Raimo Helminen ei odota NHL-tähtiä – ”Eiköhän me jostain sille kaiveta paikka, jos tulisi”

Kiekkolegenda Raimo Helminen valmenaa Nuoria Leijonia MM-kisoissa.

Kiekkolegenda Raimo Helminen valmenaa Nuoria Leijonia MM-kisoissa. (Kuva AOP)

Suomen joukkueen päävalmentaja Raimo Helminen ei pidä Suomea nuorten MM-turnauksen voittajasuosikkina.

JÄÄKIEKKO Suomi puolustaa maailmanmestaruutta Tshekissä vuodenvaihteessa pelattavassa jääkiekon nuorten MM-turnauksessa. Suomen joukkueen päävalmentaja Raimo Helminen ei pidä Suomea turnauksen voittajasuosikkina ja katsoo sen olevan eduksi, koska liikoja paineita ole.

Lopulliseen joukkueeseen mahtuu 23 pelaajaa. Helmisen mukaan viimeistelyleirin kokoonpanossa ei tulla näkemään enää montaa ylimääräistä pelaajaa, joten kymmenisen pelaajaa pudonnee joulukuun puolivälissä pois.

– Tulee aika lähelle. Ei ole kauhean montaa ylimääräistä pelaajaa. Se on tämän hetken suunnitelma, Raipe totesi.

Kaapo Kakko ja Jesperi Kotkaniemi tuskin tulevat mukaan, vaikka ikänsä puolesta voisivat vielä pelata nuorten MM-kisoissa. Heillä on velvoitteita NHL:ssä, eikä heidän nimiään Raipen listalta löydykään.

Rasmus Kupari on tulossa kuitenkin mukaan. Los Angeles Kingsille ei ole tällä hetkellä Kuparille käyttöä, joten nuorten MM-kisat tarjoavat oivan mahdollisuuden pelata kovia pelejä.

Helmisen mukaan Kuparille ei luoda liikaa paineita tehojen suhteen.

– Kyllä hän on tietenkin hyvä pelaaja. Toivottavasti pistää kiekkoa pussiin. Ei anneta hänelle liikaa paineita. Pyritään menemään leveällä materiaalilla ja toivotaan, että kaikki pystyisivät tuottamaan vähän tulosta.

Kupari ei mahtunut Los Angelesin NHL-ryhmään. Myös AHL:ssä Ontario Reignissä Kuparilla on ollut välillä vaikeaa.
Raipen mukaan seura on antanut Kuparista positiivista palautetta.

– Ihan hyviä arvioita on tullut. Seura on ollut tyytyväinen hänen panokseensa. Varmaan on peleissä ollut vaikeita ja hyviä hetkiä, kun nuorella miehellä on, kun uusiin kuvioihin menee. Hänen seuransa on ollut kyllä erittäin positiivinen siihen, että hän lähtee tänne.

HIFK:n nuoren suurlupauksen Anton Lundellin tilanne on epävarmaa. Alustavien arvioiden mukaan Lundell olisi sairaslomalla vuodenvaihteeseen saakka.

Lundellin nimi löytyy kuitenkin ehdokaslistalta.

– Se on auki. Seurataan hänen tilannettaan. Ensi viikolla tiedetään, miten toipuminen on lähtenyt käyntiin, Raipe kommentoi Lundellista.

Helmisen mukaan listan ulkopuolelta ei tule MM-ryhmään pelaajia.

– Ei ole odotettavissa. Tässä taitaa olla.

Jos Jesperi Kotkaniemi saataisiin Montrealista mukaan, niin mahtuisiko hän joukkueeseen?

– Sitten täytyy miettiä, jos sille löytyisi jostain paikka. Eiköhän me jostain sille kaiveta paikka, jos tulisi, Raipe naurahti.

Suomi aloittaa Tshekin Trinecissa tapaninpäivänä ottelulla Ruotsia vastaan. Sen jälkeen vastaan tulevat Slovakia, Kazakstan ja Sveitsi.

Helminen uskoo Suomen joutuvan koville muissakin otteluissa kuin Ruotsia vastaan.

– Sveitsi on vahva ja uskon, että Slovakiaakin vastaan saadaan laittaa ihan kaikki peliin, hän sanoi.

Kazakstan oli edellisessä nuorten MM-turnauksessa Kanadan Victoriassa ja Vancouverissa eräänlainen hupijoukkue. Helminen, joka itse on toiminut Kazakstanissa valmentajana korostaa, että Kazakstanissa jääkiekkoon panostetaan isosti,

– Kyllä mä uskoisin, että ne nostavat tasoaan. Siihen ne satsaa. Eivät ne ainakaan huonone. Siellä on iso satsaus junioripuolella. Astanassakin (nykyinen Nur-Sultan) ihan hirveä satsaus. Väkisinkin tulee kovia pelaajia junioripuolella. Uskoisin, että niiden materiaali nousee vuosi vuodelta. Levenee ja paranee.

Helmisen mukaan jääkiekko ei ole Kazakstanissa muutenkaan marginaalilaji.

– Kyllä se on iso laji siellä. Paikallisia sarjoja ja Venäjän sarjoja seurataan paljon. On ihan tärkeä urheilu siinä maassa.

Suomi hyvin todennäköisesti pääsee alkulohkostaan jatkoon, kun se edellyttää sijoittumista neljän parhaan joukkoon. Sitten kyyti voikin olla kovaa. Toisessa lohkossa pelaavat Kanada, USA, Venäjä, Tshekki ja Saksa.

Helmisen mukaan Suomella ei pitäisi olla liiallisia suosikin paineita.

– Kaikki sen ymmärtää, millainen vastus tulee puolivälierässä. Se on selvä asia, ettei me ainakaan suosikkina lähdetä tähän turnaukseen. Se on taas hyvä meidän pojille. Muut kantaa sen vastuun.

Yhdysvallat ja Kanada ovat pelanneet suuremmassa kaukalossa vähemmän. Helmisen mukaan pohjoisamerikkalaiset pelannevat isommassakin laatikossa parhaalla tasollaan.

– Pohjois-Amerikan jääkiekko on muuttunut enemmän eurooppalaisemmaksi. Pienessäkin kaukalossa pelataan aika samantyylistä kiekkoa kuitenkin.

Haastattelu Otto Palojärvi

Lue myös: Jere Lehtinen korostaa – ”Venäjän turnaukseen vain potentiaalisia MM-kisapelaajia”

Kommentoi Facebookissa