Sensaatiomainen esitys – Wilma Murto voitti EM-kultaa!

Wilma Murto voitti seiväshypyn EM-kultaa Suomen ennätystuloksella 485. (Kuva AOP)

Wilma Murto paransi kolme kertaa seiväshypyn Suomen ennätystä ja voitti Euroopan mestaruuden tuloksella 485.

YLEISURHEILU Wilma Murto teki Münchenissä suomalaista yleisurheiluhistoriaa. Murto voitti Münchenin EM-kisoissa seiväshypyn kultaa ja saavutti ensimmäisenä suomalaisnaisena seiväshypyn aikuisten arvokisavoiton.

Murto ylitti 485. Hän rikkoi SE-tuloksen peräti kolmesti Münchenissä. Aiempi hänen nimissään ollut Suomen ennätys oli 472.

Murron kisa alkoi hitaasti. Hän ylitti 465 toisella. Ensimmäinen yritys korkeudesta 470 epäonnistui myös.

Sen jälkeen Murto teki kovan peliliikkeen. Hän jätti loput yritykset korkeuteen 475.

Murto ylitti sen korkeuden ensimmäisellään, joka oli siis jo Suomen ennätys. Hetkeä myöhemmin hän taivutti näyttävästi myös korkeuden 480.

Olympiakultaa ja MM-kultaa voittanut Kreikan Aikaterini Stefanidi teki kauden parhaansa 475. Se ei riittänyt Murtoa vastaan, vaan Stefanidi sai tyytyä hopeaan.

Kun voitto oli jo ratkennut, ei Murto tuulettanutkaan villisti. Hän lähti yrittämään toistamiseen korkeutta 485. Murto ylitti korkeuden upeasti ja jäi kyynelehtimään patjalle.

Murto voitti ensimmäisen EM-mitalinsa. Yleisurheilun Euroopan mestaruus on Suomen naisille ensimmäinen sitten 1994 Helsingin kisojen, jolloin Sari Essayah voitti 10 kilometrin kävelyssä kultaa.

Edellisen kerran suomalaisurheilija oli voittanut yleisurheilun arvokisoissa mitalin 2016. Silloin Antti Ruuskanen voitti keihäässä pronssia.

Elina Lampela oli seiväsfinaalin 11:s. Hän oli ensi kertaa mukana arvokisafinaalissa.

Suomen moukarinaiset pettyivät finaalissa. Silja Kosonen oli viides tuloksella 69,55 ja Krista Tervo kahdeksas tuloksella 67,85. Huippuonnistumisella molemmat olisivat tulostasonsa perusteella voineet olla mitaleilla.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen EM-finaaliin

Kommentoi Facebookissa