Säteilyturvakeskus antoi luvan – Olkiluodon kolmannen ydinreaktorin voi ladata

Olkiluoto 3:n rakennustyöt aloitettiin keväällä 2005 ja valmista oli määrä olla neljä vuotta myöhemmin keväällä 2009.

Olkiluoto 3:n rakennustyöt aloitettiin keväällä 2005 ja valmista oli määrä olla neljä vuotta myöhemmin keväällä 2009. (Kuva TVO)

Polttoaineen lautauksen alkamisesta lähtien OL3 on käytössä oleva ydinvoimalaitos.

YDINVOIMA Säteilyturvakeskus STUK on antanut Teollisuuden Voima Oyj:n Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikölle latausluvan. STUK toteaa latauslupapäätöksessä, että OL3-ydinvoimalaitosyksikkö täyttää sille asetetut turvallisuusvaatimukset ja sen turva- ja valmiusjärjestelyt sekä menettelyt ovat riittävät polttoaineen lataamiseksi reaktoriin.

Lisäksi STUK toteaa, että ydinaseiden leviämisen estämiseksi tarpeellinen valvonta on järjestetty asianmukaisesti ja ydinlaitoksen haltijan vahingonkorvausvastuu ydinvahingon varalta on järjestetty siitä säädetyllä tavalla.

– Polttoaineen lautauksen alkamisesta lähtien OL3 on käytössä oleva ydinvoimalaitos. TVO luvanhaltijana vastaa laitoksen turvallisuudesta ja siitä, että laitosta käytetään turvallisuusvaatimusten mukaisesti. STUK:n valvonta muuttuu latauksen alkamisesta lähtien käytössä olevan ydinvoimalaitoksen valvonnaksi, projektipäällikkö Essi Vanhanen STUK:sta sanoo.

Polttoaineen latausta seuraa usean kuukauden mittainen käyttöönottovaihe, jossa TVO jatkaa laitoksen testaamista. Kaikkea ei ole voitu testata ilman reaktorissa olevaa polttoainetta. TVO:n suunnitelman mukaan laitos aloittaa säännöllisen sähköntuotannon vuoden 2022 helmikuussa.

Projektipäällikkö Essi Vanhanen kertoo, että STUK valvoo tarkasti käyttöönottovaihetta ja TVO tarvitsee STUK:n luvan edetäkseen käyttöönotossa vaiheesta seuraavaan.

Lue myös: Vakava häiriötilanne Olkiluodon ydinvoimalaitoksessa – laitokselta ei ole päässyt säteilyä ympäristöön

Kommentoi Facebookissa