SÄTEILY Helsingin ympäristöpalvelut selvitti syksyllä 2018 Helsingissä myynnissä olevien sienten lyijyn, kadmiumin sekä radioaktiivisen cesiumin pitoisuuksia. Suppilovahveroita, kantarelleja ja mustia torvisieniä tutkittiin yhteensä 21 näytettä. Lyijyn ja kadmiumin pitoisuudet kaikissa tutkituissa näytteissä olivat vähäiset. Kahdessa sieninäytteessä todettiin korkea säteilymäärä.
Radioaktiivinen cesium on pääosin peräisin vuonna 1986 tapahtuneesta Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta. Laskeuman merkittävin aine on pitkäikäinen 137cesium, jonka puoliintumisaika on 30 vuotta. Euroopan komission suosituksen mukaan myytävien luonnontuotteiden radioaktiivisen cesiumin pitoisuudet eivät saa ylittää 600 becquereliä kilossa.
Radioaktiivista cesiumia todettiin kahdessa suppilovahveronäytteessä yli suositusarvon. Korkeimman 1 300 Bq/kg aktiivisuuden omannut torimyynnissä ollut sienierä oli asiakirjojen mukaan kerätty Hyvinkäältä. Asiakirjojen saaminen oli työlästä ja niitä ei voinut täysin yhdistää juuri kyseiseen sienierään. Vertailunnäytteenä saatiin suppilovahveronäyte suoraan poimijalta Sipoosta. Näytteen radioaktiivisuus oli 130 Bq/kg. Toinen 970 Bq/kg korkean aktiivisuuden omaava näyte oli suoraan poimijalta ja sienet oli kerätty Pälkäneeltä.
Suomessa monissa kauppasienissä esiintyy edelleen paikoitelleen cesium-137-pitoisuuksia, jotka ylittävät EU:n suosituksissa annetun enimmäismäärän. Radioaktiivista cesiumia voi vähentää liottamalla tai keittämällä sieniä vedessä, jolloin suuri osa cesiumista siirtyy veteen. Yleisenä säilöntämenetelmänä käytetty sienten kuivaaminen ei vähennä radioaktiivisen cesiumin määrää.
Sienten käytön rajoituksiin ei kuitenkaan ole katsottu olevan tarvetta, sillä sienistä aiheutuva säteilyannos on arvioitu hyvin vähäiseksi sienten pienistä kulutusmääristä johtuen. Korkean laskeuman alueilla, joilla säteilyn suositustasot voivat ylittyä, tulee kuitenkin informoida asukkaita. Myynnissä olevien sienten säteilyä on tarpeellista selvittää myös jatkossa.
Säteilyturvakeskuksen verkkosivuilla on esitetty Suomen laskeuma kunnittain. Laskeuman suuruus on jaettu luokkiin 1–5 siten, että 1 on pienimmän ja 5 suurimman laskeuman alue.
Kommentoi Facebookissa