S-pankin asiakkaiden tileiltä viety lähes miljoona euroa – toinen epäilty vasta 16-vuotias

Häiriön seurauksena joukolla S-Pankin asiakkaita oli mahdollisuus kirjautua toisen asiakkaan verkkopankkiin. (Kuvituskuva Fotolia)

Poliisi tutkii petosten sarjaa, jossa S-pankin asiakkaiden tileiltä tehtiin oikeudettomia tilisiirtoja.

PETOKSET Länsi-Uudenmaan poliisi tutkii toukokuussa 2022 alkanutta petossarjaa, jossa asianomistajien S-Pankin tileiltä on tehty oikeudettomia tilisiirtoja. Tilisiirrot ovat onnistuneet pankin tietojärjestelmässä ollutta haavoittuvuutta hyväksi käyttäen.

Tietomurtosarja jatkui kesän ajan. Toteutuneita tekoja eli maksuvälinepetoksia on poliisin tämän hetken tiedon mukaan 53. Näiden lisäksi poliisin tutkinnassa on arviolta noin 150 tietomurtoa.

S-Pankin mukaan verkkopankkitunnuksilla tunnistautumisessa esiintyi 20.4.–5.8.2022 järjestelmähäiriö, joka koski noin muutaman sadan hengen suuruista joukkoa. Häiriön seurauksena rajatulla joukolla S-Pankin asiakkaita oli mahdollisuus tietyissä tilanteissa kirjautua toisen asiakkaan verkkopankkiin.

”Erittäin pienessä määrässä tapauksia järjestelmähäiriötä hyödynnettiin myös väärinkäytöksiin, kuten luvattomiin maksuihin ja kolmansien osapuolten verkkopalveluihin kirjautumiseen.”

Tutkintaa johtava rikoskomisario Klaus Geiger sanoo kuitenkin STT:lle, että kaiken kaikkiaan asiakkaiden tileiltä on tämänhetkisen tiedon mukaan viety peräti 940 000 euroa. Tapauksessa on vangittu kaksi henkilöä, joista toinen on MTV Uutisten mukaan 16-vuotias poika.

Geiger toteaa rikossarjan tekevän poikkeukselliseksi se, että epäiltyjen joukko asuu ja teot on tehty Suomessa, ja että tekoon ei ole vaadittu asianomistajien myötävaikutusta eli heidän erehdyttämistään.

− Tutkinnassamme nyt oleva rikossarja on täysin erillinen valtakunnassa tapahtuneista niin sanotuista kalastelupetoksista, joita johdetaan ulkomailta käsin uhreja erehdyttämällä, Geiger painottaa.

S-pankki on ollut tai se tulee lähipäivinä olemaan yhteyksissä kaikkiin tämän rikossarjan uhreihin. Myös poliisi tulee ottamaan yhteyttä uhreihin esitutkinnan myötä. Rikosnimikkeitä poliisin tutkinnassa ovat ainakin törkeä maksuvälinepetos, törkeä rahanpesu sekä tietomurto.

Tutkinnan tässä vaiheessa on vangittuna kaksi epäiltyä, joiden lisäksi muutamia muita on ollut kiinniotettuna ja pidätettynä. Rikoksen uhreja on koko valtakunnan alueella, mutta tutkinta on keskitetty Länsi- sekä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksille.

Lue myös: Pankkitilejä tyhjennettiin jopa karaokebaarissa – tuomitut kahmivat toisten tileiltä 136 000 euroa

Kommentoi Facebookissa