Savonlinnan Oopperajuhlat käynnistyy – ”Paljon hymyä ja kepeyttä, syvempiä tuntoja ja dramatiikkaa”

Savonlinnan Oopperajuhlat lupaa tulevan kesän olevan ohjelmistoltaan kukoistava.

Savonlinnan Oopperajuhlat lupaa tulevan kesän olevan ohjelmistoltaan kukoistava. (Kuva Ooperajuhlat)

Milanon La Scala -teatteri tekee historian ensimmäisen vierailunsa Suomeen.

OOPPERAJUHLAT Muotisuunnittelija Teemu Muurimäen puvustama Sevillan parturi, kaksi ohjausta 2000-luvun kysytyimmältä oopperaohjaajalta David McVicarilta ja Milanon La Scala -teatterin historian ensimmäinen vierailu Suomessa – Oopperajuhlat muuttaa Savonlinnan kuhisevaksi kansainvälisen oopperamaailman keskukseksi. Festivaalia vietetään 4.7.–3.8.

– Ohjelmistossa on paljon hymyä ja kepeyttä unohtamatta oopperan syvempiä tuntoja ja dramatiikkaa, sanoo taiteellinen johtaja Jorma Silvasti.

Oopperajuhlat avaa kesän uutuus, Rossinin keveä Sevillan parturi, jonka puvustuksen on luonut Teemu Muurimäki. Muun muassa Dolce & Gabbanan ja Giorgio Armanin muotitaloissa työskennellyt Muurimäki tunnetaan erityisesti punaisen maton iltapuvuistaan. Hän tuo Sevillan parturin visuaalisuuteen huippumuotia, mutta hersyttelee sitä teatterin suomin vapauksin.

Raikas lavastus on Antti Mattilan. Päärooleissa laulavat Laura Verrecchia, Alexey Tatarintsev, Raffaele Raffio, Ville Rusanen ja Shavleg Armasi, esitykset johtaa ranskalaiskapellimestari Frédéric Chaslin.

Uutuustuotannon ohjaaja on Kari Heiskanen, jonka mukaan ”hulvaton musiikki ja lavan tapahtumat saavat pontta toisistaan”. Heiskanen lupaa Parturin viihdyttävän alusta loppuun.

– Alkusoiton naulaamme tavalla, joka ei varmasti jätä ketään kylmäksi ja sama meno jatkuu finaaliin asti. Resitatiiveissa yleisön on lupa hengähtää, mutta sitten taas mennään!

Tinkimätön Sir David McVicar ohjaa festivaalin ohjelmistoon peräti kaksi teosta. Arvostelumenestys Rigoletto sai ensi-iltansa 2017 ja palaa ohjelmistoon nyt uudelleen. Ohjaaja itse saapuu valmistamaan esitykset. Rigoletton johtaa Philippe Auguin ja päärooleissa nähdään Ivan Magri, Dalibor Jenis ja Cristina Pasaroiu.

McVicarilta nähdään myös Verdin Rosvot, I masnadieri, heti tuoreeltaan sen Milanossa olleen ensi-illan jälkeen. La Scala -teatteriryhmän mukana saapuvat huippusolistit, Rosvojen Lisette Oropesa, Fabio Sartori, Massimo Cavalletti ja Michele Pertusi sekä Gala Verdi -juhlakonsertin Sonya Yoncheva, Giorgio Berrugi, Leo Nucci ja Ferruccio Furlanetto. Vierailuesitykset johtaa Michele Mariotti.

Savonlinnan Oopperajuhlien kesän toinen vieras on Wienin Volksoper festivaalin päätösviikolla. Wienin vieraat tuovat linnaan tyylikkään Lepakon operetin aidoimmassa muodossa ja saksankielisenä. Näyttämölle nousevat muun muassa Volksoperin taiteellinen johtaja Robert Meyer sekä sopraano Ursula Pfitzner, jolle kesä-Suomi on ennestään tuttu puolisonsa, baritoni Tommi Hakalan kautta.

Ohjelmistossa ovat myös Mozartin Ryöstöstä seraljista, Timo Mustakallio -laulukilpailu, konsertti Kerimäen kirkossa ja kolmen metallibändin Opera Festival Rocks!.  Oopperajuhlien koko ohjelmisto on sivulla oopperajuhlat.fi

Lue myös: Helsinki Biennaali tuo kuvataiteilijat Vallisaareen kesällä 2020 – saari luo ainutlaatuisen mahdollisuuden

Kommentoi Facebookissa