KUNTAVAALIT Kuntavaalit järjestetään kuukauden kuluttua, 9. päivä huhtikuuta, jolloin valitaan neljäksi vuodeksi valtuustojen jäsenet – kaikkiaan 8 999 henkeä. Tiedot ehdokkaista ja äänestysnumeroista ilmoitetaan tänä iltana Vaalit.fi-sivuilla. Oikeusministeriön tieto- ja tulospalvelun ylläpitämästä sivustosta löytyy myös muu tarpeellinen vaalitietous.
Edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2012 eniten ääniä keräsi kokoomus, 21,9 prosenttia. SDP:n kannatus oli 19,6 prosenttia, keskustan 18,7 ja perussuomalaisten 12,3 prosenttia. Viimeisten gallupien mukaan kolmen suurimman puolueen kannatus mahtuu nyt virhemarginaalin sisään.
Viime kuntavaaleihin osallistui 16 puoluetta sekä itsenäisiä paikallisia ryhmiä. Nyt rekisteröityjä puolueita on saman verran, vaikka muutamat pienimmistä ovat vaihtuneet. Ehdokkaita kuntavaaleihin asettavat esimerkiksi Suomen Eläinoikeuspuolue sekä Feministinen puolue.
Puolueilla on ollut vaikeuksia saada ehdokkaita listoilleen. Kuntalaki on muuttunut ja kuntiakin on vähemmän. Keskustalla ehdokkaita on nyt noin 7 450, demareilla 6 000, kokoomuksella 5 700 ja perussuomalaisilla 3 800. Vihreät ja kristillisdemokraatit ovat pystyneet kasvattamaan ehdokasmääräänsä.
Helsingissä käydään kova kisa
Pienissä kunnissa jopa joka toinen ehdokas saattaa tulla valituksi. Helsingissä sen sijaan varsinkin suurten puolueiden listoilla oli ruuhkaa. Pääkaupungissa käydäänkin kova kilpailu, kun vihreät havittelevat suurimman puolueen aseman kaappaamista kokoomukselta.
Sen johdosta kokoomus houkutteli Euroopan investointipankista takaisin riveihinsä pormestariehdokkaansa Jan Vapaavuoren. Helsingissä äänestetään myös kaupungin kehittämisen suunnasta, sillä viimeaikaiset kaavoitussuunnitelmat koetaan laittavan autoilijat ahtaalle kaupungin keskustassa.
Ongelmia Helsingissä on erityisesti perussuomalaisilla, sillä kaupunginvaltuutettuja on loikkinut toisten puolueiden riveihin. René Hursti loikkasi erittäin pitkälle, peräti Vasemmistoliiton listalle asti.
Viimeisin loikkaaja on Harri Lindell, joka lähtee kuntavaaleihin sitoutumattomana ehdokkaana kristillisdemokraattien listalta. Lindell perusti myös oman valtuustoryhmänsä ”Terve Helsinki”.
Keskustaloikkari Paavo Väyrynen ei lähde Kansalaispuolueensa kanssa kuntavaaleihin omilla listoillaan. Kyseessä onkin ”pääkaupungin äänikuninkaaksi” tähtäävän Väyrysen nimeämä liike.

Väyrynen on aina oikeassa
Entinen perussuomalainen Lindell kertoi olevansa kyllästynyt ”halla-aholaisuuteen”, mutta hyppäsi ojasta allikkoon.
Terve Helsinki -listan mukana kristillisdemokraattien ehdokkaiksi livahtivat myös Laura Niitamo sekä Karoliina Topelius, joka on muun muassa väittänyt, että juutalaiset ”kansanmurhasivat Venäjällä ja Euroopassa lähes sata miljoonaa valkoista kristittyä”.
Kristillisdemokraatit saivat selitellä antisemitistisiä ja rasistisia mielipiteitä esittävän ehdokkaan päätymistä listoilleen. Ehdokaslistat oli jo jätetty, joten ainoa mitä he pystyivät tekemään, oli poistaa nimet näkyvistä verkkosivuilta ja mainoksista.
Entä mitä selitti Paavo Väyrynen, jonka lehdistö päästi asiassa kuin koiran veräjästä? Syy olikin Juha Sipilän, jota Väyrynen oli varoittanut jo syksyllä 2015. Suomi ei nimittäin ollut reagoinut riittävästi, kun maahanmuuttajia alkoi tulla Ruotsin kautta Suomeen.
– Kristillisdemokraattien ratkaisu osoittaa omalta osaltaan, kuinka epäterveeksi henkinen ilmapiiri on Suomessa muuttunut, Väyrynen syyttää ja selittää kuitenkin, että Terve Helsinki ei hyväksyisi juutalaisvastaisuutta tai rasismia.
Väyrysen selityksen logiikkaa ontuu. Maahanmuuttoon reagoimisessa on voinut olla paljonkin korjattavaa, mutta sillä ei ole vaikutusta siihen, että jonkun henkilön mielestä juutalaiset 1900-luvulla syyllistyivät kansanmurhaan eivätkä olleet kansanmurhan uhreja.
Aivan oma lukunsa on sitten jo vihreiden julkkisehdokas Tino Singh, joka näkee natseja jopa vihreiden johtamassa nykyisessä kaupunginvaltuustossa. Turun ehdokaslistalta näkyvistä on väyrysläisistä poistettu puolestaan Hannele Al-Hamzawi ja Mario Argenta.
Sosiaalisen median sählärit
Turussa myös kokoomus sai julkisuutta – tosin ei kovin mairittelevaa – kun sen listoille ääniä keräämään värvätty tv-julkkis Jethro Rostedt toivotti vasemmistoliiton Markku Palokankaan ja Li Anderssonin kanssa käymässään Twitter-keskustelussa ”hyvää suihinottopäivää”.
Kansainvälisenä naistenpäivänä viestin laittaneen Rostedtin mielestä Li Anderssonin mikrofoni pitäisi hiljentää kuntavaalitentin ajaksi. Kokoomus halusi puolestaan hiljentää kiinteistönvälittäjän, valtuustoryhmän puheenjohtaja Lauri Kattelus kehotti Rostedtia olemaan mies ja pyytämään anteeksi, jota ei ole kuulunut.

Sosiaalisen median viestit aiheuttivat ongelmia myös Lahdessa, jossa aikaisemmin perussuomalaisia edustanut Kalle Aaltonen oli lähdössä kuntavaaleihin kokoomuksen listoilta, mutta julkisuuteen nostetut kommentit saivat puolueen pyörtämään päätöksensä.
Viattomalta puolueen jäsentenväliseltä tuntuvat jo Tuusulan tapahtumat, jossa viime tingassa kokoomuksen listoilta pudotettiin edellisten vaalien ääniharavista kunnanhallituksen puheenjohtaja Sanna Kervinen ja valtuuston varapuheenjohtaja Lauri Untamo.
Tuomiota toisen jälkeen
Astetta suurempi skandaali kokoomuksella muhii Seinäjoella, jossa ehdokkaana on useista ampuma-aserikoksista, huumausainerikoksista ja viimeisimpänä vapaudenriistosta tuomittu Cannonball MC:n jäsen Voitto Välimäki. Hän on samalla listalla ”poliisiministeri” Paula Risikon kanssa. Mäntsälässä puolueen vaalipäällikkö Tommi Antero Aura luopui ehdokkuudesta, kun miehen petostuomiot paljastuivat.
Sattuu sitä Porissakin, sillä perussuomalaisten ehdokkaaksi otetun Reijo Toiviaisen rikosrekisteristä paljastui puolestaan lähestymiskieltoja, virkamiehen väkivaltaista vastustamista ja laiton uhkaus, viimeisin ja järjestyksessään 25. tuomio eiliseltä toi sakkoja. Listoilta ei miestä voi enää poistaa, ainoastaan vaalimainoksista.
Oulussa perussuomalaisten ehdokkaana on sakkotuomion uskonrauhan rikkomisesta sekä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan saanut Sebastian Tynkkynen, Viitasaarella sakkoihin tuomittu Teuvo Hakkarainen.

Tampereella perussuomalaisten listalla ehdolla pysyy skandaalista toiseen itsensä vievä Terhi Kiemunki, joka sai viime marraskuussa tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Sittemmin tuli potkut jo itse puolueesta matkalaskusotkun saattelemana, mutta Tampereella hänet valittiin silti piirin puheenjohtajaksi.
Nähtäväksi jää viekö vai tuoko kohu ääniä, tällä hetkellä hän on varaedustaja ja marssii kuittaamaan kokouspalkkion valtuuston kokouksesta, kun Veltto Virtanen on sieltä aina tunnin kuluttua poistunut.
Vanhoja ja uusia syntejä
Espoossa kaksi SDP:n ehdokaslistalle yrittänyttä luopui jo ennen aikojaan, kun heidän rikostuomionsa tulivat ilmi. Varavaltuutettu Abdifitah Ali Abdi oli jäänyt kiinni Tukholmassa Arlandan lentokentällä hänen palatessaan Etiopiasta. Matkalaukusta löytyi peräti 22 kiloa khat-huumetta.
Demareiden kunnallispoliitikko Juha Lahti vetäytyi kuntavaaliehdokkuudestaan sen jälkeen, kun oli saanut muun muassa syytteen sukupuolisiveellisyyttä loukkaavien kuvien levittämisestä.
Pienissä puolueissa on luonnollisesti vähemmän sellaisiakin ehdokkaita, joiden taustasta löytyy epämääräisyyksiä. Suurista puolueista puolestaan keskusta näyttää säilyneen kohtuullisen puhtoisena. Vanhoja syntisiä toki löytyy, kuten Kankaanpäässä ehdolla oleva Kauko Juhantalo.
Seitsenkertainen kansanedustaja tuomittiin vuonna 1993 valtakunnanoikeudessa ehdolliseen vankeuteen lahjusten vaatimisesta ministerinä ollessaan.
- Anna äänesi omalle puolueellesi mm. Päivän Lehden etusivulla löytyvässä gallupissa!
Kommentoi Facebookissa