Rinteen mukaan rahat eivät riitäkään hoitajamitoitukseen – ”Kun vaalit ovat ohi, lupaukset on unohdettu”

– Ei ole rahaa, pääministeri Antti Rinne sanoi puoluejohtajien paneelissa Kuntamarkkinoilla.

– Ei ole rahaa, pääministeri Antti Rinne sanoi puoluejohtajien paneelissa Kuntamarkkinoilla. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan hoitajamitoitus on kohtalonkysymys vanhustenhoidolle.

HOITAJAMITOITUS Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola moittii pääministeri Antti Rinnettä yllättävästä kommentista, että 0,7:n hoitajamitoitukseen siirtyminen ei onnistukaan tällä hallituskaudella. Paavola pitää perumista kohtalonkysymyksenä vanhustenhoidolle.

– Rahaa on löydyttävä siihen, että vanhukset saavat inhimillisen hoidon ja palvelut, jotka heille on luvattu. Myös hoitajien on saatava työolot, joissa työn tekeminen on mahdollista. Vanhuspalvelulakia ja Työturvallisuuslakia ei voida loputtomasti rikkoa, Paavola vaatii.

Pääministeri Rinne ilmoitti puoluejohtajien paneelissa Kuntamarkkinoilla, että hallitus pyrkii toteuttamaan tämän vaalikauden aikana 0,7:n hoitajamitoituksen, seitsemän päivän hoitotakuun ja tuhannen ihmisen lisäyksen hoitavaan henkilökuntaan eli lääkäreihin ja hoitajiin.

– Ihan loppuun asti ei saada, me tarvitaan 4 000 hoitajaa ja lääkäriä lisää. Sitä ei pystytä tällä vaalikaudella toteuttamaan, ei ole rahaa, Rinne sanoi.

Hoitajien jaksaminen on ollut Superin mukaan jo vuosia koetuksella. Viestien määrä liittoon on kasvanut viime kuukausina. Moni on jättänyt alan pääasiassa eettisesti kestämättömän hoidon laadun ja jaksamisongelmien vuoksi.

– Tämän tilanteen korjaamiseenko Suomen kaltaisella sivistysvaltiolla ei ole rahaa? Mistä hoitajat aiotaan ottaa tulevaisuudessa, kun alan annetaan vajota entistä syvemmälle? Paavola kysyy.

Vaalikyselyissä kansalaiset kertovat Paavolan mukaan toistuvasti, että vanhustenhoito on viimeisimpiä asioita, joista tulisi säästää. Myös ehdokkaat lupaavat korjata vanhustenhoidon epäkohdat.

– Kun vaalit ovat ohi, lupaukset on unohdettu, rahaa ei ollutkaan, Paavola muistuttaa.

Valtiolla on hänen mukaansa rahaa, mutta kysymys on siitä, mihin se halutaan laittaa. Paavola haastaa osoittamaan teoilla, mikä vanhusten arvostus Suomessa aidosti on.

– Hallituksella ei myöskään ole varaa menettää lopullisesti hoitajien luottamusta. Päinvastoin, sen palauttamiseksi tulisi tehdä lujasti töitä.

SuPeriin kuuluu 90 000 sosiaali- ja terveys- sekä kasvatusalan ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Lue myös: Pääministeri Antti Rinne ideoi postilaisista sote-apulaisia – ”Kurkataan ikkunasta, onko kaikki hyvin”

Kommentoi Facebookissa