Sää lämpenee suuressa osassa maata tukaliin hellelukemiin – järvien pintavedet jopa 25 asteeseen

Kesäkuussa on yli 30 asteen lämpötiloja keskimäärin 3–4 kertaa vuosikymmenessä.

Kesäkuussa on yli 30 asteen lämpötiloja keskimäärin 3–4 kertaa vuosikymmenessä. (Kuva Fotolia)

Päivän maksimilämpötilat kohoavat monin paikoin yli 30 asteeseen.

SÄÄTILA Suomessa vallitsee korkeapaine ja sää lämpenee suuressa osassa maata varsin tukaliin hellelukemiin. Päivän maksimilämpötilat kohoavat etenkin maan etelä- ja keskiosassa keskiviikosta alkaen monin paikoin yli 30 asteeseen. Ilmatieteen laitoksen mukaan ennustetut lämpötilat saattavat toteutuessaan rikkoa myös asemakohtaisia kesäkuun lämpöennätyksiäkin.

Lisäksi järvien pintavedet lämpenevät ajankohtaan nähden selvästi tavanomaista korkeampiin lukemiin, maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin noin 25 asteeseen. Myös Lapissa sää on monin paikoin helteistä, mutta viikon lopulla sää viilenee pohjoisesta alkaen.

Helteisessä korkeapaineessa sää on arvatenkin aurinkoinen ja poutainen, mutta keskiviikosta alkaen paikallisten sade- ja ukkoskuurojen mahdollisuus kasvaa ensin Lapissa, ja viikon lopulla myös maan keskivaiheilla. Paikalliset kuurosateet liittyvät rintamavyöhykkeeseen, joka liikkuu viikon lopulla vähitellen etelämmäs vetäen jälkipuolellaan Suomeen viileämpää ilmaa pohjoisesta.

Juttuvinkki: Tiesitkö tätä – kesähelle voi oikeuttaa jopa vuokranalennukseen

Hellesää kestää pisimpään maan etelä- ja länsiosassa, näillä näkymin ensi viikon alkupuolelle saakka. Ennusteiden epävarmuus kasvaa kuitenkin merkittävästi heti viikonlopun jälkeen, koskien lämpötilan lisäksi myös pilvisyyttä ja sateita.

Jo nyt metsäpalovaroitus on voimassa lähes koko maassa, ja kuiva sekä kuuma sää kasvattaa metsäpaloriskiä entisestään. Erityisen merkittäväksi metsäpaloriski kasvaa maan länsiosassa, jossa kesäkuun sateet ovat jääneet tähän mennessä hyvin vähäisiksi. Avotulen tekeminen metsäpalovaroituksen aikana on ehdottomasti kielletty.

Digitoidun mittaushistorian korkein kesäkuun lämpötila mitattiin 24.6.1935 Ähtärissä, jossa lämpötila nousi 33,8 asteeseen. Kesäkuisia 30 asteen lämpötiloja mitataan jossain päin Suomea keskimäärin 3-4 kertaa vuosikymmenessä.

Viimeksi 30 asteen lämpötilaraja rikottiin vuonna 2019, jolloin 6.-8.6. lämpötilat nousivat laajalti maan etelä- ja keskiosissa 30 asteen tuntumaan. Kesäkuun 2019 ylin lämpötila mitattiin kahdella havaintoasemalla Kokkolan Kruunupyyn lentoasemalla sekä Oulussa Pellonpään havaintoasemalla, joilla lämpötilat kohosivat 7. kesäkuuta 32,3 asteeseen. Helteinen ilma nousi jakson aikana Lappiin saakka ja 7.6.2019 mitattiin Ivalon lentoasemallakin 28,9 astetta.

Lue myös: Helle on terveysriski erityisesti vanhuksille ja pitkäaikaissairaille – suurimmassa riskiryhmässä yli 65-vuotiaat

Kommentoi Facebookissa