Ruotsille karmea katastrofi jääkiekon MM-kisoissa – ”En voi hyvin”

Ruotsi jäi ensi kertaa jääkiekon MM-kisoissa puolivälierien ulkopuolelle 2021

Ruotsi jäi ensi kertaa jääkiekon MM-kisoissa puolivälierien ulkopuolelle 2021. (Kuva AOP)

Ruotsi aiheutti jääkiekon MM-kisoissa sensaation tipahtamalla jatkosta jo ennen puolivälierävaihetta.

JÄÄKIEKKO Ruotsi koki jääkiekkohistorian suurimman katastrofinsa jäätyään MM-kisoissa ensi kertaa ulos puolivälieristä. Venäjän NHL-tähti Vladimir Tarasenko päätti Tre Kronorin pyristelyn ammuttuaan ratkaisevan osuman rankkarikilpailussa.

Ruotsi johti Venäjää vastaan pitkään 1-0. Sitten tapahtui musta hetki ja Venäjä teki kaksi maalia pikatahtiin. Ruotsi tasoitti vielä 2-2:een, mutta tappio rankkareilla sinetöi Ruotsin kohtalon.

Ruotsissa jääkiekkoa seurataan paljon ja lajin mahtimaalle olikin melkoinen shokki tipahtaa jatkosta Riian MM-kisoissa jo ennen puolivälierävaihetta. Ruotsin päävalmentaja Johan Garpenlöv myönsi epäonnistuneensa, mutta ei eronnut tehtävistään ainakaan heti Venäjä-ottelun jälkeen.

– Tämä on iso epäonnistuminen minulle valmentajana ja Ruotsille jääkiekkomaana ylipäätään. Tilanne on mikä, emmekä voi muuttaa tulosta, Garpenlöv sanoi.

Ruotsi aloitti turnausurakkansa häviämällä Tanskalle maalein 3-4. Toisessa ottelussa Valko-Venäjä voitti Ruotsin 1-0.

Garpenlövin mukaan Valko-Venäjä olisi pitänyt kyllä voittaa. Tre Kronor tuhlaili siinä pelissä ällistyttävän määrän maalipaikkoja.

– Hävisimme kaksi ensimmäistä peliä ja siitä oli paljon kiinni. Toinen peli Valko-Venäjää oli erityisesti paha tappio. Jos olisimme voittaneet sen pelin, olisi tilanne toinen, hän sanoi.

Garpenlöv korosti, ettei tappiota Tanskalle voi pitää häpeällisenä. Onnistuihan Tanska piinaamaan muitakin isoja jääkiekkomaita.

– Tanska pakotti Tshekin rankkareille. Se ei ole huono joukkue. Erot eivät ole niin suuret, kun joukkueilla eivät ole parhaat pelaajat mukana. Suurten maiden joukkueilla on ollut vaikeaa ja se oli odotettavissakin, hän sanoi.

Ruotsi pelasi viimeisessä ottelussaan Venäjää vastaan hyvin. Venäjä kuitenkin voitti rankkarikisan päätteeksi lukemin 3-2.

Ruotsi johti pitkään 1-0, mutta Venäjä sai kolmannessa erässä kaksi pikamaalia Ruotsin nukahdettua. Garpenlöv ei syytellyt niistä takaiskuista pelaajiaan, vaan kehui vastustajan taitoa.

– Olen pahoillani pelaajieni puolesta. He pelasivat todella hyvin ottelun. Meillä oli paikkoja tehdä enemmänkin maaleja tänään. Venäjä on taitava joukkue ja käyttää paikkansa hyödykseen, kuten tänään kävi.

Garpenlöv ymmärtää, että moni ruotsalainen jääkiekkofani on vihainen.

– Raskas turnaus, joka toi paljon oppia. Vuosi on ollut raskas koronan takia. Ihmiset eivät ole tyytyväisiä ja se on selvä.

Garpenlöv ei jättänyt eroilmoitustaan, vaikka moni valmentaja moisessa tilanteessa sellaisen antaisi. Hän korosti, ettei itse voi päättää kohtalostaan, vaan sen tekee Ruotsin jääkiekkoliiton johto.

– En ole se kaveri, joka tekee päätöksen. Haluaisin jatkaa, mutta se ei ole minun käsissäni. Enkä ole oikea henkilö vastaamaan tähän kysymykseen.

Ruotsin joukkue voi aloittaa nyt kesäloman. Tunnelma on maan jääkiekossa alamaissa.

– En voi hyvin. Olen pettynyt tietysti. Tavoitteena oli pelata kultamitaleista. On selvä asia, että olemme todella pettyneitä, Garpenlöv tiivisti tuntemuksensa.

Lohkosta jatkavat Sveitsi, Venäjä, Tshekki ja Slovakia. Tshekin jatkopaikka varmistui, kun Ruotsi taipui Venäjälle. Aiemmin illalla pelatussa ottelussa Tshekki oli voittanut Tanskan rankkarikisan jälkeen 2-1.

Suomen lohkossa Kazakstan olisi voinut varmistaa jatkopaikkansa, mutta hävisikin yllättäen Norjalle maalein 1-3. Kazakstan joutuu nyt luottamaan Suomen apuun. Mikäli Leijonat voittaa Kanadan, varmistuu Kazakstanin jatkopaikka ja Kanadan putoaminen.

Yhdysvallat varmisti sijoittumisensa lohkossa kahden parhaan joukkoon voitettuaan Saksan 2-0. Saksa pelaa tiistaina Latviaa vastaan ja sen ottelun voittaja etenee puolivälieriin.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Anton Lundellista tuli Leijonien ykköstykki – ”Koko ajan rullaa hyvin”

Kommentoi Facebookissa