Sysimusta kevät – SM-liigan kautta uhkaa täysi katastrofi

Tappara juhlii maalia

Tappara juhlii maalia. (Kuva AOP)

SM-liigan joukkueista SaiPa, HIFK, Sport ja Ilves ovat sivussa tositoimista pelaajien koronatartuntojen takia.

JÄÄKIEKKO Koronavirus jyllää jääkiekon SM-liigassa. Peräti neljä joukkuetta on tällä hetkellä peleistä sivussa koronatartuntojen takia.

HIFK ja SaiPa jäivät koronatartuntojen takia sivuun viime viikolla. Myös KooKoo joutui karanteeniin, mutta palasi tositoimiin keskiviikkona, kun tartuntoja ei joukkueessa havaittu.

Samaan aikaan, kun KooKoo vapautui, joutuivat keskiviikkona koronakaranteeniin Sport ja Ilves. Sport vahvisti keskiviikkona, että joukkueessa on havaittu koronatartunta. Ilves vahvisti joukkueensa pelaajan koronatartunnan torstaina.

Useita otteluita joudutaan perumaan, kun peräti neljä joukkuetta on sivussa, mutta runkosarjaa ei keskeytetä. Viime syksynä SM-liiga päätti kaukaa viisaana, että sarjasijoitukset ratkaistaan voittoprosentin perusteella, jos kaikkia pelejä ei saada pelattua.

Edessä on useita tuskaisia viikkoa. Pelataanhan runkosarjan päätöskierros vasta 13. huhtikuuta.

Sen jälkeen edessä voi olla vieläkin tuskaisampia viikkoja. Pudotuspelejä ei voi siirtää, jos joukkueissa havaitaan koronatartuntoja. Voi käydä vielä niin, että jonkin joukkueen pelit päättyvät keväällä koronakaranteeniin.

Pudotuspelejä pelataan toukokuulle saakka. Suomen tämän hetken koronatilanteen perusteella näyttää vahvasti siltä, ettei yleisöä voida päästää otteluihin. Seurojen talous ottaa kovia iskuja vastaan.

Joku voisi esittää järkevän kysymyksen, että kannattaisiko kausi keskeyttää kokonaan, kuten vuosi sitten tehtiin? Pelaajien terveys on uhattuna, yleisöä peleihin ei päästetä, eikä urheilullinen asetelma ole koronakaranteenien takia tasapuolinen.

Kauden keskeyttäminen ei kuitenkaan toistaiseksi ole harkinnassa. SM-liigan ja Telian:n tv-sopimus pitää sarjaa tällä hetkellä pystyssä ja menee terveyden edelle.

Koronan vakavuudesta saatiin jääkiekonkin osalta konkreettinen esimerkki, kun Lukon päävalmentaja Pekka Virta joutui helmikuussa teho-osastolle. Viime viikolla Virta kertoi Facebookissa päässeensä teholta pois 27 päivän jälkeen.

Virran tapauksesta ei ole Tapparassa otettu kuitenkaan opiksi. Tapparan tshekkimaalivahti Dominik Hrachovina on antanut ymmärtää, että korona olisi median huijaus. Hän julkaisi Instagramissa päivityksen, jossa ilmoitti, että ”The media is the virus”.

Tapparan urheilutoimenjohtaja Jukka Rautakorven puolestaan päästi kaksi seuran U20-pelaajaa harjoittelemaan harjoitushalliin, vaikka heillä oli todettu koronatartunta. Tappara syyllistyi koronarajoitusten rikkomiseen ja asiasta onkin tehty rikosilmoituksia.

Hrachovina ja Rautakorpi ovat julkisuuden henkilöitä. He saavat palkkansa julkisen viihdeteollisuuden kautta, jossa julkisuuden henkilön pitäisi kantaa myös vastuunsa.

Maailman maat yhteiskuntajärjestelmästä riippumatta ovat lähes yksimielisesti todenneet koronan vakavuuden. Arvio on tehty tieteellisin perustein.

Hrachovina ei tiedettä kuitenkaan kunnioita. Rautakorpi taas suhtautuu karuihin tosiasioihin välinpitämättömästi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Tappara pelasi kaiken koronakohun keskellä – pelaajat käyneet asiaa läpi

Kommentoi Facebookissa