Sisäilmatutkimuksessa havaittiin ongelma – ”Jo pelot ja käsitykset voivat aiheuttaa oireita”

Tutkimuksen aineistona käytettiin kymmenessä koulussa tehtyjä sisäilmakyselyjä.

Tutkimuksen aineistona käytettiin kymmenessä koulussa tehtyjä sisäilmakyselyjä. (Kuva Fotolia)

Tietoisuus ja huoli sisäilmaongelmista lisäävät oireiden raportointia koulujen sisäilmakyselyissä.

TERVEYS Rakennusten käyttäjille suunnattuja sisäilmakyselyitä tehdään Suomessa laajasti, kun on tarve arvioida sisäilmaongelmien vakavuutta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Helsingin yliopiston uudessa tutkimuksessa havaittiin, että lasten vanhempien tietoisuus ja huoli koulurakennuksen mahdollisista sisäilmaongelmista lisäsi oireiden raportointia sisäilmakyselyissä.

– Se, että jonkin tekijän haitallisuuteen liittyvät pelot ja käsitykset voivat aiheuttaa oireita, on ollut tiedossa jo pitkään. Nyt asiaa on tutkittu sisäilmaongelmiin liittyen, kertoo professori Marko Elovainio.

Tutkimus vahvistaa käsitystä, että sisäilmakyselyissä raportoitua oireilua ei voi käyttää suoraan rakennuksen sisäilman epäpuhtauksien mittarina.

– Tutkimuksen havainnoista huolimatta laadukas sisäilmakysely on hyvä työkalu ongelmatilanteiden ratkaisussa. Kyselyillä tuotetaan arvokasta lisätietoa käyttäjien kokemuksista, mutta korjauspäätösten pitää ensisijaisesti perustua tietoon rakennusten kunnosta, sanoo professori Juha Pekkanen.

Oireiluun voi vaikuttaa ympäristön lisäksi monet yksilölliset ja yhteisölliset tekijät. Sisäilmakyselyt kartoittavat oireiden raportointia ryhmätasolla. Yksilön terveydentilan selvittäminen on sen sijaan lääkärin tehtävä.

– Lapsen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että erityisesti vaikeiden ja pitkäkestoisten oireiden taustalla olevia syitä selvitetään lääkärin vastaanotolla ja niihin etsitään apua. Oireilua aiheuttavat monet tekijät, mutta taustalla voi myös olla joku sairaus, joka tarvitsee hoitoa, kertoo ylilääkäri Jussi Lampi.

Tutkimuksen aineistona käytettiin kymmenessä koulussa tehtyjä sisäilmakyselyjä, joihin vastasi 1868 alakoulun oppilaan vanhempaa. Tutkimus on juuri julkaistu arvostetussa The Indoor Air -tiedejulkaisussa.

  • Lähde THL

Lue myös: Sisäilman haitallisuutta ei voi arvioida toksisuustesteillä – yksi testi ei mittaa useita vaikutuksia

Kommentoi Facebookissa