Saksa ostaa Uniperin osakkeet Fortumilta – suomalaisille tappiota osakekaupasta yli 6,5 miljardia euroa

Saksan valtio hankkii kaikki Fortumin Uniper-osakkeet yhteensä noin 0,5 miljardilla eurolla. (Kuva Fortum)

Fortum on saamassa takaisin 4 miljardin euron lainan, ja myös samansuuruinen emoyhtiötakaus vapautuu.

FORTUM Fortum, Saksan hallitus ja Uniper ovat allekirjoittaneet uuden periaatesopimuksen pitkäaikaisesta ratkaisusta, jonka perusteella Fortum myy omistuksensa Uniperista. Nyt solmittu sopimus korvaa osapuolten heinäkuussa 2022 allekirjoittaman alkuperäisen Uniperin vakautussopimuksen.

Fortum toteaa, että heinäkuusta lähtien Euroopan energiakriisi on syventynyt ja aiemmin sovitut vakautustoimenpiteet ovat osoittautuneet riittämättömiksi ja vaikeiksi toteuttaa. Uniperin kaasuliiketoimintaan liittyvät tappiot ovat nyt jo lähes 8,5 miljardia euroa eikä Uniper pysty enää yksityisessä omistuksessa olevana yhtiönä jatkamaan tehtäväänsä kriittisenä toimitusvarmuuden tarjoajana.

– Tilanne sekä Euroopan energiamarkkinoilla, että Uniperissa on vakava. Uniperin myynti on oikea ratkaisu ei vain Uniperille vaan myös Fortumille, Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo sanoo.

Sopimuksen mukaisesti Uniper laskee liikkeelle 4,7 miljardia uutta osaketta, jotka Saksan valtio merkitsee 1,70 euron nimellisarvolla osakkeelta. Lisäksi Saksan valtion omistama KfW-pankki antaa Uniperille tarvittaessa lisälainaa kunnes 8 miljardin euron osakepääoman korotus on toteutettu.

Osakepääoman korotuksen yhteydessä Saksan valtio ostaa kaikki Fortumin omistuksessa olevat osakkeet – yhteensä noin 293 miljoonaa osaketta – 500 miljoonalla eurolla eli 1,7 eurolla osakkeelta. Osakepääoman korotuksen ja osakekaupan jälkeen Saksan valtio omistaa Uniperista noin 98,5 prosenttia. Fortum on käyttänyt osakeostoihin yhteensä yli 7 miljardia euroa, joten yhtiö kärsii tappiota yli 6,5 miljardia euroa.

Saksan valtio myöntää myös rahoitusta Uniperille Fortumin myöntämän 4 miljardin euron lainan takaisinmaksuun ja Fortumin 4 miljardin euron emoyhtiötakauksen vapautumiselle. Osapuolet ovat myös sopineet, että mikäli Uniper aikoo myydä osan tai kaiken vesivoima- ja ydinvoimaliiketoimintansa Ruotsissa, Fortumilla on ensisijainen oikeus tehdä niistä ostotarjous vuoden 2026 loppuun saakka.

– Teimme aikanaan valintoja, joista olimme sen hetkisen tiedon, toimintaympäristön ja näkymien perusteella aidosti varmoja. Jälkikäteen katsottuna osa näistä strategisista valinnoista on osoittautunut virheiksi, Markus Rauramo myöntää.

Sopimuksen seurauksena Uniperia ei enää yhdistellä Fortum-konserniin. Uniper esitetään vuoden 2022 kolmannesta neljänneksestä alkaen lopetettuna toimintona eikä Fortumin jatkuvien toimintojen taloustietoihin siten enää sisälly Uniperin liiketoiminnan vaikutusta.

Sovitun järjestelyn toteutuminen edellyttää vielä lopullisten sopimusten solmimisen Saksan valtion ja Uniperin kanssa sekä viranomaishyväksyntöjä useilla maantieteellisillä alueilla, mukaan lukien sulautumisia ja valtionapua koskevia lupia Euroopan komissiolta. Tällä hetkellä suunnitellun järjestelyn odotetaan toteutuvan tämän vuoden loppuun mennessä.

Lue myös: Valtio järjestää Fortumille miljardirahoituksen – ehtona rajoituksia ja kova korko

Kommentoi Facebookissa