Sateinen marraskuu päätti sateisen syksyn – jopa paikkakuntakohtaisia sademääräennätyksiä

Satakunnasta Koillismaalle ulottuvalla vyöhykkeellä satoi yleisesti 1,5–2-kertainen määrä tavanomaiseen marraskuuhun verrattuna.

Satakunnasta Koillismaalle ulottuvalla vyöhykkeellä satoi yleisesti 1,5–2-kertainen määrä tavanomaiseen marraskuuhun verrattuna. (Kuva Fotolia)

Lämpötilat olivat lähellä tavanomaista, tosin Lapissa oli tavanomaista kylmempää.

SÄÄTILA Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan marraskuu oli etenkin maan keski- ja länsiosassa erittäin sateinen. Satakunnasta Koillismaalle ulottuvalla vyöhykkeellä satoi yleisesti 1,5–2-kertainen määrä tavanomaiseen marraskuuhun verrattuna. Paikoin mitattiin jopa paikkakuntakohtaisia marraskuun sademääräennätyksiä.

Kuukauden suurin sademäärä, 134,4 millimetriä, mitattiin Kankaanpään Niinisalossa. Kyseessä oli samalla havaintoaseman 80-vuotisen historian suurin marraskuun sademäärä. Tavanomaista vähäsateisempaa oli lähinnä Pohjois-Lapissa sekä Etelä-Karjalassa. Kuukauden pienin sademäärä, 11,1 millimetriä, mitattiin Inarin Kirakkajärvellä.

Marraskuu oli Lapissa pääosin 1–2 astetta tavanomaista kylmempi, kun taas maan eteläosassa noin asteen tavanomaista leudompi. Kuukauden ylin lämpötila, 10,9 astetta, mitattiin Helsingissä ja Porvoossa 14. marraskuuta. Alin lämpötila, -30,9 astetta, mitattiin Enontekiöllä ja Utsjoella kuukauden 11. päivänä.

Aurinko paistoi marraskuussa tavanomaista vähemmän. Auringonpaistetunteja kertyi suuressa osassa maata noin 20 tuntia.

Kuukauden päättyessä oli lunta lähes koko maassa. Lapissa, Koillismaalla ja Kainuussa lunta oli 30–50 senttimetriä, mikä on noin 20 senttimetriä tavanomaista enemmän. Viimeksi Lapissa on ollut näin kylmä syksy vuonna 2002.

Lue myös: Sääprofeetta Riihiluoma ennustaa poikkeuksellista talvea – ”Luvassa on kunnon lumimyräkkää”

Kommentoi Facebookissa