Saksa jääkiekon MM-kisojen välieriin – Toni Söderholmille iso sulka hattuun

Suomalainen Toni Söderholm valmentaa Saksan jääkiekkomaajoukkuetta

Suomalainen Toni Söderholm valmentaa Saksan jääkiekkomaajoukkuetta. (Kuva AOP)

Toni Söderholmin valmentama Saksa voitti Sveitsin ja saavutti paikan jääkiekon MM-kisojen välieriin.

JÄÄKIEKKO Saksa selviytyi jääkiekon MM-kisoissa välieriin voitettuaan puolivälieräottelussa Sveitsin voittolaukauskisan päätteeksi 3-2. Saksa oli noussut tasoihin kahden maalin tappioasemasta.

Saksan päävalmentajana toimiva Leijonien entinen MM-puolustaja Toni Söderholm kiitteli pelaajiaan siitä, ettei usko voittoon lopahtanut kahden maalin takaa-ajoasemassa.

– Kaverit tukevat toisiaan paljon. Tänään he olivat kärsivällisiä. Tom Kühnhackl teki tärkeän 1-2 -maalin. Tapoimme pari jäähyä ja pidimme itsemme elossa. Sitten saimme tasoituksen, Söderholm sanoi.

Saksan maalivahti Mathias Niederberger aloitti vaisusti, mutta oli lopulta joukkueensa sankari. Marcel Nöbels puolestaan laittoi rankkareissa ratkaisevan yrityksen kylmän viileästi sisään ohi Sveitsin huippumaalivahdin Leonardo Genonin.

– Mathias Niederberger antoi meille mahdollisuuden rankkarikisassa. Marcel Nöbels on ollut tällä kaudella seurajoukkueessaan todella hyvä. Hänen itseluottamuksensa on korkealla tasolla, Söderholm sanoi.

Saksan NHL-vahvistus Dominik Kahun pelasi hänkin vahvan ottelun ja yllätti myöskin Genonin rankkareissa. Kahun tuli kisoihin kesken turnauksen, kun Edmonton Oilers oli tipahtanut jatkosta NHL:n pudotuspeleissä.

– Ei ole helppoa tulla NHL:stä Euroopan kaukaloon ja uuteen pelisysteemiin. Dominik oli hyvin motivoitunut. Hän parantaa vain. Hän saa paljon jääaikaa, toisin kuin Edmontonissa. Hän puskee muitakin kavereitamme eteenpäin, Söderholm sanoi.

Saksan peli ailahteli alkusarjassa. Joukkue voitti esimerkiksi Kanadan, mutta hävisi yllättäen Kazakstanille. Jatkopaikka ratkesi vasta viimeisessä alkusarjan ottelussa, jossa Saksa löi Latvian 2-1.

– Joukkue oli uskomattoman keskittynyt tänään. Latvia-ottelu oli tärkeä, mutta pelaajat eivät olleet tyytyväisiä, miten he siinä ottelussa pelasivat. Halusimme parantaa. Tähän peliin kaikki tulivat todella motivoituneina. Tämän on uskomattoman sitoutunut joukkue. Sitä on vaikeaa edes käsittää, Söderholm sanoi.

Sveitsi on viime vuosina vakiinnuttanut paikkansa MM-kisojen pudotuspelimaana. Saksa kaatoi kovan joukkueen, jossa oli mukana useita NHL-pelaajia.

– Sveitsi oli hyvin aggressiivinen joukkue. Karvasi tiukasti. Olimme parempia kolmannessa erässä. Onneakin oli meillä mukana, mutta hyvällä joukkueella sitä on, Söderholm sanoi.

Söderholm valmensi Saksan puolivälieriin 2019 MM-kisoissa. Nyt Saksa on välierissä.

– Vaikea sanoa, mitä tämä merkitsee itselleni. Emotionaalinen voitto tietenkin. Mutta matka joukkueen kanssa on ollut hieno ja se tuntuu hienolta, kun saavutamme yhdessä menestystä joukkueen kanssa, hän totesi.

Saksassa jääkiekko oli pitkään alamaissa. Viime vuosina taso on noussut selkeästi, mistä todisteena on ollut olympiahopea Pyeongchangissa 2018 sekä useamman saksalaispelaajan läpimurto NHL:ssä.

– Saksan jääkiekolle tämä voitto merkitsee paljon. Olemme jo kirjoittaneet historiaa ja vielä on mahdollista saavuttaa enemmän. Toivon tämän vievän Saksan jääkiekkoa eteenpäin. Voimme näyttää junioreille, että Saksa pystyy menestymään ja tuovan heille itseluottamusta, Söderholm sanoi.

Saksassa jalkapallo on ylivoimainen ykköslaji. Jääkiekko taistelee näkyvyydestä pienempien lajien, kuten lentopallon, käsipallon ja koripallon kanssa.

– On se näkyvyys jonkin verran kasvanut ja MM-kisojen aikana kasvaa paljonkin. Muuten saan tietysti olla aika lailla rauhassa. Mutta pelejä tulee aika paljon netistä enemmän ja marraskuun maajoukkueturnaus kiinnostaa. Toivotaan, että tämä turnaus kasvattaa sitä kiinnostusta. Myös median kiinnostusta meidän pelaajia kohtaan, Söderholm totesi jääkiekon medianäkyvyydestä Saksassa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Leijonat uhkuu itseluottamusta Tshekki-ottelun alla – ”Pystytään voittamaan kenet tahansa”

Kommentoi Facebookissa