Kimi Räikkönen on Formula ykkösten ennätysmies – vähättely kuuluu vain tyyliin

Kimi Räikkönen kilpailee Alfa Romeo-tallissa

Kimi Räikkönen kilpailee Alfa Romeo -tallissa. (Kuva AOP)

Kimi Räikkönen on siirtynyt Formula ykkösissä starttien määrässä kaikkien aikojen tilastoykköseksi. Hän rikkoo myös ennätyksen kisaviikonloppuihin osallistumisten määrässä.

FORMULA 1 Kimi Räikkönen tekee viikon kuluttua Portugalin Portimaossa ennätyksen osallistuessaan 327:ttä kertaa Formula ykkösten kisaviikonloppuun. Hän siirtyy yksin kaikkien aikojen tilastokärkeen kisaviikonloppuihin osallistumisissa.

Viime viikonloppuna Saksan Nürburgringillä Räikkönen ajoi 323:nnen F1-starttinsa. Hän rikkoi samalla Rubens Barrichellon 322 startin ennätyksen. Barrichello osallistui 1993-2011 kaikkiaan 326 kisaviikonloppuun.

Kolmesti Räikkönen ei virallisten tilastojen mukaan ole päässyt starttaamaan kisaviikonloppuina, joihin on osallistunut. Spassa 2001 Räikkönen ei päässyt uusintastarttiin, Indianapolisissa 2005 hän vetäytyi 14 muun kuljettajan tavoin rengashuolien takia lämmittelykierroksen jälkeen, ja Malesiassa 2017 hänen Ferrarinsa voimayksikkö petti ennen kisan starttia.

Nürburgringillä Räikkönen ei kommentoinut radiossa yhtikäs mitään, kun Alfa Romeo -tiimi onnitteli häntä uudesta F1-starttiennätyksestä. Se ei yllättänyt ketään. Olisi ollut yllättävää, jos Kimi olisi päästänyt suustaan kliseistä tekstiä ennätysten rikkomisesta.

Tuppisuisuus kuuluu Räikkösen tyyliin. Hän on tehnyt itsestään brändin.

Imagonsa Kimi loi aikoinaan vahingossa. Hän nousi F1-sarjaan niin nopeasti, ettei ehtinyt saada riittävästi esiintymiskoulutusta.

Nykyään Räikkönen on piristävä poikkeus kliseitä toistavina lausuntoautomaatteina tunnettujen F1-kuskien joukossa. Ei ole yllättävää, että Räikkönen on moneen kertaa äänestetty Formula ykkösten suosituimmaksi kuljettajaksi.

Tuppisuisuus ei tarkoita, etteikö Räikkönen arvostaisi uusia ennätyksiään. Itse asiassa hän arvostaa niitä hyvinkin paljon. Tiettävästi yksi syy Räikkösen päätökselle jatkaa uraansa 2021 on startti- ja osallistumisennätyksen vahvistaminen, vaikka raha ja ajamisen ilo toki ovat tärkeimmät kriteerit.

Juttuvinkki: Vuoden roskakuskiksi valittu Keke voitti maailmanmestaruuden – Suomikin muuttui

Urheilussa ennätykset muistetaan. Urheilijoiden kilpailuviettiin kuuluu halu ennätysten rikkomisesta.

Ajettujen osakilpailujen määrä kertoo myös F1-kuskin arvostuksesta. Barrichello ei voittanut maailmanmestaruutta, mutta kilpaili Formula ykkösissä peräti 19 kauden ajan voittaen kahdesti MM-hopeaa. Osakilpailuvoittoa 11 kertaa juhlinut Barrichello oli F1:ssä luotettava tiimipelaaja, joka hoiti hommansa aina sovitusti.

Myös Räikköstä kehutaan erinomaiseksi tiimipelaajaksi. Hän ei politikoi tallin sisällä, vaan keskittyy hoitamaan työnsä.

Mikäli Räikkönen ajaa tänä vuonna kaikki loput kuusi kilpailua, nousee hänen osallistumisennätyksensä 332:een ja starttiennätyksensä 329:ään. Ensi vuoden kilpailukalenteria ei ole lyöty lukkoon, mutta todennäköisesti luvassa on parikymmentä kisaa, joiden myötä Räikkösen ennätykset nousisivat 350:n tienoille.

Yksi uhkaaja Räikkösen ennätyksille on. Barrichello tipahtanee ensi vuonna tilastojen kolmoseksi, kun Fernando Alonso palaa Formula ykkösiin tehtyään sopimuksen Alpine-talliksi muuttuvan Renaultin kanssa.

Alonso on 2001-2018 osallistunut Formula ykkösten kisaviikonloppuun 314 kertaa. Startteja hänellä on 311.

Alpinella Alonson tähtäimenä on voittaa maailmanmestaruus 2022, jolloin F1-säännöt muuttuvat merkittävästi. Jos Räikkönen ei silloin enää jatka uraansa, saattaa Alonso rikkoa Kimin ennätykset.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Valtteri Bottaksella ei ole enää mitään mahdollisuuksia

Kommentoi Facebookissa