Saimaannorpan verkkokalastusrajoitukset päättyivät – kaksi kuuttia hukkui peräkkäisinä päivinä

Kalastaminen ei ole saimaannorpille aina turvallista rajoitteiden ulkopuolellakaan.

Kalastaminen ei ole saimaannorpille aina turvallista rajoitteiden ulkopuolellakaan. (Kuva AOP)

Kuutit menehtyivät verkkoihin lähes heti kalastusrajoitusten päätyttyä.

SAIMAANNORPPA Saimaannorpan kuuttien suojaksi asetetut keväiset verkkokalastusrajoitukset päättyivät 30. kesäkuuta. Metsähallitukselta saadun tiedon mukaan heti 1. heinäkuuta ilmoitettiin ensimmäisestä kuutin verkkokuolemasta Pihlajavedellä, vain 12 tuntia rajoitusten päättymisestä. Toinen hukkumistapaus tuli tietoon seuraavana päivänä 2. heinäkuuta.

Vuosittain kuutteja ja jopa aikuisia norppia kuolee vapaa-ajan kalastajien kalaverkkoihin. Vuodesta 2005 lähtien verkkoihin on varmistetusti hukkunut jo 72 yksilöä. Huomattavaa on myös, että vain osa saimaannorpan kuolleisuudesta – myös kalanpyydyskuolleista – tulee tietoon. Todellinen kuolleisuus on arviolta lähes kolme kertaa suurempi kuin havaittu.

Saimaannorpan suojelun hyväksi laaditut kalastusrajoitussopimukset ja asetus eivät Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan nykyisellään riitä suojaamaan norppia Saimaalla. Rajoitukset ovat puutteelliset niin ajallisesti kuin alueellisestikin. Saimaannorppa on edelleen erittäin uhanalainen ja kanta on pirstoutunut Saimaan eri vesistöalueille.

Suomen luonnonsuojeluliitto vetoaa nyt kaikkiin Saimaalla kalastaviin, että verkot ja löysänieluiset katiskat jätettäisiin laskematta veteen. Tämän lisäksi Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii, että seuraavalla norpan suojaksi tehtävällä pyydysrajoitusasetuskaudella koko saimaannorpan elinalue on saatava vapaaksi norpalle vaarallisista pyydyksistä, ympäri vuoden.

Saimaannorppia on viimeisen kanta-arvion mukaan hieman alle 400 yksilöä. Se ei ole vielä suotuisan suojelun taso eikä saimaannorpan sukupuuton uhka ole väistynyt. Viime talvena saimaannorpan pesintä sujui hyvin, mutta pesälaskentaolosuhteet olivat vaikeat. Kuutteja syntyi yli 70, joista tietoon tuli vain yksi pesäkuollut.

Lue myös: Saimaannorpan suojelemiseksi säädetty verkkokalastuskielto alkaa – rajoitusten laajentamista toivotaan

Kommentoi Facebookissa