Ruotsi vei mennen tullen – taantuneelle Susijengille tyly tappio Globenissa

Ruotsi voitti koripallon MM-karsintaottelussa Suomen pistein 72-62. (Kuva AOP)

Ruotsi pyöritti Susijengiä Globenissa pelatussa MM-karsintaottelussa ja voitti lukemin 72-62.

KORIPALLO Suomen miesten koripallomaajoukkueen Susijengin oletettu taantuma tuli selväksi karulla tavalla torstaina Tukholmassa pelatussa MM-karsintaottelussa Ruotsia vastaan. Ruotsi pehmitti suomalaiset Globenissa koriluvuin 72-62.

Suomen heittopeli tökki ennen viimeistä neljännestä pahasti. Ruotsi pääsikin karkumatkalle, eikä Suomi päässyt enää viittä pistettä lähemmäksi, kun Sasu Salinin heittopeli lähti viimein kulkemaan. Ruotsin voitto oli selviö jo ennen viimeistä minuuttia.

Ottelun tähti oli Espanjassa vahvaa seurajoukkueuraa pelaava Ruotsin Ludvig Håkanson. Hän heitti 20 pistettä ja antoi lisäksi 10 koriin johtanutta syöttöä.

Håkanson oli suomalaisille aivan liian kova vastus, mutta Ruotsi puolusti joukkueena myös erittäin hyvin. Suomen heikosti sujuneella heittopelillä voi aina jossitella, mutta torstain ottelun perusteella Ruotsi on mennyt selkeästi Suomen ohitse.

Suomella oli käytännössä lähes paras joukkueensa jalkeilla. Cleveland Cavaliersin NBA-pelaajan Lauri Markkasen avulla Suomi olisi varmasti antanut tasaisempaa vastusta ja taistellut ehkä voitostakin, mutta on silti selviö, että Ruotsi on mennyt miesten koriksessa eteenpäin ja Suomi on taantunut.

Vuonna 2013 EM-kisoissa Sloveniassa Suomi oli Ruotsia vastaan alkulohkossa suorastaan murskaava. Silloin Susijengi vei esimerkiksi 17-vuotiasta Håkansonia kuin pässiä narussa.

Kahdeksan vuotta myöhemmin Håkanson vei tavallisia suomalaisia kuin pässiä narussa. Kahdeksan vuoden takaisesta Susjengistä kentällä olleet Salin, Petteri Koponen ja Shawn Huff eivät voineet kuin ihmetellä, kuinka asetelma on mennyt päälaelleen.

Ruotsissa on viime vuosina tehty paljon työtä koripalloilun kehittämisen eteen. Tulokset alkavat nyt näkyä. Koris näyttää Ruotsissa myös kiinnostavan, kun Globenissa riitti Suomi-ottelussa katsojia.

Samaan aikaan Suomessa on paistateltu Susijengi-buumin keskellä, joka uhkaa kuitenkin hiipua. Ongelmana on, ettei juniorituotannosta ole tullut riittävän kovia takamiehiä Salinin ja Koposen korvaajiksi. Perustuuhan Susijengin moderni liikkuva pelitapa kaukoheittoihin, mutta tulosta ei tule, jos takamiesosasto ei ole maailmanluokkaa.

MM-karsinnan ensimmäisessä vaiheessa pelataan kuusi kierrosta. Suomen ja Ruotsin lisäksi lohkossa pelaavat Slovenia ja Kroatia, jotka antavat paljon tasoitusta, kun niiden parhaat pelaajat ovat neljässä ensimmäisessä ottelussa Euroliigan ja NBA:n velvollisuuksissaan.

Suomen tilanne on joka tapauksessa huolestuttava. Neljän joukkueen lohkossa pitäisi päästä kolmen parhaan joukkoon päästäkseen jatkokarsintaan ja tällä hetkellä Suomi vaikuttaa lohkon heikoimmalta joukkueelta.

Ei ole yllättävää, että Henrik Dettmann on ilmoittanut jättävänsä Susijengin päävalmentajan tehtävät ensi vuoden EM-kisojen jälkeen. Uusia tuulia tarvitaan, mutta valmentajavaihdos ei paljoa auta, jos pelaajamateriaali on auttamattoman kapealla pohjalla.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Henrik Dettmann lähtee – Susijengi 2020-luvulla kovien haasteiden keskellä

Kommentoi Facebookissa