. Parissa viikossa aloitteen on allekirjoittanut yli 35 000 kansalaista. Omakotiliiton toiminnanjohtajan Janne Tähtikunnaksen mukaan kansalaiset kokevat ylisuuret sähkön siirtomaksut epäoikeudenmukaiseksi. Monopoliasemassa oleva perusturvaa tarjoava yritys ei voi kerä ylisuuria voittoja kansalaisten taskuista, sanoo toiminnanjohtaja. Kansalaisaloitteessa vaaditaan, että verkonhaltija saa korottaa sähkönsiirron ja sähkönjakelun maksujaan enintään 5 prosenttia kalenterivuodessa.

Kokoomuspuolue on myös lakialoitteella vaatimassa siirtohintoja kuriin ja oikeuksia asiakkaille. Puolueen eduskuntaryhmä esittää, että verkkoyhtiöiden tuottoa on leikattava. Aloitteessa ei kuitenkaan vaadita sähköverkkojen tuotoille prosentuaalista korotusten ylärajaa. Miksi?

Sähkönsiirtohinnoittelun rahastuksen arkkitehdit löytyvät kokoomuksen ja vihreitten ministereiden riveistä Kataisen hallituksessa. Kokoomuslaiset ministerit pääministeri Katainen, elinkeinoministeri Vapaavuori ja Häkämies puolustivat vihreitten Pekka Haaviston kanssa julkisuudessa Fortumin sähköverkon myyntiä.

– Sähköverkko ei ole sellainen infrastruktuurin osa, johon valtion oli kannattanut lähteä investoimaan, sanoi omistajaohjausministeri Haavisto HS:lle 12. joulukuuta 2013.

Eikö juuri valtion olisi kannattanut pitää monopoliasemassa toimivan yhtiön sähköverkko omistuksessaan?

Seppo Konttinen

Valtiotieteiden maisteri Seppo Konttinen oli Yleisradion taloustoimittaja vuosina 1974–2010. Hän on tunnettu kriittisistä artikkeleistaan ja syvällisestä perehtymisestä taustatietoihin.

Seppo Konttinen on kirjoittanut teokset Salainen pankkituki, Kansallisomaisuuden ryöstö, Suomalainen ruokalasku, Suora lähetys. Tosiasiaa Yleisradiosta, Lakien synty sekä Kallis ruokakassi. Hänen kolumnejaan voi lukea myös Valtiomahti-blogissa.

Lue myös: Riistoa sähkönsiirrolla – Energiaviraston raportti on karmeaa luettavaa kuluttajalle

Kommentoi Facebookissa