Rallihullu perhe valmiina MM-ralleihin – isä kisaa kuskina, muut toimivat talkoohommissa

Rovaniemeläisessä perheessä rallit ovat olleet sirkushuvia siitä saakka, kun Tarja-äiti ja Jussi-isä hurahtivat Tunturirallin tunnelmasta.

Rovaniemeläisessä perheessä rallit ovat olleet sirkushuvia siitä saakka, kun Tarja-äiti ja Jussi-isä hurahtivat Tunturirallin tunnelmasta. (Kuva Rovaniemen kaupunki)

MM-rallin saaminen Rovaniemelle oli niin hieno asia, että perhe kantaa ylpeydellä kortensa kekoon.

HARRASTUS Rovaniemeläisen Puhakka-Keskinivan perheessä rallit ovat olleet lähes jokapäiväistä leipää ja sirkushuvia siitä saakka, kun Tarja-äiti ja Jussi-isä hurahtivat Tunturirallin tunnelmasta 1980-luvun lopulla. Tänä päivänä rallien talkoohommissa häärivät myös perheen kaksikymppiset Katriina-tytär ja Olli-poika. Kolmas rallisukupolvikin on jo varttumassa.

Viikonlopun MM-ralleilla perheen työnjako on seuraava: isä osallistuu itse kisaan WRC3-luokan kuskina, äidin vastuulla EK-päällikkönä on erikoiskokeiden satapäisten talkoojoukkojen liikuttelu ja tytär toimii kilpailijoiden paikallisena yhdyshenkilönä sekä tapahtuman Covid-19-turvallisuusasioista AKK:n apuna. Poika puolestaan on koonnut oman talkooporukkansa jääkiekkokavereista kolmelle kisapätkälle.

Arctic Rally FInland on rallin MM-sarjan tämän vuoden eksoottisin kilpailu. Tapahtumassa on aimo annos alkuperäistä tunnelmaa ja yhteishenkeä: mukana on 600 talkoolaista, jotka tulevat mukaan yhdessä tekemisen ilosta. Heille korvataan ainoastaan polttoainekulut, evästä sekä säkillinen puita, joilla saavat sytytettyä tulet erikoiskokeiden varsille lämmittelyä varten.

Juttuvinkki: Nyt se on varmaa – rallin MM-osakilpailu ajetaan helmikuussa Rovaniemellä!

Puhakka-Keskinivan perhe on hyvä esimerkki siitä, millaisia kokemuksia ralliviikonloput ovat jo vuosikymmeniä tarjonneet rovaniemeläisille. Perheiden yhteisiä, jännittäviä seikkailuja, kun aamuyön tunteina on pakkauduttu toppavaatteineen ja eväskoreineen autoon.

Pakkaspäivään on kuulunut makkaranpaistoa tulilla ja päiväunia lämpimässä autossa. Aikuisten ainoana työtehtävänä on ollut huolehtia siitä, että erikoiskokeilla kuskit ovat saaneet ajaa ilman pelkoa siitä, että joku ilmestyy sivutieltä rallireitille.

– Kokemukset ovat olleet mieleenpainuvia. Pieninä vietimme rallipäiviä vaarin kanssa. Autossa oli askarteluvälineitä ja eväitä. Välillä hiihdettiin ja tulisteltiin. Parasta oli kuitenkin se, kun ralliperjantaisin saatiin koulusta vapaata, muistelee Katriina.

Kylmässä selviäminen on osa arktista rallikokemusta – myös kuskeille.

– Nyt kun toimin MM-rallin kilpailijoiden yhdyshenkilönä, olen muistuttanut heitä siitä, että autoon tulee ottaa lämmintä vaatetta mukaan. Jos joutuu keskeyttämään, pitää saada äkkiä toppaa päälle, Katriina kertoo.

Pakkaspäivään on kuulunut makkaranpaistoa tulilla ja päiväunia lämpimässä autossa.
Pakkaspäivään on kuulunut makkaranpaistoa tulilla ja päiväunia lämpimässä autossa. (Kuva Rovaniemen kaupunki)

Sellaista, mitä Tarja Puhakka ei puolestaan olisi rallien talkoohommissa tehnyt, on vaikea keksiä. EK-päällikön vuosikymmeniin mahtuu monenlaista, mutta yksi erikoisimmista muistoista on Mr Tunturiralli Heikki Porasen 30-vuotistaiteilijajuhlat Hotelli Pohjanhovissa.

– Minulla on harvahampainen, varsin rempseä sivupersoona Lempi, jonka moni Tunturirallien kävijä saattaa muistaa Pohjanhovin legendaarisista Rallityttö-illoista. Kun ralliorganisaatio halusi muistaa Tunturirallin kilpailunjohtaja Heikki Porasta, he keksivät, että Lempi tulisi jättimäisestä kakusta kuin Marilyn, nauraa Tarja.

Tämän viikon lauantaiaamuna Tarja kokoaa jälleen talkoojoukkonsa Rovaniemen Citymarketin parkkialueelle aamun pikkutunteina. Siitä 80 talkoolaisen letka lähtee ajamaan kohti suorituspaikkoja.

Ralliin kuskina osallistuva Jussi-isä ei välttämättä odota MM-kisaviikonlopultaan yhtä kovaa tulosta kuin Tunturirallin 50-vuotisjuhlavuonna, kun hän vuosikymmeniä rallitapahtuman ratamestarina ja reittijohtajana toimineena päättikin itse osallistua ensimmäisen kerran kisaan. Silloin mies otti ja voitti oman sarjansa.

– Sen jälkeen en ole pärjännytkään! Nyt lähden takaa-ajamaan WRC3-luokassa sellaisia nimiä kuin Esapekka Lappi ja Jari Huttunen, tuumailee pohjoisen haastaja pilke silmäkulmassaan.

Lue myös: Jari-Matti Latvalalle loistava avaus tallipäällikkönä – Kalle Rovanperäkin onnistui

Kommentoi Facebookissa