Valtteri Bottas toivottoman haasteen edessä – ”On minun vikani”

Valtteri Bottas auttoi Mercedeksen valmistajien mestariksi myös 2019.

Valtteri Bottas auttoi Mercedeksen valmistajien mestariksi myös 2019. (Kuva AOP)

Valtteri Bottas ilmoittaa ettei anna periksi, vaikka takamatka mestaruustaistossa näyttää jo toivottomalta.

FORMULA 1 Formula ykkösten maailmanmestaruus saattaa ratketa jo ensi sunnuntaina Mexico Cityssa. Lewis Hamilton vie mestaruuden, mikäli kerää Meksikon osakilpailusta 14 pistettä Valtteri Bottasta enemmän.

Vaikka kaudesta on ajamatta vielä neljä kisaa, on Hamilton mestari jo Meksikossa, jos voittaa kilpailun ja ajaa nopeimman kierroksen, eikä Bottas yllä neljättä tilaa parempaan. Jos Hamilton ajaa toiseksi, on hän mestari, mikäli Bottas ei ole kahdeksatta tilaa korkeammalla. Jos Bottas keskeyttää, riittää Hamiltonille mestaruuteen kolmostila.

Bottas ilmoittaa taistelevansa loppuun saakka.

– En anna tosiaankaan periksi. Taistelu jatkuu niin kauan, kun omaan teoreettiset mahdollisuudet. Kaikki on mahdollista, mutta olen realisti ja minun pitää olla myös todella onnekas voittaakseni kauden kaikki loput kisat. Se on fakta, Bottas sanoo Mercedeksen kisaennakossa.

Bottaksen kesä oli heikko. Hamilton pääsi karkaamaan kauas.

– On minun vikani, että olen pisteissä näin paljon Lewisin takana. Se on oma virheeni, jonka pyrin korjaamaan tulevaisuudessa. Tämä on kuitenkin nyt vallitseva tilanne ja minun pitää vain ottaa kisa kerrallaan. Katsotaan sitten, Bottas toteaa tilanteestaan

Mercedes varmisti merkkimestaruutensa jo edellisessä kisassa Japanin Suzukassa, missä Bottas ajoi voittoon. Tallimääräyksiä tuskin on tällä kaudella enää luvassa.

Meksikon vaikeat olosuhteet, korkea ilmanala ja heikko ilmanlaatu tuottavat Mercedekselle kuitenkin haastetta.

– Tiedämme, että kauden neljästä viimeisestä kisasta ei tule helppoja meille ja odotan, että Meksiko on niistä vaikein. Korkea ilmanala ja ilmanlaatu tuo meille melko epätavallisia haasteita downforcen, jäähdytyksen ja moottorin suorituskyvyn osalta. Kyseessä on yhdistelmä, joka ei sovellu erityisen hyvin autollemme, Mercedeksen tallipomo Toto Wolff myöntää.

Kaksi edellistä Meksikon osakilpailua on voittanut Red Bullin Max Verstappen. Korkean ilmanalan myötä Red Bull ei kärsi Meksikossa Honda-moottorin alitehoisuudesta samalla lailla kuin monilla muilla radoilla.

Verstappen pitää suurimpana suosikkina Meksikossa kuitenkin Ferraria, jonka kuljettajat ovat Charles Leclerc ja Sebastian Vettel. Tänä syksynä Leclerc on voittanut jo Spassa ja Monzassa. Vettel oli ykkönen Singaporessa.

– Ferrarista puhuttaessa he ovat saaneet enemmän voimaa autoonsa ja parantaneet. Heidät on erittäin vaikeaa voittaa, vaikka sinulla olisi puoli sekuntia nopeampi auto. He ovat tällä hetkellä lähes mahdottomia voittaa aika-ajoissa. Sen näkee Mercedeksestä, Verstappen sanoi Red Bullin kisaennakossa.

– Heillä (Mercedeksellä) on kiistatta paras auto vertailussa, mutta aika-ajoissa he ovat hävinneet. On suorastaan käsittämätöntä, mikä vauhti Ferrarilla on ollut aika-ajoissa, Verstappen jatkoi.

Kimi Räikkönen ei ole saavuttanut viidestä viimeisestä F1-kisasta yhtään pistettä. Alfa Romeo ei ole autonkehityksessään ole kyennyt vastaamaan muiden keskikastin tiimien tasoon.

Räikkönen on valmis väkevään vastaiskuun ensi viikonvaihteena ajettavassa Meksikon GP:ssä.

– Meksiko tarjoaa meille tilaisuuden palata pisteille. Ei sillä ole väliä, mitä teimme parissa viimeisessä kisassa. Keskitymme seuraaviin kisoihin ja meidän on varmistettava se, että teemme työmme kunnolla. Jos teemme sen, olemme takaisin taistelussa pisteistä. Vain sillä on merkitystä, Räikkönen toteaa Alfa Romeon kisaennakossa.

Yksikään suomalaisajaja ei ole voittanut Meksikon F1-kilpailua. Bottas on sijoittunut Meksikossa Mercedeksellä 2017 toiseksi ja Williamsilla 2015 kolmanneksi.

Räikkönen on ollut Meksikossa kahdesti kolmas. Nämä palkintosijansa hän saavutti Ferrarilla 2017 ja 2018.

Meksikon GP palasi F1-sarjan ohjelmaan 2015 oltuaan sitä ennen tauolla 23 vuoden ajan. Suomalaisista Meksikossa ovat kisanneet Räikkösen ja Bottaksen lisäksi Keijo Rosberg, Jyrki Järvilehto ja Mika Häkkinen.

Keke kisasi Meksikossa ainoan kerran McLarenilla 1986 ja joutui keskeyttämään. Häkkinen oli Lotuksella 1991 yhdeksäs ja 1992 kuudes. Järvilehto keskeytti Meksikossa 1990 Onyxilla ja 1991 Dallaralla. Vuonna 1992 ”Tsei Tsei” pääsi Dallaralla maaliin sijoittuen kahdeksanneksi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Maisa Torppa ja verottaja kummittelevat taustalla – Jari-Matti Latvala yrittää keskittyä

Kommentoi Facebookissa