Lasten määrä turvakodeissa laski – aikuisten asiakkaiden määrä sen sijaan kasvoi hieman

On erittäin haitallista, jos väkivaltaisissa olosuhteissa asuvat lapsiperheet eivät ole voineet hakeutua turvakotiin esimerkiksi koronaepidemian takia.

On erittäin haitallista, jos väkivaltaisissa olosuhteissa asuvat lapsiperheet eivät ole voineet hakeutua turvakotiin esimerkiksi koronaepidemian takia. (Kuvituskuva Fotolia)

Koronaepidemian vaikutuksista lähisuhdeväkivaltaan ja palvelujen saantiin on käynnissä tutkimus.

TURVAKOTI Turvakotien asiakasmäärä laski viime vuonna edellisvuoteen verrattuna. Ennakkotietojen perusteella aikuisten asiakkaiden määrä kasvoi hieman, mutta lasten määrä sen sijaan laski. Turvakotien asiakasmäärässä näkyi pientä laskua ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun turvakotien järjestämisvastuu siirtyi THL:lle vuonna 2015.

– Ennakkotietojen perusteella keskeisin huomio on, että asiakasmäärän lasku johtuu lasten määrän laskusta. On erittäin haitallista, jos väkivaltaisissa olosuhteissa asuvat lapsiperheet eivät ole voineet hakeutua turvakotiin esimerkiksi koronaepidemian takia, sanoo THL:n turvakotipalvelujen kehittämispäällikkö Joonas Peltonen.

Koronaepidemian vaikutuksista lähisuhdeväkivaltaan ja palvelujen saantiin on käynnissä tutkimus, jonka ensimmäisiä tuloksia on julkaistu tammikuussa. Turvakotipalvelujen osalta tuloksia on odotettavissa loppuvuodesta.

Juttuvinkki: Asiakkaat kokevat olevansa turvassa turvakodissa – ”Lapset antoivat useimmin hymynaaman”

Turvakotiverkostoa on laajennettu vuosittain sen jälkeen, kun vuonna 2015 astui voimaan turvakoteja säätelevä turvakotilaki. Samalla asiakasmäärä on kasvanut noin 75 prosenttia. Turvakotien perhepaikkojen määrä kasvaa kuluvan vuoden aikana kahdellakymmenellä minkä jälkeen niitä on yhteensä 231. Turkuun avattavan turvakodin myötä turvakoteja on yhteensä kolmekymmentä.

– Turvakotitoimintaan viime vuosina tehdyt satsaukset ovat olleet isoja ja välttämättömiä. Edelleen kuitenkin on matkaa siihen, että Suomessa olisi riittävästi turvakoteja, Peltonen toteaa.

Turvakotien asiakkaat ovat pääsääntöisesti erittäin tyytyväisiä turvakotipalveluun. Asiakkaiden antama kokonaisarvio palvelusta oli 4,8/5 vuonna 2020. Asiakkaat antoivat parhaat arviot turvallisuuden tunteesta palvelun aikana ja palvelun luottamuksellisuudesta. Tiedot selviävät turvakodeissa kerätystä asiakaspalautteesta.

Asiakkaiden antamaa palautetta hyödynnetään palvelujen kehittämisessä. Palautteiden perusteella esimerkiksi tiedonsaantia turvakotipalveluista voidaan kohdentaa paremmin. Viime vuonna aikuisten kyselyyn vastasi noin 1200 asiakasta. Lasten kyselyssä vastaajia oli lähes 400. Palautekyselyyn vastaaminen on vapaaehtoista.

Lue myös: Turvakoti tarjoaa suojaa lähisuhdeväkivallan uhreille – mutta miehistä vain joka toinen hakeutuisi turvakotiin

Kommentoi Facebookissa