Timo Mustakallio -laulukilpailu on tärkeä areena nuorille lahjakkuuksille

Talvinen Olavinlinna odottaa jo ensi kesää ja Savonlinnan oopperajuhlia.

Talvinen Olavinlinna odottaa jo ensi kesää ja Savonlinnan oopperajuhlia. (Kuva Fotolia)

Moni kilpailussa menestynyt oopperalaulaja on tehnyt loistavan uran.

OOPPERA Timo Mustakallio -laulukilpailu on Savonlinnan Oopperajuhlien ja Timo Mustakallio -säätiön yhteistyössä Suomen Kulttuurirahaston hoitaman Eero Rantala -rahaston kanssa järjestämä kilpailu, jonka tarkoituksena on auttaa uusia lahjakkaita suomalaisia laulajia kehittämään kykyjään.

Kilpailussa on tähän mennessä palkittu tasan 40 nuorta laulajaa. Ja suurin osa palkituista on tehnyt hienon uran koti- ja ulkomaisilla estradeilla.

Timo Mustakallio -säätiön hallituksen puheenjohtaja Kari Vainio on seurannut kilpailuja läheltä 30 vuoden ajan, eikä hän halua asettaa laulukilpailussa menestyneitä lahjakkaita nuoria laulajia mihinkään paremmuusjärjestykseen.

– Joka tapauksessa Walton Grönroosin, Raimo Sirkiän, Jorma Silvastin, Johanna Rusasen ja Helena Juntusen kaltaiset hienon uran tehneet taiteilijat osoittavat, että kilpailuraati on onnistunut työssään. Eero Rantalan rahaston stipendin saaneista kilpailijoista muistetaan erityisesti Mika Kares, Anna-Kristiina Kaappola, Herman Wallén ja Jussi Merikanto, Vainio sanoo.

Yleisö pääsee seuraamaan kilpailua, jossa on mies- ja naislaulajille yksi yhteinen sarja. Sekä alku- että loppukilpailussa esitetään enintään kymmenen minuutin pituinen ohjelma, johon sisältyvät vapaavalintaiset lied ja ooppera-aaria – jotka ovat kummassakin erässä eri teoksia. Teokset esitetään alkuperäisessä sävellajissa, aariat resitatiiveineen, ja alkuperäisellä kielellä.

Savonlinnassa 16.7.2017 yksipäiväisenä käytävään kilpailuun voivat osallistua suomalaiset laulajat, jotka ovat syntyneet vuonna 1991 tai sen jälkeen. Heillä saa olla enintään kahden vuoden kokemus laulajan ammatissa ja he ovat voineet osallistua Timo Mustakallio -laulukilpailuun enintään kerran aikaisemmin.

Jaossa ovat 15 000 euron suuruinen voittajan palkinto ja 10 000 euron suuruinen Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantala -rahastosta jaettava palkinto. Voittajille järjestetään lisäksi konsertti Savonlinnasalissa oopperajuhlakaudella 2018, jolloin myös finaaliin valitut laulajat pääsevät maksuttomalle mestarikurssille Savonlinnassa.

Tuomariston puheenjohtajana toimii Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti, oopperalaulajat Edith Mathis ja Tommi Hakala sekä kapellimestari Hannu Lintu.

Kommentoi Facebookissa