Satamassa olleessa kontissa piti olla punaviinipulloja – tuli myös 200 kiloa kokaiinia

Auton takakonttiin rakennettu piilo merkattuna auton läpivalaisukuvassa. (Kuva Tulli)

Suomeen tuodun kokaiinin katukauppa-arvo on yli 20 miljoonaa euroa.

HUUMAUSAINERIKOS Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan, jossa Suomeen epäillään tuodun yli 200 kiloa kokaiinia. Huumeet saapuivat Helsingin Vuosaaren satamaan punaviinipulloja sisältävässä kontissa.

Vyyhti alkoi avautua huhtikuun ensimmäisenä päivänä, kun poliisi todisti epäilyksiä herättävää tapahtumaa Helsingin Kurkimäessä. Pääepäiltyjen, eli yhden Tanskan ja kahden Ruotsin kansalaisen nähtiin toimittavan suurehkossa urheilukassissa tavaraa autoon, joka oli rekisteröity Alankomaihin.

– Tapahtumat olivat sen tyyppisiä, että epäilimme niissä olevan kyse huumausainekaupasta. Kolmikon mennessä autolle tapaamaan auton kuljettajaa urheilukassi oli täynnä, autolta palatessa se oli tyhjentynyt, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Heinonen Keskusrikospoliisista.

Kohtaamisen jälkeen poliisi seurasi kolmikkoa lähellä sijaitsevaan hotelliin ja Alankomaiden rekisterissä olevan auton kuljettajaa hotelliin Helsingin Pasilassa. Kaikki neljä henkilöä otettiin kiinni ja hotellien tiloihin sekä Alankomaiden rekisterissä olleeseen autoon tehtiin etsintä.

Kolmikon hotellin pesutuvasta löytyi 19 kiloa kokaiinia kätkettynä. Myös autoa tutkittiin perusteellisesti ja sen läpivalaisun yhteydessä löydettiin takakonttiin rakennettu piilo, johon oli kätketty 18 kiloa kokaiinia. Esitutkinnan perusteella kyseinen huume-erä oli ollut tarkoitus toimittaa Ruotsiin.

Kiinniottojen jälkeen kokaiinin maahantuontiin liittyvät yksityiskohdat alkoivat selvitä rikoksesta epäiltyjen viestiliikenteen perusteella. Pääepäillyt olivat tulleet Suomeen reilu viikko ennen parkkipaikalla tapahtunutta huumekauppaa.

Samana päivänä Vuosaaren satamaan oli saapunut rahtilaiva, josta oli purettu kontteja satama-alueelle. Pääepäiltyjen epäillään murtautuneen yhteen, punaviinipulloja sisältäneeseen konttiin seuraavana yönä. Viestiliikenteen perusteella konttiin oli kätketty 204 kiloa kokaiinia. Poliisin selvityksen mukaan kontti on kuljetettu Vuosaareen Belgian Antwerpenista.

– Kukaan epäillyistä ei ollut aiemmin käynyt Suomessa ja poliisin selvityksen mukaan vierailun ainoana tarkoituksena on ollut huumausaineiden hakeminen ennakkoon tiedossa olleesta kontista. Kolmikko on saanut apua käytännön järjestelyissä suomalaismieheltä, jota epäillään myös törkeästä huumausainerikoksesta, Heinonen sanoo.

Suomeen tuodun kokaiinin katukauppa-arvo on yli 20 miljoonaa euroa, jos sen hinnaksi lasketaan 100 euroa grammalta.

– Takavarikkoon saadusta erästä osa oli laadultaan erittäin puhdasta, pitoisuudeltaan noin 90-prosenttista. Siihen olisi todennäköisesti lisätty jatkeainetta ennen myymistä, jolloin tuotto olisi noussut edelleen, Heinonen arvioi.

Pääepäillyt ovat olleet tutkintavankeudessa koko esitutkinnan ajan. Heitä epäillään törkeistä huumausainerikoksista. Myös Suomessa kolmikkoa avustanutta henkilöä sekä 18 kilon huume-erän vastaanottanutta henkilöä epäillään törkeästä huumausainerikoksesta. Esitutkinta siirtyy syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle.

Lue myös: Rikollisorganisaatio toi Suomeen vuodessa 1700 kiloa huumeita – FBI:n kehittämä Anom-puhelinsovellus avainasemassa

Kommentoi Facebookissa