Valtteri Bottaksella ei ole enää mitään mahdollisuuksia

Valtteri Bottas on voittanut Mercedeksellä F1-kisoja kolmella kaudella

Valtteri Bottas on voittanut Mercedeksellä F1-kisoja kolmella kaudella. (Kuva AOP)

Lewis Hamiltonille riittää kauden kuudesta viimeisestä kilpailusta kuusi kolmostilaakin seitsemännen F1-mestaruutensa varmistamiseksi.

FORMULA 1 Lewis Hamilton ajoi voittoon Saksan Nürburgringin F1-kilpailussa ja kasvatti johtonsa MM-sarjassa 69 pisteeseen. Paalupaikalta startannut ja kisan aikana johtoasemansa muninut Valtteri Bottas keskeytti teknisen vian takia, mutta todennäköisesti Hamilton olisi voittanut, vaikka Bottaksen Mercedes olisi kestänytkin.

Hamiltonin pistejohto on niin tukeva, ettei voi pitää realistisena, että Bottas voisi vielä nousta mestaruuteen. Onhan ajamatta enää kuusi kisaa. Niistä jokaisesta Hamiltonille riittäisi kolmostilakin mestaruutensa varmistamiseen.

Nürburgringin kisan jälkeen Bottas myönsi tilanteensa vaikeaksi.

– Ymmärrän kyllä, että piste-ero Lewisiin on jo aika suuri. Tarvitsisin ehdottomasti ihmeen voittaakseni mestaruuden, mutta kuten aina, ei ole tietenkään syytä luovuttaa. Yritän kaikkeni jatkossakin, Bottas sanoi.

Bottas on jäänyt tällä kaudella kahdessa kisassa pisteittä. Silverstonessa häneltä räjähti rengas ja Nürburgringillä voimayksikkö petti. Nämä ongelmat maksoivat hänelle todennäköisesti 36 pistettä.

Jos edellä mainittuja ongelmia ei olisi tullut, ja ero Hamiltoniin olisi vain 33 pistettä, olisi Bottaksella vielä toivoa. Siitäkin huolimatta Hamilton olisi selkeä suosikki mestariksi

Hamilton on voittanut tällä kaudella seitsemän kisaa. Bottaksella voittoja on kaksi. Niistä toinen, pari viikkoa sitten Sotshissa saavutettu ykköstila, tuli tuurilla Hamiltonin saatua rangaistuksen hänen tehtyään starttiharjoituksia väärässä paikassa. Vain kauden avauskilpailussa Itävallassa Bottas on selkeästi ollut Hamiltonia nopeampi.

Kausi 2020 noudattelee kolmen edellisen kauden kaavaa. Bottas onnistuu yksittäisissä kilpailuissa, mutta Hamiltonin tasaisen varma suoritustaso ratkaisee paremmuuden jo hyvissä ajoin ennen kauden päätöstä.

Juttuvinkki: Vuoden roskakuskiksi valittu Keke voitti maailmanmestaruuden – Suomikin muuttui

Bottaksen mestaruus edellyttäisi Hamiltonin täydellistä romahdusta tai jotain dramaattista tapahtumaa, jonka seurauksena Hamilton ei pystyisi ajamaan kilpaa. Formula ykkösissä kaikki on tietysti mahdollista, mutta todennäköisyydet Bottaksen mestaruuden suhteen ovat kyllä olemattomat.

Mutta Bottas ei aja Mercedeksellä pelkästään kuljettajien mestaruudesta. Talli edellyttää häneltä ensisijaisesti merkkimestaruutta, jonka Mercedes varmistanee hyvissä ajoin ennen kauden päätöstä.

Valmistajien pisteissä toisena oleva Red Bull on jäänyt Mercedeksestä 180 pistettä. Red Bullin menestys on ollut lähes täysin Max Verstappenin varassa. Tallin pisteistä Verstappen on tuonut 147 ja Alexander Albon vain 64.

Formula ykköset on joukkueurheilua. Bottas täyttää paikkansa tiimissä ajamalla merkkimestaruuden kannalta riittävän hyviä suorituksia. Se tuo Mercedekselle kymmenien miljoonien eurojen edestä bonustuloja.

Mercedes on jo palkinnut Bottaksen jatkosopimuksella. Sen hän on ansainnut autettuaan tallinsa neljällä kaudella merkkimestariksi.

Riccardo Patrese, Gerhard Berger ja Rubens Barrichello ovat kaikki arvostettuja F1-nimiä. He eivät voittaneet kuljettajien mestaruutta, mutta auttoivat tallinsa suorituksillaan merkkimestariksi. Berger antoi arvokasta tukea Ayrton Sennalle, Patrese Nigel Mansellille ja Barrichello Michael Schumacherille.

Bottaksen voi hyvin rinnastaa Patreseen, Bergeriin tai Barrichelloon.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Lewis Hamilton ja Kimi Räikkönen ennätyksiin – Valtteri Bottakselle iso pettymys

Kommentoi Facebookissa