Saimaannorpan suojelemiseksi säädetty verkkokalastuskielto alkaa – rajoitusten laajentamista toivotaan

Saimaannorpan kuutti, uusimman arvion mukaan Saimaassa ui hieman alle 400 norppaa.

Saimaannorpan kuutti, uusimman arvion mukaan Saimaassa ui hieman alle 400 norppaa. (Kuva Ismo Marttinen/ WWF)

Kalastusrajoitukset kattavat valtaosan norpan tunnetuista lisääntymisalueista.

SAIMAANNORPPA Erittäin uhanalaisia saimaannorppia suojeleva jokavuotinen verkkokalastuskielto alkoi 15.4. Verkkokalastus on kielletty Saimaan norppa-alueilla kesäkuun loppuun saakka poikasten eli kuuttien suojelemiseksi.

Kalanpyydysten aiheuttama kuolleisuus on tällä hetkellä saimaannorpan suurin uhka.

– Norppaemot alkavat vieroittaa poikasiaan näinä päivinä. Tämä tarkoittaa, että Saimaan sokkeloisissa vesissä ui pian useita kymmeniä kuutteja vailla emon opastusta. Pienen kokonsa ja kokemattomuutensa takia ne ovat vaarassa jäädä kiinni kalaverkkoihin ja löysänieluisiin katiskoihin, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen sanoo.

Kalastusrajoitukset ovat voimassa lähes koko Suur-Saimaan alueella. Ne kattavat valtaosan norpan tunnetuista lisääntymisalueista. Rajoituksista löytyy kuitenkin aukkoja. Niistä tällä hetkellä huolestuttavimmat ovat Puruvedellä, jossa syntyi tänä vuonna kaksi saimaannorpan poikasta.

Toinen poikasista syntyi alueella, jossa kalastusrajoitukset eivät ole voimassa. Puruvedellä eli aikoinaan vahva norppakanta. Nyt norppa on hitaasti palaamassa alueelle.

– Norpan tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että se saa levittäytyä rauhassa vanhoille elinalueilleen. Niinpä Puruveden kuutteja on suojeltava aivan erityisesti. Kalastusrajoituksia on laajennettava Puruvedellä mahdollisimman pian.

Uusimman arvion mukaan Saimaassa ui hieman alle 400 norppaa.

– Saimaannorpan suojelua on jatkettava, sillä se ei ole vielä läheskään turvassa. Meidän on muistettava, että jos saimaannorppa häviää Saimaalta, se häviää koko maailmasta. Siksi norpan suojelu on kunnia-asia meille suomalaisille, WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder puolestaan toteaa.

Saimaannorpan suojelemiseksi säädettyihin kalastusrajoituksiin voi tutustua tarkemmin selaamalla WWF:n Norppakarttaa osoitteessa norppakartta.wwf.fi.

Lue myös: Näyttelijä Kari Hietalahti julisti saimaannorpalle pesärauhan – ”Suojelu on kunnia-asia suomalaisille”

Kommentoi Facebookissa