Sää kylmenee jouluksi – lumisade ja pakastuminen vaikuttavat ajokeliin aatonaattona

Ajokeli voi olla joulun menoliikenteessä huono lumisateen ja pakastumisen vuoksi. (Kuvituskuva Fotolia)

Jouluaattona ja joulupäivänä sää on pääosin poutainen.

SÄÄTILA Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan joulua vietetään koko maassa pakkassäässä.

– Perjantain aikana lämpötila painuu pakkaselle eteläisintä Suomea myöten, kertoo meteorologi Kaisa Solin Ilmatieteen laitokselta.

Aatonaattona perjantaina maan eteläosan yli itään kulkee matalapaine, jonka jälkipuolella sää kylmenee ja vesi- tai tihkusade muuttuu lumeksi aina etelää myöten. Lunta voi sataa perjantaina maan keskiosassa paikoin 5–10 senttimetriä uutta lunta, etelärannikolla lunta tulee todennäköisesti hyvin ohuesti. Myös Lapissa sataa lunta. Ajokeli voi olla joulun menoliikenteessä huono lumisateen ja pakastumisen vuoksi.

Jouluaattona ja joulupäivänä sää on pääosin poutainen ja pilvipeite rakoilee, lähinnä Lapissa sataa paikoin vähän lunta. Rannikolla on pikkupakkasta, muuten lämpötila vaihtelee -5 ja -15 asteen välillä, Lapissa voi olla paikallisesti kylmempääkin, jopa -20 astetta.

Tapaninpäiväksi sää pilvistyy matalapaineen lähestyessä lännestä. Tuuli voimistuu ja paikoin sataa lunta. Välipäivinä sää pysyttelee yhä pakkasen puolella, sää on melko tuulista ja ajoittain sataa lunta.

Vuosi sitten joulua vietettiin koko maassa pakkassäässä. Aattona lämpötila oli suuressa osassa maata kymmenen ja kahdenkymmenen pakkasasteen välillä, rannikoilla oli hieman lauhempaa. Joulupäivänä ja tapaninpäivänä pakkanen vielä hieman kiristyi aaton lukemista. Kylmintä oli joulupäivänä Ilomantsissa, -33,2 astetta.

Lumitilanteen osalta saatiin pitkään jännittää, tuleeko koko maahan valkea joulu. Lopulta aatonaaton ja aaton lumisateet saivat maan valkoiseksi myös maan lounaisosassa. Jouluaattona lunta oli maan etelä- ja länsiosassa pääosin 5–20 senttimetriä, idässä ja pohjoisessa pääosin 30–50 senttimetriä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan valkoinen joulu on tavallisesti lähes takuuvarma maan pohjoisosassa Perämeren rannikkoa lukuun ottamatta sekä maan itäosan pohjoisosassa. Mitä lähemmäksi rannikkoa tullaan, sitä pienemmäksi valkoisen joulun todennäköisyys käy. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä valkoisia jouluja on keskimäärin vain joka toinen joulu, samoin lounaissaariston alueella.

Pitkän ajan keskiarvojen mukaan joulunpyhinä lunta on tyypillisesti maan etelä- ja länsiosassa noin 5–15 senttimetriä, lounaissaaristossa paikoin alle viisi senttimetriä. Maan itä- ja pohjoisosassa lunta on noin 15–40 senttiä. Eniten lunta on tavallisesti Koillismaalla ja Pohjois-Lapissa.

Lue myös: Pelti rytisee parkkipaikoilla joulunaluspäivinä – ilkivallan tekijät puolestaan rauhoittuvat joulunviettoon

Kommentoi Facebookissa