Sähkön siirtohintoja yritetään saada kuriin – ”Yritys voi kerätä ylisuuria voittojaan kansalaisten taskuista”

Vuosittain reilut kymmenen prosenttia kuluttajista päätyy vaihtamaan sähkönmyyjäänsä.

Sähkön siirtohintojen korotuksia pyritään perustelemaan sähköverkon toimitusvarmuuden parantamisella. (Kuva Fotolia)

Sähkön siirtohintojen hillitsemistä vaativa kansalaisaloite on kerännyt jo yli 25 000 nimeä.

KANSALAISALOITE Sähkön siirtomaksujen kuriin laittamista vaativa Omakotiliiton kansalaisaloite on kerännyt ensimmäisen viikon jälkeen jo yli 25 000 nimeä. Korkeat siirtomaksut ovat kurittaneet suomalaisia vuodesta 2013 lähtien, jolloin sähkömarkkinalain uudistus astui voimaan.

Sähkömarkkinalain uudistuksen myötä siirtoyhtiöillä on Omakotiliiton mukaan kannuste investoida sähköverkkoihin kustannustehottomasti ja veloittaa jättimäisiä voittoja kansalaisilta. Kansalaisella ei ole mahdollisuutta kilpailuttaa tai vaihtaa jakeluverkkoyhtiötään.

– Allekirjoitusten kertyminen kertoo, että ihmiset kokevat korkeat sähkön siirtomaksut epäoikeudenmukaisiksi ja ylisuuriksi. Kansalaisaloitteen tavoite on varmistaa, ettei monipoliasemassa oleva, perusturvaa tarjoava yritys voi kerätä ylisuuria voittojaan kansalaisten taskuista, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnas.

Kansalaisaloitteessa vaaditaan lainsäädäntöön muutosta, joka velvoittaa yhtiöt tekemään kustannustehokkaita verkkoinvestointeja ja kohtuullistaa niiden tuottoja. Esimerkiksi vuonna 2018 yhtiöt olivat oikeutettuja perimään yhteensä 852 miljoonaa euroa tuottoa investoinneistaan.

Juttuvinkki: Kotitalouden sähkölasku jatkui kallistumistaan – kolmasosa verkkoyhtiöistä nosti siirtohintoja

Jos laskentamenetelmä muutettaisiin vastaamaan vakiintunutta eurooppalaista tapaa, tuotto olisi ollut 480 miljoonaa euroa pienempi. Yhtiöt olisivat saaneet voittoa 372 miljoonaa, ja suomalaisille olisi jäänyt puoli miljardia enemmän rahaa käyttöön.

Omakotiliiton omakotiyhdistykset ovat vahvasti mukana kampanjassa. Liittoon kuuluu 250 paikallisesti vaikuttavaa jäsenyhdistystä ja yhteensä 72 000 omakoti- ja rivitaloasujaa ja vapaa-ajan asukasta.

– Työ kansalaisaloitteen tunnetuksi tekemisessä on lähtenyt sosiaalisessa mediassa vauhdikkaasti käyntiin, kiittää Tähtikunnas.

Keväällä 2020 Omakotiliiton toteuttamassa sähkönsiirtokyselyssä vastaajista 95 prosenttia vaati järeämpiä toimia sähkön siirtomaksujen kasvun pysäyttämiseksi ja oli valmis allekirjoittamaan kansalaisaloitteen. Aloitteen voivat allekirjoittaa kaikki 18 vuotta täyttäneet suomalaiset. Kansalaisaloitteen läpimenoon tarvitaan 50 000 allekirjoitusta, jotta se etenee eduskunnan käsittelyyn.

Lue myös: Riistoa sähkönsiirrolla – Energiaviraston raportti on karmeaa luettavaa kuluttajalle

Kommentoi Facebookissa