SDP, RKP ja vihreät nimesivät hallitukseen 12 ministeriehdokasta – Jutta Urpilainen EU-komissaariksi

Pääministeri Antti Rinne esittää kansanedustaja Jutta Urpilaista Suomen seuraavaksi EU-komissaariksi.

Pääministeri Antti Rinne esittää kansanedustaja Jutta Urpilaista Suomen seuraavaksi EU-komissaariksi. (Kuva AOP)

Keskusta ja vasemmistoliitto kertovat vielä seitsemän puuttuvan ministeriehdokkaan nimet.

HALLITUS Sosialidemokraattisen puolueen puoluevaltuusto on päättänyt, että se hyväksyy hallituksen muodostaja Antti Rinteen esityksen hallitusohjelmaksi ja lähtee hallitukseen. Puoluevaltuusto päätti esittää tulevaksi pääministeriksi hallituksen muodostajaa, SDP:n puheenjohtaja Rinnettä.

Lisäksi puoluevaltuusto esittää valtioneuvoston jäseniksi kuutta muuta henkilöä. Pientä kohua herätti SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin kieltäytyminen ministerinpestistä.

Eurooppaministeri olisi Tytti Tuppurainen, kolmannen kauden kansanedustaja Oulun vaalipiiristä. Tuppurainen on toiminut suuren valiokunnan varapuheenjohtajana. Kunta- ja omistajaohjausministeri tulisi Sirpa Paaterosta, hän on viidennen kauden kansanedustaja Kaakkois-Suomen vaalipiiristä. Paatero on toiminut aiemmin kehitysministerinä.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeriksi tuleva Ville Skinnari on SDP:n varapuheenjohtaja ja toisen kauden kansanedustaja Hämeen vaalipiiristä. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru on taas neljännen kauden kansanedustaja Satakunnan vaalipiiristä. Kiuru on aiemmin toiminut asunto- ja viestintäministerinä, opetusministerinä sekä opetus- ja viestintäministerinä.

Liikenneministeri Sanna Marin on SDP:n varapuheenjohtaja ja toisen kauden kansanedustaja Pirkanmaan vaalipiiristä ja työministeri Timo Harakka toisen kauden kansanedustaja Uudenmaan vaalipiiristä. Harakka on valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja.

Vihreiden kolmesta ministeripestistä ulkoministeriksi on tulossa odotetusti Pekka Haavisto, helsinkiläinen kansanedustaja ja puolueen väliaikainen puheenjohtaja. Entinen presidenttiehdokas on ollut aikaisemmin myös ympäristö- ja kehitysyhteistyöministeri sekä kehitysministeri.

Sisäministeriksi tuleva helsinkiläinen Maria Ohisalo on vihreiden varapuheenjohtaja ja ensimmäisen kauden kansanedustaja. Ympäristö- ja ilmastoministeriksi esitettävä Krista Mikkonen Joensuusta on kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

RKP on jo aikaisemmin ilmoittanut Vaasan vaalipiiristä valitun puolueen puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin olevan oikeusministeri ja neljännen kauden raaseporilaisesta kansanedustajasta Thomas Blomqvistista tulevan Pohjoismaiden yhteistyön ja tasa-arvon ministeri.

Keskustan eduskuntaryhmän ja meppidelegaation yhteiskokous nimeää puolueen ehdokkaat valtioneuvoston jäseniksi Juha Sipilän esityksestä keskiviikkona. Vasemmistoliitto on järjestänyt neuvoa-antavan jäsenäänestyksen hallitukseen osallistumisesta ja kertoo ministerinsä sen jälkeen keskiviikkona. Uuteen hallitukseen tulee 19 ministeriä.

Antti Rinne aikoo esittää kansanedustaja Jutta Urpilaista Suomen seuraavaksi EU-komissaariksi. Urpilainen on Parlamenttienvälisen liiton IPU:n Suomen johtokunnan puheenjohtaja ja ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustaja. Hän on toiminut aiemmin SDP:n puheenjohtajana sekä valtiovarainministerinä.

Lue myös: Hallitusohjelma julkistettiin virallisesti – näin 19 ministerisalkkua jaettiin puolueille

Kommentoi Facebookissa