RUOKA Suomalaisen ravitsemussuositusten mukaan kasviksia tulisi syödä vähintään 500 grammaa päivässä. Tavoite ei toteudu.
– Monille suomalaisille on vuosien saatossa iskostunut mieleen ’Puoli kiloa päivässä’ -ohjeistus. Siitä huolimatta suomalaiset naiset syövät keskimäärin vain 350 grammaa kasviksia päivässä ja miehet ainoastaan 300 grammaa, harmittelee ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.
Lukuisten lajikkeiden sipuli on edullinen raaka-aine, jonka hiilijalanjälki on pieni. Sipuli taipuu mainiosti lämpimiin ja kylmiin ruokiin, leivonnaisiin ja säilykkeisiin.
Kulinarististen ominaisuuksiensa lisäksi sipulit, osana monipuolista ruokavaliota, muun muassa auttavat alentamaan veren kolesterolitasoa ja vahvistavat immuunijärjestelmää. Terveysvaikutukset johtuvat niiden sisältämistä orgaanisista rikkiyhdisteistä, flavonoideista ja suojaravintoaineista.
– Sipuleilla saat helposti lisättyä kasviksia ruokavalioon. Yhdistele erilaisia sipuleita esimerkiksi sipulipiirakassa. Hunajaiset valkosipulinkynnet ovat hauska ja maistuva lisäke vaikka salaatin sekaan, Suontausta suosittelee.
Maa- ja kotitalousnaisten Naisvoimaa-viikolla tammi-helmikuun vaihteessa järjestön jäsenyhdistykset ympäri Suomea tempaisevat kasvisten käytön lisäämiseksi. Yhdistysväki jalkautuu muuan muassa kirjastoihin, kouluihin ja kauppoihin maistattamaan kasvisruokia. He myös konkretisoivat vaakojen ja astioiden avulla, kuinka paljon puoli kiloa kasviksia on.
– Erinomainen idea on myös toteuttaa tapahtuma hävikkiruokaperiaatteella. Sosekeittoihin on helppo sujauttaa nuhjuisetkin kasvikset kauppojen hyllyiltä, jotka muuten saattaisivat päätyä hävikiksi, järjestöpäällikkö Helena Velin vinkkaa.
Oheiset sipulireseptit tarjoaa ruoka-asiantuntija Satu Nokkonen, Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisista.

Kolmen sipulin piiras
8–10 annosta
Pohja
125 g voita
75 g (vajaa 2 dl) juustoraastetta
0,5 dl maitoa
3 dl kaura- tai vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte
3 (200 g) keltasipulia
3 (200 g) punasipulia
puolikas (200 g) purjosipuli
2 rkl öljyä tai juoksevaa rasvaa
0,5 dl balsami- tai valkoviinietikkaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria
(0,5 rkl kuminaa)
0,5 tl suolaa
3 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
100 g (2,5 dl) juustoraastetta
1 Sekoita pehmeä voi, juustoraaste, maito ja jauho-leivinjauheseos.
2 Voitele piirasvuoka (halkaisija 28 cm) ja taputtele taikina sen pohjalle ja reunoille.
3 Halkaise kuoritut kelta- ja punasipulit neljään osaan ja viipaloi.
4 Halkaise purjo ja huuhtele lehtien välistä. Leikkaa viipaleiksi.
5 Kuumenna rasva paistinpannulla ja kuullota sipulit pehmeiksi. Älä päästä ruskistumaan.
6 Lisää etikka, mausteet ja suola. Kuminan voi halutessa jättää pois. Hauduta muutama minuutti.
7 Sekoita munat ja kerma. Levitä sipuliseos taikinan päälle vuokaan, ripottele pinnalle juustoraaste ja kaada päälle muna-kermaseos.
8 Kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla paistotasolla 200 asteessa 25-30 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja pinta on saanut väriä.
Hunajaiset valkosipulinkynnet
1,5 dl vettä
1,5 dl etikkaa
10–12 valkosipulia (n. 500 g kuorittuja kynsiä)
1 rkl suolaa
1 dl hunajaa
1 dl rypsiöljyä
0,5 sitruunan mehu
1 rkl tuoreita chiliviipaleita
muutama oksa tuoretta rosmariinia
1 Mittaa kattilaan vesi, etikka ja suola. Kuumenna kiehuvaksi.
2 Lisää kuoritut valkosipulinkynnet ja keitä viisi minuuttia.
3 Nosta kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon hunaja, oliiviöljy ja mausteet.
4 Jaa valkosipulinkynnet puhtaisiin lasipurkkeihin ja kaada päälle lientä niin, että kynnet peittyvät.
5 Sulje purkit tiiviisti ja anna marinoitua jääkaapissa muutaman päivän ajan.
Kommentoi Facebookissa