Roman Rotenberg jännittää Vladimir Putinin kohtaloa

Jääkiekossa profiloitunut Roman Rotenberg kuuluu Vladimir Putinin lähipiiriin. Hän on myös Suomen kansalainen. (Kuva AOP)

Ukrainan sodan myötä Venäjän jääkiekko ei ole enää entisellään. Roman Rotenbergin asemakin voi tukaloitua.

JÄÄKIEKKO Venäjän energiavaroilla rahoitettu jääkiekon KHL jatkaa Ukrainan sodasta ja Venäjään kohdistetuista massiivisista talouspakotteista huolimatta pudotuspelejään normaalisti. Armeijan logoa pelipaidoissaan pitävä SKA Pietari (SKA tarkoittaa armeijan urheiluseuraa) on merkittävä mestarisuosikki.

Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella SKA voitti valkovenäläisen Minskin Dinamon suoraan neljässä ottelussa. SKA:n suomalaispelaajien Leo Komarovin ja Mikko Lehtosen on väitetty haluavan poistua SKA:n vahvuudesta, mutta toistaiseksi he ovat pysynyt tiukasti joukkueen riveissä, kuten muutkin ulkomaalaisvahvistukset.

SKA:n hyökkääjä Joonas Kemppainen palasi kotiin Suomeen Dinamo-sarjan jälkeen. Syynä oli kuitenkin loukkaantuminen, joka päätti hänen kautensa.

Toisista KHL-seuroista, kuten Salavat Julajev Ufasta tai Avangard Omskista ulkomaalaiset saivat lähteä. Vladimir Putinin lähipiiriin yhdistetyssä SKA:ssa meininki näyttää toisenlaiselta.

Tammikuussa SKA kohautti, kun seurajohtaja Roman Rotenberg nimitti itsensä joukkueen päävalmentajaksi. Rotenbergillä ei ollut aiempaa päävalmentajakokemusta juuri miltään tasolta, mutta sillähän ei ollut päätöksessä merkitystä.

Roman Rotenberg kuuluu isänsä Boris Rotenbergin kautta presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin. Rotenbergit ovat Suomen kansalaisia heidän muutettuaan 1990-luvun alussa Suomeen perheen inkerinsuomalaisen äidin paluumuuttajastatuksella. Putinin nousu Venäjän johtoon 1999 toi perheelle satumaisia rikkauksia.

Roman Rotenberg ei menestynyt jääkiekkoilijana, mutta jääkiekkojohtajaksi hän nousi Putinin hallinnon myötävaikutuksella. Häntä pidettiin muutama vuosi sitten Venäjän vaikutusvaltaisimpana jääkiekkopomona.

Venäjällä hänen nousuaan on myös vastustettu ja kuningastielle on tullut mutkia. Yllättävää oli, ettei Roman Rotenberg saanut viime syksynä enää tahtoaan läpi Venäjän maajoukkuevalmennuksen suhteen.

Rotenberg halusi olympiajoukkueen päävalmentajaksi Oleg Znarokin, mutta Moskovassa tätä vastustettiin. Päävalmentajaksi pestattiin NHL:n 1990-luvun huippuhyökkääjä Aleksei Zhamnov, jonka komennossa Venäjä voittikin Pekingissä olympiahopeaa.

Tämän kauden tapahtumat osoittavat, että Pietarissa Rotenbergillä on yhä valtaa, mutta Moskovassa ei enää. Putin ei tiettävästi puuttunut maajoukkueen päävalmentaja-asioihin, vaan päätös kuului Venäjän jääkiekkoliitolle, jossa Rotenberg ei nautikaan yksinvaltiutta.

Nyt Rotenberg varmasti seuraa Ukrainan sotaa kauhun vallassa. Venäjä on käytännössä jo suljettu länsimaailmasta ja maan taloudellisen syöksykierteen takia KHL:n rahahanat uhkaavat tyrehtyä.

Jos Putin syöstäisiin vallasta, johtaisi se hänen lähipiirinsä perikatoon. Rotenbergin perheen tilanne olisi tukala. Ainakin Roman Rotenbergin jääkiekkoleikit päättyisivät välittömästi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Aleksander Ovetshkinin maine romahti – Putinia hänen on syytä pelätä

Kommentoi Facebookissa