Satusetä Topeliuksen toinen puoli – iloisia juhlia, lemmenseikkailuja ja nuoruuden kolttosia

Zacharias Topelius kirjoituspöytänsä ääressä.

Zacharias Topelius kirjoituspöytänsä ääressä. (Kuva Svenska litteratursällskapet i Finland)

Päiväkirjoissa ja kirjeissä näyttäytyy aikaisemmin tuntematon nuori kirjailija Topelius.

TOPELIUS Kahdessa uudessa julkaisussa päästään tutustumaan satusetä Zacharias Topeliuksen toiseen puoleen. Päiväkirjat ja äidille Sofia Topeliukselle kirjoitetut kirjeet avaavat näkymän vielä tuntemattoman nuoren kirjailijan elämään.

Svenska litteratursällskapet i Finland SLS julkaisee Topeliuksen 200-vuotisjuhlan kunniaksi kirjailijan päiväkirjat, aiemmin julkaisemattoman kirjeenvaihdon äidin kanssa sekä runovalikoiman, johon hänen tunnetuimpien säkeidensä rinnalle on koottu myös muutamia unohdettuja runoja.

Topeliuksen Dagböcker – Päiväkirjat – julkaistaan kolmena niteenä, ja ne käsittävät runsaat kahdeksan vuotta hänen nuoruudestaan. Päiväkirjoissa näyttäytyy nuori, viriili ylioppilas, joka elää sangen riehakasta elämää. Tuohon aikaan Zacharias Topelius oli tavallinen ja tuiki tuntematon nuorukainen, jolla ei ollut aavistustakaan tulevasta maineesta ja kuuluisuudesta.

Merkinnät alkavat ensimmäisestä matkasta opiskelukaupunkiin Helsinkiin lokakuussa 1832 ja päättyvät vuoteen 1840, jona Topelius täytti 22 vuotta ja hänet promovoitiin maisteriksi. Päivä päivältä Topelius kuvailee eloisasti opiskelijaelämää, huveja ja ajankohtaisia tapahtumia.

Lukijalle välittyy hyvin monipuolinen kuva elämästä 1830-luvulla sekä Helsingissä että Uudessakaarlepyyssä. Päiväkirjasarjan päättää vihko Den Svartgröna Sommaren 1842, joka kertoo parhaan ystävän Henrik Backmanin kuolemasta ja suhteesta tulevaan vaimoon Emilie Lindqvistiin.

Zacharias Topelius korrespondens med föräldrarna – Zacharias Topeliuksen ja hänen vanhempiensa välinen kirjeenvaihto – kattaa neljä vuosikymmentä, vuodesta 1829, kun Topelius alkoi käydä koulua Oulussa, vuoteen 1868, jolloin äiti Sofia Topelius menehtyi nälkävuoden kulkutautien seurauksiin. Kirjeissä voimme seurata nuoren Topeliuksen tietä koulupojasta ja ylioppilaasta lehtimieheksi, professoriksi ja perheenisäksi.

Samalla kirjeet avaavat näkymän Sofia Topeliuksen elämään: miltä maailma näytti naisesta, joka vastasi maatilasta, mikä oli perheen ja suvun merkitys ja millaisia toimintamahdollisuuksia leskellä ja säätyläisnaisella saattoi olla? Millainen suhde äidillä ja pojalla oli? Kirjeenvaihto käsittää 426 kirjettä, jotka kuvastavat sekä perhe-elämää että yhteiskunnan kehitystä 1800-luvun Suomessa ja havainnollistavat eroja naisten ja miesten elinolojen sekä julkisen ja yksityisen välillä.

Zacharias Topelius Skrifter on ensimmäinen tieteellinen laitos Topeliuksen laajasta kirjallisesta tuotannosta, joka saavutti laajan lukijakunnan ja muokkasi vuosikymmenien ajan ihmisten käsitystä Suomesta. Topeliuksen tekstit ovat ruotsiksi, mutta jokaisessa editiossa on perusteellinen suomenkielinen johdanto.

Lue myös: Puheesi on kärpäsen surinaa korvissani — Tiedätkö keneltä lainattua?

Kommentoi Facebookissa