Sähkön kilpailutus tuo säästöä helposti – kilpailutuksessa kannattaa kuitenkin huomioida muutakin kuin hinta

Sähkösopimuksen kilpailutus on helppo ja vaivaton tapa säästää arjen menoissa.

Sähkösopimuksen kilpailutus on helppo ja vaivaton tapa säästää arjen menoissa. (Kuva Unsplash)

Uuden sopimuksen valinnassa ei kannata keskittyä pelkästään sähkön hintaan.

SÄHKÖSOPIMUKSET Sähkön kilpailutus onnistuu tänä päivänä netissä helposti, eikä sähkösopimuksen vaihtaminen vie aikaa muutamaa minuuttia pidempään. Netin vertailusivustoilla huomio kiinnittyy yleensä lähinnä sähkön hintaan, mutta uuden sähköyhtiön valinnassa tämä ei välttämättä ole aina hyvä asia.

Vertailusivustojen hinta voi olla hämäystä

Sähköyhtiöt ovat oppineet hyödyntämään vertailusivustojen logiikkaa edukseen. Useimpien sähkönvertailusivustojen halvimmat sähkösopimukset ovat sellaisia, joissa sähkön tarjoushinta on voimassa vain ensimmäisen kuukauden ajan. Kuukauden vaihduttua sähkön hinta nousee näissä sopimuksissa yleensä merkittävästi, eikä sopimus näin ollen kokonaisuudessaan välttämättä olekaan edullisin vaihtoehto – vaikka se vertailussa saattoi siltä näyttääkin.

Edellä mainittu kikka pohjautuu monien vertailusivustojen käyttämään logiikkaan, jossa koko vuoden hinta-arvio lasketaan sähkösopimuksen ensimmäisen kuukauden hinnan perusteella. Mahdollinen tuleva hintamuutos on kyllä mainittu tuoteselosteessa ja tuote-ehdoissa, mutta asiasta paremmin tietävä ei välttämättä aina muista tarkastaa, kuinka paljon hinta voi tarjousjakson jälkeen nousta.

Aivan kaikki vertailusivustot eivät tätä logiikkaa hyödynnä – esimerkiksi sahkon-kilpailutus.fi -sivustolla vuosikulujen arviota ei lasketa pelkän ensimmäisen kuukauden hinnan perusteella, vaan laskennassa otetaan huomioon myös sähkösopimuksen normaali hinta tarjouskuukauden jälkeen.

Useimmiten pienen kulutuksen kerrostaloasunnoissa sähkölaskun suuruuteen vaikuttaa enemmän kuukausittainen perusmaksu kuin itse sähkön hinta.
Useimmiten pienen kulutuksen kerrostaloasunnoissa sähkölaskun suuruuteen vaikuttaa enemmän kuukausittainen perusmaksu kuin itse sähkön hinta. (Kuva Fotolia)

Yleensä nämä tarjoussopimukset tunnistaa nopeasti epäilyttävän halvasta hinnasta – jos sähkön hinta sopimuksessa on alle 4 snt/kWh, on kyseessä lähes varmuudella vain hetken aikaa voimassa oleva tarjoushinta. Sähkön yleinen hintataso pohjautuu vahvasti pohjoismaiseen NordPool-sähköpörssiin, eikä sähköä yleensä myydä pitkiä ajanjaksoja pörssin hintatasoa halvemmalla. Esimerkiksi tammi-huhtikuussa 2021 sähköpörssin kuukausittaiset keskihinnat ovat olleet koko ajan yli 4 snt/kWh.

Sähkösopimuksen hinnoittelussa on syytä katsoa sähkön hinnan lisäksi myös perusmaksun osuus. Useimmiten pienen kulutuksen kerrostaloasunnoissa sähkölaskun suuruuteen vaikuttaa enemmän kuukausittainen perusmaksu kuin itse sähkön hinta.

Sähköyhtiön maine – alalla edelleen kyseenalaisia toimijoita

Helposti harhaanjohtavan hinnoittelun lisäksi sähkön ostamisessa kannattaa myös huomioida valitun sähköyhtiön yleinen maine ja toimintatavat. Alalta löytyy valitettavasti edelleen toimijoita, joista tehdään ennätyksellisiä määriä valituksia kuluttajaneuvontaan. Yleensä valitukset liittyvät joko uuteen sähkösopimukseen, jota tilaaja ei ole tiennyt puhelinmyyjän kanssa tehneensä tai maksamatta jätettyihin laskuntasauksiin.

Ennakkolaskutus – vanhanaikainen ja epäilyttävä toimintatapa

Yksi suuri varoitusmerkki epäilyttävästä sähköyhtiöstä on ennakkolaskutus. Useimmat sähköyhtiöt laskuttavat asiakkaitaan jälkikäteen. Ennakkolaskutuksessa ei sinänsä ole mitään väärää, mutta toimintatapa on saanut erittäin huonon maineen tiettyjen sähköyhtiöiden jättäessä ennakkomaksujen tasaukset palauttamatta. Asioita puidaan tälläkin hetkellä markkinaoikeudessa.

Ennakkolaskutusta käyttävät sähköyhtiöt ovat monesti myös perustaneet laskutuksen reilusti liian suuriin arvioihin sähkönkulutuksesta. Asiakkaita on täten laskutettu paljon enemmän kuin olisi tarvinnut, ja palautuksia ei välttämättä ole maksettu ajallaan.

Ennen uuden sähkösopimuksen tilaamista kannattaakin siis tarkastaa, mikä on kyseisen yhtiön laskutuskäytäntö ja millaisia asiakaskokemuksia yhtiöstä löytyy. Hyvämaineisen yhtiön tunnistaa yleensä siitä, ettei siitä helpolla löydä pitkiä ketjuja keskustelufoorumeilta. Tyytyväiset asiakkaat harvoin kirjoittelevat omasta sähköyhtiöstään netin keskustelupalstoille.

Tuulivoima on yksi ympäristöystävällisimmistä vaihtoehdoista, kun taas kivihiili yksi haitallisimmista.
Tuulivoima on yksi ympäristöystävällisimmistä vaihtoehdoista, kun taas kivihiili yksi haitallisimmista. (Kuva Unsplash)

Sähkön tuotantomuoto

Sähkösopimuksen valinnassa kannattaa huomiota kiinnittää myös siihen, mitä tuotantomuotoa sähkön tuottamiseen on käytetty. Tänä päivänä tuulivoima on yksi ympäristöystävällisimmistä vaihtoehdoista, kun taas kivihiili yksi haitallisimmista.

Sähkö itsessään on luonnollisesti omassa pistorasiassa samaa valitusta sopimuksesta huolimatta, mutta valitsemalla esimerkiksi tuulivoiman varmistat sähköyhtiön myös hankkivan vähintään ostetun määrän tuulivoimalla tuotettua sähköä. Oman tuotannon lisäksi sähköyhtiöt voivat hankkia myytävää sähköä NordPool-sähköpörssistä.

Mitä useampi henkilö valitsee itselleen vihreän sähkösopimuksen, sitä suurempi osuus todellisesta sähköntuotannosta on tapahduttava vihreillä tuotantomuodoilla.

Tutustu sähkösopimusten hinnoittelutapoihin ennen tilaamista

Jos erityyppiset sähkösopimukset eivät ole entuudestaan tuttuja, kannattaa näistä lukea hieman ennen uuden sopimuksen tilaamista. Saman tyyppinen sopimus ei välttämättä ole halvin ratkaisu kaikissa kohteissa – yleensä kerrostalossa kokonaisuudessaan edullisimmaksi tulee yleissähkö ilman perusmaksua, kun sähkölämmitteiseen omakotitaloon halvempi ratkaisu voi olla markkinahintoja seuraava pörssisähkö. Pörssisähkössä hintavaihtelut voivat olla kuitenkin eri ajankohtien välillä suuria, ja tämä seikka on hyvä tiedostaa pörssisähkösopimusta hankkiessa.

Sähkösopimuksen vaihtaminen ei vaikuta sähkön laatuun

Käytännössä aina tuotteen laatu vaihtelee sen mukaan, miltä yritykseltä kyseisen tuotteen ostaa. Sähkösopimusten kohdalla tuote – eli sähköenergia – on kuitenkin aina samanlaatuista riippumatta siitä, miltä yhtiöltä sähkönsä hankkii. Sähkön laadusta ja sähköverkkojen ylläpidosta vastaa paikallinen verkkoyhtiö. Verkkoyhtiö määräytyy aina asuinpaikan mukaan, eikä sähkönsiirtoa voi näin ollen kilpailuttaa.

Sähkön kilpailutuksessa ja sähkösopimusta vaihtaessa ei siis tarvitse huolehtia sähkön laatuun liittyvistä asioista, vaan huomio kannattaa keskittää sähköyhtiön toimintatapoihin ja valitun sähkösopimuksen hinnoittelutapaan.

  • Artikkeli on yhteistyökumppanimme tuottamaa sisältöä

Lue myös: Asumiskustannusten railo kuntien välillä kasvaa yhä – eroa maksuissa miltei 1 800 euroa vuodessa

Kommentoi Facebookissa