Ravintolasulku jatkuu edelleen kolme viikkoa – Lappi vapautui Kittilää lukuun ottamatta

Ravintolat ja kahvilat voivat sulun aikana myydä noutoannoksia suoraan tai toimittaa niitä asiakkaille.

Ravintolat ja kahvilat voivat sulun aikana myydä noutoannoksia suoraan tai toimittaa niitä asiakkaille. (Kuvituskuva TEM)

Ravintolat ovat kiinni asiakkailta 18.4. asti lähes koko maassa koronatilanteen vuoksi.

KORONAVIRUS Ravintolat ja muut ravitsemisliikkeet on pidettävä suljettuna asiakkailta 18.4.2021 saakka niillä alueilla, joilla se on välttämätöntä epidemian kiihtymisen katkaisemiseksi. Eduskunta hyväksyi ja tasavallan presidentti vahvisti lain sunnuntaina. Laki ja asetus tulivat voimaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 29.3.2021 kello 00.00.

Ravintoloiden sulkeminen on jatkoa kolme viikkoa sitten alkaneelle sululle ja jatkuu siten katkotta useissa maakunnissa. Aiemmasta sulusta poiketen ravintolat saavat olla auki Ahvenanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla sekä Lapissa Kittilän kuntaa lukuun ottamatta.

– Lapissa koronatilanne on rauhoittunut ja olemme tyytyväisiä, että meitä alan yrittäjiä kuullaan sekä sulkutarvetta peilataan todelliseen Lapin tautitilanteeseen, kertoo Lapland Hotelsin hallituksen puheenjohtaja Pertti Yliniemi.

Lapland Hotels velvoittaa sekä asiakkaitaan että työntekijöitään käyttämään maskia yleisissä tiloissaan niin hotelleissa kuin ravintoloissa.

– Kasvomaskin voi poistaa ravintolassa vasta istuessaan pöytään oman seurueen kanssa. Pöydästä pois liikuttaessa, esimerkiksi WC-tiloihin, tai ravintolasta poistuttaessa tulee maski laittaa jälleen kasvoille. Pidämme myös huolen, että kahden metrin turvavälit säilyvät ja puhdistamme pintoja tehostetusti, kertoo Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta.

Pääsiäiseksi Lappiin on odotettavissa lomalaisia, mutta Lapland Hotelsilla huhtikuu näyttää vielä rauhalliselta.

– Eniten varauksia on tehty Ylläkselle. Normaalina keväänä hotellit ovat täynnä pääsiäisen tienoilla, toteaa Vuorentausta.

Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa ravintolat sen sijaan oli suljettava asiakkailta maanantaista 29.3. lähtien.

Juttuvinkki: Poliisi varautuu valvomaan liikkumisrajoituksia – ”Ei mahdollisuutta pysäyttää jokaista liikkujaa”

Ravitsemisliikkeet on pidettävä suljettuina asiakkailta seuraavissa maakunnissa: Uusimaa; Varsinais-Suomi; Satakunta; Kanta-Häme; Pirkanmaa; Päijät-Häme; Kymenlaakso; Etelä-Karjala; Etelä-Savo; Pohjois-Savo; Pohjois-Karjala; Keski-Suomi; Pohjanmaa; Pohjois-Pohjanmaa sekä kunnista Kittilässä. Sulun piiriin eivät kuulu Ahvenanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa ja Kainuu.

Lapin maakuntaa lukuun ottamatta ravintolasulku on määritelty koko maakuntaa koskien. Eduskunta edellytti vastauksessaan hallituksen esitykseen, että maakuntaa, jossa on suuret etäisyydet, ja joka on asukastiheydeltään harva, on tarkasteltava maakuntaa hienojakoisemmin. Välttämättömyyden arvioinnissa ja päätöksenteon pohjana käytetään THL:n asiantuntija-arviota.

Niillä alueilla, joilla ravintoloita ei suljeta, ravitsemisliikkeiden tulee noudattaa tartuntatautilain ja sen nojalla annettuja säännöksiä. Tällöin ravintoloiden tulee sulkeutua klo 23 ja lopettaa anniskelu klo 22.

Suljettavia ravitsemisyrityksiä ovat muun muassa kahvilat, ravintolat, baarit ja yökerhot, jotka ovat avoinna yleisölle. Sulku koskee myös terasseja. Noutoannosten mukaan myyminen on kuitenkin sallittua myös sulun aikana.

Poikkeuksena ovat vain ne ravintolat, jotka eivät ole avoinna yleisölle. Sulku ei siis koske esimerkiksi vanhainkotien ruokaloita tai henkilöstöravintoloita, jotka eivät ole auki muille asiakkaille.

Lue myös: THL rauhoittaa kaavailuja rokotusjärjestyksen muuttamisesta – ”Ei hillitsisi epidemian etenemistä merkittävästi”

Kommentoi Facebookissa