Sami Hyypiä – aliarvostettukin suomalaisen urheilun supertähti

Sami Hyypiä oli 2000-luvulla maailman parhaita keskuspuolustajia

Sami Hyypiä oli 2000-luvulla maailman parhaita keskuspuolustajia. (Kuva AOP)

Sami Hyypiä pelasi häikäisevän kansainvälisen jalkapallouran, jota Suomessa muistellaan yllättävän vähän. Puolustajat saavat vähemmän huomiota.

JALKAPALLO Kun suomalaisia pyydetään nimeämään maamme historian kaikkien aikojen parhaita urheilijoita, mainitsee moni Jari Litmasen. Jalkapalloilijoista Sami Hyypiä mainitaan harvemmin, vaikka hänen kansainvälinen uransa on täysin verrattavissa Litmasen vastaavaan.

Hyypiä pelasi Liverpoolissa 1999-2009 voittaen Mestareiden liigan sekä UEFA Cupin. Kahdesti hän oli voittamassa Englannin FA Cupia ja Liigacupia. Hyypiä toimi myös Liverpoolin kapteenina.

Teemu Pukki sai Suomessa viime syksynä huomattavasti enemmän julkisuutta kuin Hyypiä huippuvuosinaan koskaan. Sitä voisi pitää epäreilunakin. Hyypiä pelasi kuitenkin Valioliigan huippuseurassa Liverpoolissa ja Pukki sarjapaikastaan taistelevassa Norwichissa.

Liverpoolissa Hyypiä loi kulttimaineen, jota seuran fanit arvostavat yhä. Liverpoolissa monelle tulee Suomesta ensimmäisenä mieleen Hyypiä. Englannissa hän on jopa tunnetumpi kuin Suomessa.

Suomessa jalkapalloväki osaa laittaa Hyypiän menestyksen oikeisiin mittasuhteisiin. Urheilua satunnaisesti seuraaville Hyypiästä ei tule mieleen paljoakaan.

Jos vertausta haetaan jääkiekosta, niin Suomessa kaikki tuntevat Saku Koivun, mutta Kimmo Timosen urheilua satunnaisesti seuraavista harvemmat. Timosen menestys NHL:ssä on vertailukelpoinen Koivun menestykseen. Timonen voitti Stanley Cupin, mutta Koivu ei.

”Aliarvostus” johtuu siitä, että Hyypiä ja Timonen pelasivat puolustajina. Maaleja he tekivät harvemmin ja saivat vähemmän näkyvyyttä. Perinteisesti hyökkääjät vievät otteluraporteissa palstatilasta valtaosan.

Juttuvinkki: Jari Litmasesta tuli jalkapallon Jari Kurri – suomalaisten asennevamma selätettiin

Suomalaisia urheilutoimittajia moititaan usein ammattitaidottomuudesta. Hyypiää urheilutoimittajat kuitenkin arvostivat. Hänet valittiin Suomen parhaaksi urheilijaksi 2001.

Lisäksi Hyypiä valittiin Suomen parhaaksi jalkapalloilijaksi yhdeksän kertaa. Litmanen tuli valituksi parhaaksi kahdeksan kertaa.

Goal.com on valinnut Hyypiän 2000-luvun tähdistöjoukkueeseen. Euroopan Jalkapalloliiton UEFA:n vuoden joukkueeseen Hyypiä valittiin 2001.

Hyypiä lopetti uransa Bayer Leverkusenissa kauden 2011 jälkeen. Sen jälkeen suomalaispuolustajista on menestynyt Euroopan huippusarjoissa vain Niklas Moisander.

Viime syksynä Suomi saavutti paikan jalkapallon 2020 EM-turnaukseen, joka siis siirtyi vuoteen 2021. Toppareiden Joona Toivion ja Paulus Arajuuren erinomaisesti toiminut yhteistyö oli yksi menestyksen kulmakivistä.

Toivio pelasi viime kaudella Ruotsin ja Arajuuri Kyproksen pääsarjassa. Heidän seurajoukkuemenestyksensä jää Hyypiän seurajoukkuesaavutuksista kauas.

Hyypiä oli 2000-luvulla maailman parhaita keskuspuolustajia. Taitojaan hän ei koskaan päässyt näyttämään kuitenkaan arvokisoissa. Suomen jalkapallomaajoukkueelta MM- tai EM-turnaukset jäivät Hyypiän uran aikana haaveeksi.

Jos Suomi olisi Hyypiän pelivuosina selviytynyt jalkapallona arvoturnauksiin, saattaisi Hyypiä olla Suomessa tunnetumpi urheilujulkkis. 2000-luvulla Suomen jalkapallomaajoukkue kulki kuitenkin pettymyksestä toiseen, eikä maajoukkuepelaajista tullut koko kansan sankareita.

Jalkapallomaajoukkue miellettiin Suomessa vuoteen 2018 saakka luuseriryhmäksi. Pelaajien seurajoukkuemenestys jäi vähemmälle huomiolle, kun mielikuvat suomalaisesta jalkapallosta loivat negatiivisia tuntemuksia.

Kun EM-turnaus 2021 toivottavasti pystytään pelaamaan, olisi kaiken julkisuushypen keskellä hyvä nostaa jalustalle suomalaisen futiksen aiempien vuosikymmenten menestyjiä. Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji ja Sami Hyypiä on epäilemättä yksi kaikkien aikojen parhaista suomalaisurheilijoista.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: ”Kuiva kausi ohi” – Liverpool voitti 30 vuoden aikana paljon

Kommentoi Facebookissa