Turvakoti tarjoaa suojaa lähisuhdeväkivallan uhreille – mutta miehistä vain joka toinen hakeutuisi turvakotiin

Turvakodit tarjoavat välitöntä kriisiapua, ympärivuorokautista turvattua asumista ja psykososiaalista tukea lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille.

Turvakodit tarjoavat välitöntä kriisiapua, ympärivuorokautista turvattua asumista ja psykososiaalista tukea lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille. (Kuva Fotolia)

Moni ei tiedä, että turvakotipalvelu on maksutonta ja apua saa ilman lähetettä.

TURVAKODIT Suomalaiset tuntevat hyvin lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille tarkoitetut turvakodit. THL:n Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 91 prosenttia vastaajista tuntee turvakotipalvelun.

Kyselystä selviää myös, että miehet hakeutuisivat tarpeen vaatiessa turvakotiin harvemmin kuin naiset. Miehistä 47 prosenttia menisi tarvittaessa turvakotiin, naisista 73 prosenttia.

– Kyselystä emme voi päätellä tämän eron syitä. Miehiä turvakotien asiakkaista on alle 10 prosenttia.  Onkin syytä korostaa, että turvakodit tarjoavat matalan kynnyksen palvelua kaikille lähisuhdeväkivallan uhreille, sukupuolesta riippumatta, huomauttaa kehittämispäällikkö Joonas Peltonen.

Vastaajista viisi prosenttia oli itse kokenut lähisuhdeväkivaltaa viimeisen vuoden aikana. Heistä 63 prosenttia menisi turvakotiin tarpeen tullen. Eri ikäryhmien välillä ei ole merkittäviä eroja palveluun hakeutumisessa.

– Mikä tärkeintä, suomalaiset tuntevat turvakodit hyvin. Hyvä tunnettuus on edellytys sille, että jokainen lähisudenväkivaltaa tai sen uhkaa kokenut tietää apua olevan saatavilla, Peltonen toteaa.

Turvakotipalvelut muuttuivat vuonna 2015 valtion rahoittamiksi.  Ennen tätä asiakkailta saatettiin periä asiakasmaksuja ja turvakotiin pääsi vain lähetteellä.

– Tällaisia hallinnollisia esteitä ei turvakodeissa enää ole, sillä palvelu on maksutonta ja turvakotiin pääsee ilman lähetettä. Kyselyn perusteella tällä saralla riittää vielä työtä. Vain 59 prosenttia vastaajista tiesi palvelun olevan maksutonta. Vastaajista 72 prosenttia puolestaan ilmaisi tietävänsä, ettei turvakotiin tarvita lähetettä, korostaa erityisasiantuntija Suvi Nipuli.

Turvakotiverkosto on vuodesta 2015 laajentunut vuosittain uusille alueille. Nykyisin kaikissa Manner-Suomen maakunnissa on vähintään yksi turvakoti. Kaikkiaan Suomessa on 28 turvakotia, jotka tarjoavat välitöntä kriisiapua, ympärivuorokautista turvattua asumista ja psykososiaalista tukea lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille.

THL:n Taloustutkimuksella teettämään kyselyyn vastasi 1012 ihmistä 82 kunnasta Manner-Suomessa. Kysely toteutettiin elo-syyskuun vaihteessa.

Lue myös: Turvakotien asiakasmäärä jatkaa kasvuaan – syy ei ole lisääntynyt lähisuhdeväkivalta

Kommentoi Facebookissa