Sääprofeetta Unto Riihiluoma ennustaa aikaista kevättä – ”Maaliskuussa heitetään hyvästit hiihtokeleille”

Varhainen kevät jatkuu Unton mukaan myös suotuisana kesän alkuna. – Ainakin tuleva alkukesä poikkeaa ennustuksen mukaan aikaisemmista.

Varhainen kevät jatkuu Unton mukaan myös suotuisana kesän alkuna. – Ainakin tuleva alkukesä poikkeaa ennustuksen mukaan aikaisemmista. (Kuva Anne Anttila)

Kansansääennustajan mukaan toppavaatteet voi huoletta siirtää odottelemaan seuraavaa talvea.

SÄÄPROFEETTA Isojoen Vanhakylässä vaikuttava Unto Riihiluoma käyttää säiden ennustamisessa hyödykseen sekä omia aistejaan että luonnon tarjoamia merkkejä.

– Tämän kevään kohdalla olen seurannut myös lemmikkien, kuten kissojen ja koirien käyttäytymistä. Kovin lähtee kavereista karva, joten odotettavissa on poikkeuksellisen aikainen kevät. Ainakin kuukausi ollaan etuajassa, Riihiluoma pohtii.

Varhaisen kevääntulon myötä myös lumet saavat nopeasti kyytiä.

– Maaliskuu etenee muutaman lämpöasteen tahdilla, joten kyllä ne parhaimmat hiihtokelit ovat puoleen kuuhun mennessä takanapäin. Suosittelen ottamaan loppukirin, jos haluaa vielä tälle talvelle hiihtokilometrejä alle.

Unto Riihiluoma oli 1980-luvulla kuuluisan säägurun, edesmenneen Aarne Haaramon opissa. Posti- ja telelaitoksen palveluksessa elämäntyönsä tehnyt Unto sanoo olleensa jo lapsena kiinnostunut säästä.

– Kun ikätoverit potkivat palloa, minä istuin kivellä ja katselin taivaalle. Pilvien muoto, väri ja liike paljastavat edelleen tulevien vuorokausien sään. Esimerkiksi jos pilvet ovat pitkulaisia eli niin sanotun säären mallisia, niin kolmen vuorokauden kuluttua sataa vettä, Unto taustoittaa.

Muurahaisia ja revontulia

Suupohjan sääprofeetaksi nimetty Unto Riihiluoma sanoo myös kotinsa läheisyydessä virtaavan joen paljastavan säämuutokset.

– Jos veden kohina kuuluu pihamaalle, niin ilma tulee muuttumaan. Samoin taivaalla tanssivat revontulet ovat merkki siitä, että kolmen vuorokauden kuluttua sää muuttuu sateiseksi.

Kiinnostus säähän on kulkenut Unton mukana myös aktiivisimmat työvuodet.

– Asensin aikoinaan puhelimia ja puhelinkeskuksia. Siinä vaiheessa kun tiedossa oli ulkohommia, katselin taivasta ja luonnon merkkejä hieman tarkemmin. Hyvin usein saimme työskennellä poikien kanssa suotuisissa olosuhteissa, Unto paljastaa naureskellen.

Unto Riihiluoma on tehnyt sääennustuksia myös yhdessä Ritva-vaimonsa kanssa. – Meidän perheessä säätä ennustetaan kolmessa polvessa, sillä myös tytär ja tyttärentytär ovat kunnostautuneet ja myös menestyneet ennustuksissa.
Unto Riihiluoma on tehnyt sääennustuksia myös yhdessä Ritva-vaimonsa kanssa. – Meidän perheessä säätä ennustetaan kolmessa polvessa, sillä myös tytär ja tyttärentytär ovat kunnostautuneet ja myös menestyneet ennustuksissa. (Kuva Anne Anttila)

Myös muurahaiset ja villimehiläiset toimivat Unton apulaisina.

– Kesä on erittäin sateinen, jos muurahaiset kiipeävät pesän keskelle asetetun kepin päähän. Jos ne nousevat vastaavasti puolitiehen ja palaavat takaisin, kesästä tulee kuiva.

Mehiläiset vastaavasti ennustavat kuivaa kesää, jos ne rakentavat pesänsä syvälle ojan pohjaan.

– Luvassa on kuitenkin märkä kesä, jos pesä ilmestyy maan pintaan, Villimehiläinen on viisas eikä koskaan hukuta itseään.

Maanviljelijöillä syytä hymyyn

Unto Riihiluoma on saavuttanut kansansääennustajien SM-kisoissa niin voittoja kuin lukuisia muitakin palkintosijoja.

– Kisavuosia on toistakymmentä ja palkintosijojenkin suhteen mennään toiselle kymmenelle. Hyvin lienen siis arvannut.

Myös tulevalle keväälle Unto on laatinut perinpohjaisen ennusteen.

– Nyt näyttää ainakin maajusseja ajatellen hyvälle. Nopeassa tahdissa sulava lumi ja lämpö aikaistavat kevään tuloa ja tämän myötä myös peltotöihin päästään ajallaan.

Varhainen kevääntulo pääsee Riihiluoman mukaan täyteen vauhtiinsa jo maaliskuun alkupuoliskolla.

– Kun ollaan lämpöasteikolla reippaasti plussan puolella, niin lumet saavat kovaa kyytiä. Tällä menolla huhtikuu aukenee hyvinkin keväisissä merkeissä. Suosittelen keveämmän vaatetuksen esille ottamista ja ainakin karvahaalarista luopumista.

Varhainen kevät jatkuu sääprofeetan mukaan myös suotuisana kesän alkuna.

– Näillä ennusmerkeillä on luvassa jopa hyvä kesäsää. Sadetta tulee sopivasti ja lämpöäkin riittää. Mutta leppoisuuden rikkoo ajoittain kuitenkin voimakas tuuli. Niitä riittää myös alkukesälle, Riihiluoma veikkaa.

Juhannussään, kuten myös parhaiden lomasäiden suhteen Suupohjan säämies sanoo ennustusten olevan vielä kesken.

– Sen verran olen kuitenkin havaintoja tehnyt, että heinäkuun 20. päivään saakka on odotettavissa kohtuullisia lämpöasteita. Jopa hellettä on luvassa.

Lue myös: Vuosi 2018 oli poikkeuksellisen lämmin ja kuiva – Suomen 10 lämpimimmän vuoden joukossa

Kommentoi Facebookissa