JÄÄKIEKKO Kiekko-Espoo voitti 2021 jääkiekon Suomen mestaruuden kukistettuaan finaaleissa Kuopion KalPan otteluvoitoin 3-1. Neljännen finaaliottelun Kiekko-Espoo voitti maalein 3-2.
Annina Rajahuhta teki voittomaalin kolmisen minuuttia ennen ottelun päättymistä.
– Olihan se vähän sellainen ripuliranne, kimposi jostakin sinne maaliin, mutta kaikki lasketaan. Kuten sanotaan, ei sen tarvitse olla kaunista. Meillä oli se 2-0- johto kolmanteen erään lähdettäessä ja KalPa kiri sen kiinni. Vähän meillä katosi se vahva viisikkopeli, mikä meillä oli alussa, Rajahuhta sanoi Kiekko-Espoon tiedotteen mukaan.
– Jos ei olisi vaikeuksia matkalla, ei se tuntuisi näin sairaan hyvältä, Rajahuhta jatkoi.
Rajahuhdalle Suomen mestaruus oli jo uran kahdeksas.
– Joka vuosi on erilainen joukkue ja erilainen tarina, se viimeinen kruunu saadaan siihen päälle, niin kyllä se maistuu hyvälle, Rajahuhta sanoi.
Koronatilanteen pahenemisesta huolimatta naisten SM-sarja saatiin pelattua loppuun. Kausi ei kaikilla pelaajilla kuitenkaan ole vielä ohi. Sekä Kiekko-Espoon että KalPan pelaajia nähtäneen tositoimissa toukokuussa Kanadassa pelattavissa MM-kisoissa.
Kiekko-Espoon pelaajista Rajahuhta ja Nelli Laitinen olivat voittamassa Naisleijonissa 2019 MM-kotikisoissa hopeaa. KalPan pelaajista 2019 MM-hopeajoukkueessa olivat mukana hyökkääjät Elisa Holopainen ja Tanja Niskanen.
Laitinen ja Holopainen ovat suomalaisen jääkiekkoilun suurlupauksia. Heillä on potentiaalia kehittyä maailmantason eliittipelaajiksi, jos naisten jääkiekkoilussa ammattilaissarja ottaa suotuisia kehitysaskeleita koronapandemian jälkeisessä maailmassa.
Naisten 2019 MM-jääkiekko sai Suomessa valtavasti huomiota, mutta naisten jääkiekon pääsarja on yhä marginaalisessa suosiossa. Vastaava tilanne on jalkapallossa, jossa naisten maajoukkueen suosio kasvaa, mutta seurajoukkueet pelaavat ottelunsa yhä niin pienille yleisömäärille, ettei 500 katsojan koronarajoituksilla ole ollut katsojamäärien osalta vaikutusta.
Miesten SM-liigassa seuroista useampi on ruvennut tekemään panostuksia naisten jääkiekkoon. Seurojen pyörittämästä naisten ammattilaisuudesta Suomessa ollaan kuitenkin yhä kaukana ja koronapandemia tuo kehityssuunnalle varmasti taka-askeleita, kun rahoituksesta on pulaa.
Valtiovalta on sentään herännyt. Pyeongchangin 2018 olympialaisten jälkeen naisten A-maajoukkueen vakiopelaajat ovat vuosittain saaneet veikkausvoittovaroista jaettavan 10 000 euron verottoman apurahan. Ei ole tuulesta temmattua väittää, että apurahalla oli merkittäviä vaikutuksia siihen, että Suomi pystyi voittamaan 2019 MM-välieräottelussa Kanadan.
Huippu-urheilu saa veikkauksen tuotoista marginaalisia rahamääriä. Urheilun tasa-arvon edistämiseksi naisten maajoukkuepelaajien tukemisen lisääminen on perusteltu ratkaisu.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: Sysimusta kevät – SM-liigan kautta uhkaa täysi katastrofi
Kommentoi Facebookissa