Sämpylöitä saa taas leipoa aamupuurosta päiväkodeissa – virkamies syyttää farssista mediaa

Virkamiehen mieli muuttui, lapsille saa jälleen leipoa sämpylöitä aamupuurosta Rauman päiväkodeissa.

Virkamiehen mieli muuttui, lapsille saa jälleen leipoa sämpylöitä aamupuurosta Rauman päiväkodeissa. (Kuvituskuva Fotolia)

Rauman ruokapalvelun kiellosta leipoa ylijääneestä aamupuurosta lapsille sämpylöitä syntyi valtakunnallinen uutinen.

SÄMPYLÄKOHU Rauman kaupunki on konsulttien opastamana kehitellyt jo vuosia strategiaansa, Rauman Tarinaa. Tarina nousi toden teolla valtakunnalliseen julkisuuteen, kun kaupungin ruokapalvelu kielsi sämpylöiden leipomisen lapsille aamupalalta ylijääneestä aamupuurosta.

Kolmessa pienessä päiväkotiyksikössä harrastettiin pienimuotoista leipomista, ja näin saatiin myös ruokahävikkiä pienemmäksi. Kiellon syyksi kaupungin ruokapalvelun tuotantopäällikkö selvitti muun muassa yhdenmukaistamisen, kaupungin kaikissa päiväkodeissa kun tulisi lähtökohtaisesti olla tarjolla samanlaista ruokaa.

Rauman kaupungin ruokapalvelujohtaja kertoi taas suurimman esteen olevan elintarvikelaki. Ruokaa ei saisi jäähdyttää ja käyttää uudelleen, väitteen mukaan laki oli yksiselitteinen. Asia nousi mielipidepalstojen ja sosiaalisen median kautta uutiseksi valtakunnallisissa medioissa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Pirjo Korpela kuuli sämpyläkohusta radiosta ja tyrmistyi Rauman kaupungin päätöksestä. Hän kommentoi asiasta ensimmäisenä uutisoineelle Länsi-Suomi -paikallislehdelle, kuinka leipomiskielto oli täysin tarpeeton ja säädös koski vain lämpimiä lounastarjoiluruokia, jotka ovat ihmisten itse otettavissa.

Runsas palaute ja Eviran ohjeistus saivat myös Rauman kaupungin ruokapalvelujohtaja Pirjo Vainion tiedottamaan uudelleen. Nyt koko farssi olisikin vain Länsi-Suomen virheellisen kohu-uutisoinnin syytä. Vainion selityksessä todetaan nyt, että ”Raumalla voidaan edelleenkin käyttää ylijäämäpuuroa sämpylöiden leipomiseen, kunhan puuro on asiallisesti jäähdytetty ja säilytetty eikä se ole ollut tarjolla asiakkailla”.

Ruokapalvelujohtaja Vainio unohtaa mainita aikaisemman vastineensa Sämpyläasiassa on monta puolta, jonka hän lähetti mielipidekirjoituksen muodossa lehdelle. Kirjoituksessaan ruokapalvelujohtaja ei viittaa sanallakaan minkäänlaiseen virheelliseen uutisointiin, vaan väittää, että kaupungilla ei ollut asiassa edes harkintavaltaa:

”Keskustelun taustalla on uutinen, jonka mukaan päiväkodeissa ei voi enää leipoa sämpylöitä aiemmin tarjolla olleesta puurosta. Ohje voi kuulostaa maalaisjärjen vastaiselta, mutta sillä on vissit terveydelliset perustelut, joita on syytä Raumallakin noudattaa.”

Leipomista harrastaneessa Wännin päiväkodissa henkilökunta ei halunnut kommentoida sämpyläasiaa Länsi-Suomelle millään tavalla, kun lasten eilinen aamu käynnistyi pakastesämpylöiden ja kaakaon voimin.

Lue myös: Päiväkotien aamupuurosämpylöissä ei ole Eviran mukaan minkäänlaista hygieniariskiä – ”Lapsille voi todellakin leipoa”

Kommentoi Facebookissa