Rikosuhripäivystyksen asiakasmäärä kasvoi 25 prosenttia – naisia enemmän kuin kolme neljästä

Selvästi suurin asiakasryhmä on edelleen lähisuhdeväkivallan uhrit.

Selvästi suurin asiakasryhmä on edelleen lähisuhdeväkivallan uhrit. (Kuvituskuva Fotolia)

Vastaamo näkyi muun muassa identiteettivarkauksiin liittyvien asiakkaiden määrän kasvuna.

RIKOKSEN UHRIT Rikosuhripäivystyksen palveluita käytti viime vuonna 22 600 asiakasta, joka on 25 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Miesten osuus asiakkaiden kokonaismäärästä oli 22 prosenttia ja naisten 78 prosenttia.

Asiakkaita oli 4 500 enemmän kuin vuonna 2019, ja lokakuussa uutisoitu Vastaamon tietomurto toi uusista asiakkaista noin 1 500. Vastaamo näkyi myös muun muassa identiteettivarkauksiin liittyvien asiakkaiden määrän kasvuna.

Ylipäänsä RIKU:n palveluissa näkyi verkossa tapahtuvien rikosten lisääntyminen. Selvästi suurin asiakasryhmä on kuitenkin edelleen lähisuhdeväkivallan uhrit.

– Koronapandemiasta huolimatta asiakasmäärät kasvoivat, mikä kertoo siitä, että palvelut tunnetaan ja asiakkaita osataan myös ohjata Rikosuhripäivystykseen aiempaa paremmin. Erityistä koronavuonna oli puhelinauttamisen voimakas kasvu, mitä vauhditti 116 006 -puhelinpalvelun aukioloaikojen laajentaminen, sanoo Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg.

Juttuvinkki: Lasten määrä turvakodeissa laski – aikuisten asiakkaiden määrä sen sijaan kasvoi hieman

Koronapandemian alkuvaiheessa viime keväänä asiakasmäärissä tapahtui tilapäinen pudotus, mutta tilanne tasaantui nopeasti. Keväästä lähtien kasvokkaisia palveluita jouduttiin supistamaan. Asiakkaat kuitenkin käyttivät aiempaa enemmän kertaluontoisia palvelumuotoja.

RIKU:ssa toimii noin 500 aktiivista vapaaehtoista, jotka mahdollistavat palvelut isolle asiakasmäärälle. Esimerkiksi Vastaamo-tapauksen yhteydessä puhelinpäivystyksessä oli kiireisimmän viikon aikana mukana noin 50 vapaaehtoista.

Rikosuhripäivystys on mukana myös Victim Support Europen kampanjassa, jonka tavoitteena on lisätä eurooppalaisten tietoa oikeuksista maksuttomiin rikosuhrien tukipalveluihin. Kampanja alkaa kansainvälisenä rikosuhripäivänä 22.2.2021 ja jatkuu naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen päivään 25.11.2021 asti.

Rikosuhripäivystys 116 006 -puhelinpalvelu on auki maanantaista perjantaihin suomeksi klo 9–20 ja ruotsiksi klo 12–14. Viime vuonna palvelussa käytiin 5 500 keskustelua, kun vastaava luku vuonna 2019 oli 2100. Myös RIKUchatin asiakasmäärä kasvoi ja oli viime vuonna 3 700. Pidempiaikaisia tukisuhteita oli 7 100, eli niiden määrä pysyi vuoden 2019 tasolla.

Lue myös: Poliisi kantaa huolta lasten ja nuorten pahoinvoinnista – ”Monta huolestuttavaa tapahtumaa on saatu estettyä”

Kommentoi Facebookissa