Sara Kuivisto juoksi jälleen Suomen ennätyksen – Kristian Pulli epäonnistui finaalissa

Sara Kuivisto juoksi Tokion olympialaisissa 800 metrillä Suomen ennätyksen (Kuva AOP)

Sara Kuivisto juoksi Tokion olympialaisissa Suomen ennätyksiä. (Kuva AOP)

Sara Kuivisto juoksi 1500 metrin alkuerissä Tokiossa uuden Suomen ennätyksen. Kristian Pullin sijoitus pituushypyn finaalissa oli yhdeksäs.

OLYMPIALAISET Sara Kuivisto juoksi Tokion olympialaisissa jo kolmannen Suomen ennätyksensä. Hän paineli maanantaiaamuna 1500 metrin alkuerissä jatkoon uudella SE-ajalla 4.04,10.

Kuiviston alkuerässä paineltiin kovaa tahtia.

– Yllätyin, että juostiin näinkin kovaa. Mutta ei tuo vauhti tuntunut missään. Tiesin, että jos pääsen muiden kanssa loppusuoralle, ei ole mitään hätää, Kuivisto sanoi.

Kuivisto paransi Tokiossa aiemmin 800 metrin Suomen ennätystä kahteen kertaan. Hän alitti välierissä ensimmäisenä suomalaisnaisena kahden minuutin haamurajan uudella SE-ajallaan 1.59,41.

Kuiviston mukaan rasitukset 800 metrin ennätysjuoksusta eivät painaneet jaloissa. Fiilis oli 1500 metrin alkueräjuoksussa hyvä, kuten tuloksestakin näki.

– Ei tuntunut oikein miltään. Hyvä, että hengästytti maalissa. Oli napakymppijuoksu. Taktisesti ihan loistava. Maltoin alun ja luotin 150-prosenttisesti loppukiriini. Helppo nakki.

Kuiviston tavoitteena on juosta Tokiossa vielä kahdesti. Hän pitää 1500 metrin finaalipaikkaa realistisena.

– Kyllä se on ollut mun tavoitteena. Pystyn siihen, Kuivisto ilmoitti.

Kristian Pulli ei yltänyt kahdeksaan metriin

Kristian Pulli ei onnistunut pituushypyn finaalissa Tokion olympiakisoissa. Pulli oli tuloksissa yhdeksäs tuloksella 792.
Pullin nimissä oleva Suomen ennätys on 827. Sillä tuloksella olisi Tokiossa irronnut pronssimitali.

– Semmoista vähän alavireistä hyppäämistä tänään. Ei saanut ihan parasta irti, jota mun mielestäni olisi kropasta löytynyt. Tää on tämmöistä. Arvokisoissa kolmella ekalla kierroksella pitäisi saada kuitenkin tulosta aikaiseksi, Pulli sanoi haastattelupisteellä.

Pullin loppujuoksu ei hypyillä onnistunut.

– Ei tullut hyviä hyppyjä tänään. Loppujuoksu ei imuttanut kovinkaan hyvin. Viimeiset askeleet jäivät vähän löysiksi, eikä päässyt kunnolla ponnistamaan.

Pulli antoi ymmärtää, että parempaan tulokseen olisi ollut saumoja.

– Mun mielestäni kunto oli hyvä, mutta kun se ei nyt realisoitunut, jää se mietityttämään vähän, että olisiko voinut tehdä jotain toisin. Tämmöisessä kilpailussa pitäisi ottaa huomioon, että pitäisi saada enemmän irti ekoilla kierroksilla.

Kilpailu hypättiin tv-aikataulujen takia jo aamulla. Se vaikutti osaltaan tulostasoon, mutta sillä Pulli ei halunnut latistaa.

– Aamun finaali varmaan vaikuttaa porukkaan silleen negatiivisesti. Itse on hypättävä ja tulokset ratkaisee. Olihan se kaikille sama, mutta tulostasoon vaikuttaa.

Yleisöä ei Tokion olympialaisiin päästetä. Pulli korosti, että kisassa oli silti olympiatunnelmaa.

– Pikkuisen latistaa, mutta ei niin paljoa kuin voisi kuvitella. On kuitenkin aina olympiafiilis, kun on kanssakilpailijoita kirittämässä.

Viime talvena Pulli voitti hallikisoissa EM-pronssia. Hän korosti, että hallikauteen piti panostaa, jotta olympialaisiin tulisi osallistumisoikeus.

– Hallikauteen panostaminen oli tietoinen ratkaisu. Ilman sitä en olisi ollut täällä välttämättä kilpailemassa. Kahden huippukunnon kausi on aina vaikea tehdä. Sain nyt kesän parhaat hypyt täällä, mutta kyllä kuntoni olisi edellyttänyt parempaa täällä.

Pulli on 26-vuotias. Kilpailuvuosia on vielä paljon jäljellä.

– Eniten nälkää jäi tulevaisuutta ajatellen. Tää oli nyt ensimmäinen kohtaaminen mulle maailmanhuippujen kanssa ja heti tuli olympiatasolla. Näitä tarvitsisi vain lisää, hän sanoi.

Pettymyksen keskellä myös unohtui, että Pullin yhdeksäs tila oli paras suomalaissijoitus olympialaisten pituushypyn finaalista sitten Rooman 1960 kisojen, jolloin Jorma Valkama oli viides. Edellisen kerran suomalaishyppääjä pääsi olympiafinaaliin Soulissa 1988, jolloin Jarmo Kärnä oli kymmenes.

Legendaarisen Kärnän päihittäminen ei aiheuttanut Pullissa merkittävää riemua.

– Kyllä ehkä pikkuisen lohduttaa, mutta ei kuitenkaan hirveästi. Ysisija on kirvelevä hypyissä, kun tietää, että kolme viimeistä hyppyä on aina parhaat, Pulli sanoi olympiasijoituksestaan.

Pulli ei ole miettinyt vielä loppukauden kisoja.

– Lähdetään palauttelemaan ja matkustetaan kotiin. Ei sen ihmeellisempää. Ajatuksia vähäksi aikaa pois urheilusta, hän päätti.

Teksti Otto Palojärvi, Tokio

Lue myös: Kristiina Mäkelä epäonnistui olympiafinaalissa – ”Tää itku on suurinta osaa siitä väsymyksestä”

Kommentoi Facebookissa