NHL:ssä tehtiin uusi Suomen ennätys – noste ollut odotettavissa

Kevin Lankinen ja Kaapo Kakko loistivat Leijonien 2019 MM-kultajoukkueessa

Kevin Lankinen ja Kaapo Kakko loistivat Leijonien 2019 MM-kultajoukkueessa. (Kuva AOP)

Jo 50 suomalaispelaajaa on saanut NHL:ssä tällä kaudella peliaikaa. Se on uusi NHL:n suomalaispelaajien yhden kauden ennätys.

JÄÄKIEKKO Boston Bruinsin Tuukka Raskilla ja Urho Vaakanaisella oli syytä juhlaan NHL:ssä sunnuntaina. Bruins voitti Philadelphia Flyersin ulkoilmaottelussa Lake Tahoen upeissa maisemissa maalein 7-3.

Maalivahti Rask torjui voiton arvoisesti, ja puolustaja Vaakanainen kirjautti NHL-uransa ensimmäisen tehopisteen. Tehopiste tuli syötöstä ottelussa kypärätempun viimeistelleen David Pastrnakin tekemään maaliin toisessa erässä.

Vaakanainen pelasi kauden ensimmäisen NHL-ottelunsa. Samalla hänestä tuli 50. NHL:ssä tällä kaudella peliaikaa saanut suomalaispelaaja.

Koskaan aiemmin NHL:ssä ei ole saman kauden aikana pelannut 50 suomalaispelaajaa. Tietenkään kaudet eivät ole vertailukelpoisia, koska 1996-2000 NHL-joukkueiden määrä kasvoi 26:sta 30:een ja Vegas Golden Knightsista tuli 2017 NHL:n 31:s joukkue. Suomalaispelaajien tason nousua viime vuosien NHL-tilastot tukevat kuitenkin selvästi.

Kaudella 2014-2015 NHL:ssä pelasi vain 23 kenttäpelaajaa. Tällä kaudella suomalaisia kenttäpelaajia on NHL-otteluissa nähty tositoimissa 41 eli peräti 18 enemmän. Lisäystä on kuudessa vuodessa tullut joukkueellinen.

Suomalaisen pelaajakehityksen nousua kuvaa myös fakta, että vuosina 2014-2019 Suomi voitti kolme alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta ja kaksi alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruutta. Vuoden 2019 miesten MM-kisoissa Suomi pystyi voittamaan kultaa, vaikka mukana oli vain kaksi NHL:ssä sen kauden aikana peliaikaa saanutta kiekkoilijaa. Sekin kertoo tason selkeästä levenemisestä.

Vuoden 2019 miesten maailmanmestareista NHL:ssä ovat tällä kaudella pelanneet Kaapo Kakko, Eetu Luostarinen, Juho Lammikko, Joel Kiviranta, Kevin Lankinen, Niko Mikkola, Henri Jokiharju ja Jani Hakanpää. Peräti 27 Suomen tämän kauden 50 NHL-pelaajista on ollut voittamassa nuorten maailmanmestaruutta vuosien 2014-2019 joukkueissa.

Juttuvinkki: Historian paras Leijona-joukkue ei voittanut kultaa – Ruotsi romutti unelman

Ruotsissa ja Suomessa jääkiekon harrastajia on suunnilleen yhtä paljon, mutta NHL:ssä ruotsalaisia on 2010-luvulla pelannut yli tuplasti suomalaisiin verrattuna. Tälläkin kaudella 87 ruotsalaista on päässyt NHL:ssä tositoimiin.

Suomi kuronee Ruotsin etumatkaa 2020-luvulla vähitellen. Ei olisi yllättävää, jos suomalaisia ja ruotsalaisia pelaisi NHL:ssä viiden vuoden kuluttua yhtä paljon.

Suomen jääkiekon nousun taustalla on Vierumäellä 2009 pidetty jääkiekkoväen kriisikokous. Silloin tiedostettiin, ettei ”Nuori Suomi – Kaikki Pelaa” -ideologia palvele suomalaista jääkiekkoilua huipputasolla. Päätettiin joukkuevalmennuksen sijasta keskittyä yksilövalmennukseen.

Ruotsissa vastaava siirto oli tehty seitsemän vuotta aiemmin. Ei ollut sattumaa, että kymmenisen vuotta myöhemmin NHL:ssä pelasi jo neljä joukkueellista ruotsalaispelaajia.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jesse Puljujärvi mättää NHL:ssä nyt maaleja – ”Kyse on vain kypsyydestä”

Kommentoi Facebookissa