Sähköpotkulautojen tapaturmia yritetään vähentää – käyttökielto pääkaupungissa viikonloppuöisin

Sähköpotkulaudan hiljaisuuden vuoksi jalankulkija ei huomaa sen lähestymistä helposti.

Sähköpotkulaudan hiljaisuuden vuoksi esimerkiksi jalankulkija ei huomaa sen lähestymistä helposti. (Kuva AOP)

Vuokrattavien sähköpotkulautojen käyttöä sekä nopeuksia rajoitetaan Helsingissä.

SÄHKÖPOTKULAUDAT Helsingin kaupunki ja sähköpotkulautoja vuokraavat yritykset ovat sopineet liikenneturvallisuutta parantavista muutoksista sähköpotkulautojen vuokrauskäytäntöihin.

Kaikki Helsingissä sähköpotkulautoja vuokraavat yritykset eli Voi, TIER ja Lime ryhtyvät rajoittamaan sähköpotkulautojensa enimmäisnopeuksia. Päivisin vuokrapotkulautojen enimmäisnopeus laskee 25 kilometristä tunnissa 20 kilometriin tunnissa, ja öisin kello 00–05 edelleen 15 kilometriin tunnissa. Muutokset ovat voimassa toistaiseksi.

Lisäksi syyskuun aikana aloitetaan kokeilu, jossa vuokrasähköpotkulaudat ovat kokonaan poissa käytöstä viikonloppuöisin kello 00–05. Kokeilu kestää vuoden 2021 loppuun asti, johon mennessä sovitaan sen jatkosta. Samalla kerätään tietoa, miten aikarajoitukset vaikuttavat tapaturmien määrään, kun huomioidaan myös vuodenajasta johtuvat käyttömäärämuutokset.

Vuokrasähköpotkulautojen uudet enimmäisnopeudet ja aikarajoitukset otetaan käyttöön kaikkialla Helsingissä. Aiemmin nopeuden rajoittamista on kokeiltu keskusta-alueella viikonloppuöisin.

Vuokrasähköpotkulautojen nopeusrajoitusten taustalla ovat liikenneturvallisuuteen liittyvät ongelmat, joita on aiheutunut uudenlaisen liikkumismuodon nopeasta ja laajamittaisesta käyttöönotosta. Nopeus- ja aikarajoitusten toivotaan vähentävän tapaturmia, joita sähköpotkulaudoilla on tapahtunut etenkin viikonloppuöisin.

– Sähköpotkulautojen vuokraamisesta on tullut Helsingissä lyhyessä ajassa todella suosittu palvelu, mikä kertoo, että se on monille mieluisa lisä liikkumisen vaihtoehtoihin. Koetut ongelmat kuitenkin osoittavat, että uutta palvelua on myös kehitettävä ketterästi yritysten ja viranomaisten yhteistyönä. Yhteistyön tarve varmasti jatkuu lähivuosina, liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen sanoo.

Nopeuksista johtuvien tapaturmien vähentämisen lisäksi tavoitteena on sopia yritysten kanssa keinoista, joilla vähennetään jalankulkua häiritsevää sähköpotkulautojen pysäköintiä.

Kaikille potkulautailijoille ei myöskään ole ollut selvää, ettei sähköpotkulaudan paikka ole jalkakäytävällä vaan pyörätiellä tai ajoradan reunassa.

Lue myös: Sähköpotkulautojen onnettomuuksissa loukkaantunut on usein päihtynyt – pään vammat yleisiä

Kommentoi Facebookissa