Rasmus Ristolaisen tyly analyysi pelistä – ”Tekisi mieli sanoa, mutta se ei ole tarkoitettu ihmisten ilmoille”

Rasmus Ristolainen on Buffalo Sabresin luottopuolustaja.

Rasmus Ristolainen on Buffalo Sabresin luottopuolustaja. (Kuva AOP)

Rasmus Ristolaisella on monen tuskaisan kauden jälkeen vaihteeksi mukavaa Buffalossa.

JÄÄKIEKKO Rasmus Ristolaisen NHL-ura on ollut rankka, mutta juuri nyt Buffalo Sabresissa on hyvä olla. Sabres on edennyt tappiollisesta kaudesta toiseen, mutta nyt luottopuolustaja Ristolaisen seitsemännellä kaudella joukkue tekee vihdoin tulosta.

Uuden valmentajan Ralph Kruegerin arvo nousee suomalaispuolustajan mielestä suureen rooliin.

– Vihdoinkin saatiin tuon tason valmentaja. Hän on yksi parhaista, ellei paras valmentaja urani aikana, Ristolainen kertoo.

– Hän on tuonut joukkueeseen itseluottamusta, ryhtiä ja miehekkyyttä. Hän on laittanut vuotaviin paikkoihin tupot. Krueger ymmärtää pelistä paljon ja on hyvä ihmisten kanssa.

Jatkuva häviäminen ja hyytävät miinuslukemat (uran aikana peräti –144) käyvät väkisinkin hermon päälle. Ristolainen, joka on vastuuntuntoinen ja johtamishaluinen pelaaja, ei ole voinut välttyä ajatukselta maisemanvaihdoksesta. Monet pelaajan uraa läheltä seuranneet olivat viime kauden jälkeen varmoja, että nyt sellainen tulee.

– Minun päätäntävaltaani ei kuulu, kuka liikkuu ja mihin. En mieti sitä asiaa (seuranvaihtoa), koska sen eteen en pysty mitään tekemään. Tänään ollaan täällä, huomenna ei tiedä, missä.

Torstaina Buffalo Sabresin suomalaiset puolustajat Rasmus Ristolainen ja Henri Jokiharju olivat torstaina varmistamassa, että Kaapo Kakon kylmä NHL-putki jatkuu. Kakon edustama New York Rangers voitti kotiottelussaan Sabresin maalein 6-2. Kakko pysyi kuitenkin nollilla. Ristolainen tuntee Kakon metkut, ovathan molemmat turkulaisia pelimiehiä.

– Aina minimitavoite suomalaisia kavereita vastaan on se, että pidän ainakin huolen, ettei yksikään kierrä. Muuten tulee pitkä kesä Turussa, Ristolainen lohkaisi heti pelin jälkeen Madison Square Gardenissa.

TPS:ssä ja kesäharjoittelussa kun olen nähnyt häntä, niin hyvä pelaaja hän on ja hyvässä kunnossa. Varmasti iso osa Rangersin tulevaisuutta.

Ensimmäisessä erässä Kakko pääsi kerran yrittämään hyvässä vauhdissa Ristolaisen ohi yhdellä yhtä vastaan, mutta 24-vuotias suomalaispuolustaja oli sanansa mittainen mies, eikä Kakko saanut edes laukausta aikaiseksi.

Buffalo on avannut kautensa mallikkaasti. Torstaisen tappion jälkeen tilillä on kahdeksan voittoa ja kolme häviötä.

– Tekisi mieli sanoa tämän päivän pelistä paljon, mutta se ei ole tarkoitettu ihmisten ilmoille. Pelasimme sitä jääkiekkoa, josta olemme pyrkineet eroon kuusi vuotta. Pelattiin tosi tyhmästi ja otettiin taas yksi askel taaksepäin, Ristolainen täräytti.

NHL-kausi on vielä niin tuore, että katseet kiinnittyvät tiukasti kenttätapahtumiin. Taustalla porisee silti parikin kuumaa perunaa: NHL:n työehtosopimus sekä taalaliigan mahdollinen osallistuminen olympialaisiin. Ristolainen ei juuri seurannut taannoista sopimuskeskustelua.

– Työehtosopimusasioista tietoni on oikeastaan nolla. Pitäisi ottaa enemmän itse selvää. Ilmeisesti kesällä saatiin kuitenkin homma kuntoon, ettei ensi kaudella tule lockoutia (työsulkua). Tietysti kaikki haluavat pelata koko ajan, joten toivottavasti homma saadaan kuntoon jatkossakin, Ristolainen sanoo.

– Olympialaisissa olisi varmasti hienoa edustaa Suomea, ja se olisi varmasti hieno urheilutapahtumanakin. Aina se on kiva kokoontua ja pelata Suomen paidan puolesta. Minulla on ollut kaikennäköistä, etten ole aina päässyt edustamaan Suomea. Yhden World Cupin pelasin, mutta MM-kisoissa ei ole paljon näkynyt. Toivottavasti olympialaisiin pääsen.

Työehtosopimuskiistat ovat aiheuttaneet NHL:ssä useita työsulkuja. Olympiakisoissa taas NHL-pelaajia ei ole nähty sitten vuoden 2014.

Haastattelu Pasi Tuominen, New York

Lue myös: Jääkiekko ei ole Kaapo Kakolla NHL:ssä kovin kivaa – ”Hommat eivät ole lähteneet kulkemaan”

Kommentoi Facebookissa