Sähköautot yleistyvät – katoavatko autoalan perinteiset työpaikat?

Yhä useamman suomalaisenkin pihapiirissä on sähköauto kuten Tesla.

Yhä useamman suomalaisenkin pihapiirissä on sähköauto kuten Tesla. (Kuva Tesla)

Myös automekaanikkojen täytyy oppia aivan uusia taitoja.

AUTOT Saksalainen Continental on yksi maailman suurimpia autoteollisuuden alihankkijoita. Maan tärkeimpiin medioihin kuuluva Welt am Sonntag -lehti haastatteli äskettäin yritystä luotsaavaa Elmar Degenhartia, joka maalaili varsin synkkiä tulevaisuudennäkymiä monille autoalan työpaikoille.

Degenhart on nimittäin sitä mieltä, että jatkuvasti voimistuva sähköautobuumi saattaa tehdä esimerkiksi perinteisestä moottorinvalmistuksesta elantonsa saavista työttömiä jossakin vaiheessa. Tällä hetkellä suurimmassa osassa uusista autoista on vielä vanhan koulukunnan polttomoottori pellin alla, mutta jatkuvasti kiristyvät päästömääräykset saavat aikaan väistämättömän muutoksen.

Tämä vie kuitenkin aikansa, ja niinpä murrosta voidaan vielä pehmentää eri toimenpitein. Tuleva muutos luo tietysti myös uusia työpaikkoja mm. sähkömoottorien ja akkujen valmistuksen parissa, mutta Continentalin pomo ei suostu vielä arvioimaan, pystyvätkö ne korvaamaan kaikki katoavat työpaikat. Hän ei siis osaa vielä sanoa, väheneekö vai kasvaako autoteollisuuden työpaikkojen kokonaismäärä sähköistymisen myötä.

Continentalin johtaja ei osaa vielä sanoa, väheneekö vai kasvaako työpaikkojen kokonaismäärä sähköistymisen myötä.
Continentalin johtaja ei osaa vielä sanoa, väheneekö vai kasvaako työpaikkojen kokonaismäärä sähköistymisen myötä. (Kuva Tesla)

Degenhart arveli jo aiemmin tänä vuonna, että sähkömoottoreista ja vetyautojen polttokennoista tulisi ennen pitkää autoteollisuuden uusi normi. Hän arvioi kuitenkin, että energian varastointikustannusten pitäisi yltää 109 dollariin kilowattitunnilta kunnes vaihtoehtoiset voimanlähteet pääsevät yleistymään toden teolla.

Continentalin pomo ennusti myös, että Volkswagenin päästöskandaalin jälkivaikutukset nousevat lopulta niin suuriksi, että dieselin käyttö henkilöautojen polttoaineena saattaa loppua ennen pitkää niin USA:ssa, Japanissa kuin Kiinassakin.

Sähköautojen yleistyminen ei vaikuta pelkästään autoteollisuuden työpaikkoihin ja autojen valmistukseen. Koska sähkömoottorit ja akut vaativat paljon vähemmän huoltoa kuin perinteiset voimanlähteet, myös automekaanikkojen täytyy oppia aivan uusia taitoja.

Autonomiset autotkin aiheuttavat melkoisen mullistuksen, kun ne yleistyvät väistämättä lähivuosikymmeninä. Eri yritykset tutkivat jo nyt autonomisia pakettilähetyspalveluja, ja itsestään liikkuvat pitkän matkan rekatkaan eivät enää kuulosta mahdottomalta ajatukselta. Vakuutusyhtiö Allstate on jo arvellut, että perinteiset autovakuutukset kuolevat pois, kun törmäyksistä tulee niin harvinaisia. Lisäksi itsestään liikkuvan auton aiheuttama onnettomuus tuo ilmoille äärimmäisen monimutkaisia vastuukysymyksiä.

Lähde Motor1

Kommentoi Facebookissa