Sisällissodan uhreja kunnioitettiin yhteisessä muistopäivässä – mukana kaikki eduskuntapuolueet

Arkkipiispa Kari Mäkisen johtamassa muistohetkessä Turun tuomiokirkossa muistokynttilää sytyttämässä presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Juha Sipilä sekä vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Arkkipiispa Kari Mäkisen johtamassa muistohetkessä Turun tuomiokirkossa muistokynttilää sytyttämässä presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Juha Sipilä sekä vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. (Kuva Timo Jakonen)

Turussa pidettyyn tilaisuuteen osallistuivat myös eri uskonnolliset yhteisöt.

SISÄLLISSOTA Kaatuneitten muistopäivänä Turussa muistettiin sisällissodan, vankileirien ja teloitusten uhreja yhteisessä muistopäivässä. Tilaisuuteen Turun tuomiokirkossa ja tervehdyskäynteihin punaisten ja valkoisten muistoa kantavilla muistomerkeillä osallistuivat edustajat kaikista eduskuntapuolueista.

Arkkipiispa Kari Mäkisen johtamassa muistohetkessä Turun tuomiokirkossa muistokynttilän sytyttivät arkkipiispan lisäksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Juha Sipilä sekä eduskuntapuolueiden edustajina puheenjohtajat Li Andersson, Petteri Orpo ja Antti Rinne sekä kansanedustajat Thomas Blomqvist, Simon Elo, Leena Meri, Krista Mikkonen ja Peter Östman.

– Täällä ovat nyt sisällissodan perinnön monet kasvot. On punaista perintöä ja on valkoista perintöä, on perintöä, jolla ei ole väriä, ja perintöä, jonka värit ovat haalistuneet ja sekoittuneet. Ne yhdessä muodostavat sisällissodan perinnön. Se on meidän yhteistä perintöämme, kaikessa kauhistuttavuudessaan ja traagisuudessaan, totesi arkkipiispa Kari Mäkinen johdantosanoissaan.

Arkkipiispa Mäkinen sanoi sisällissodan perinnön eläneen yhteisissä kansallisissa kertomuksissa ja toisistaan poikkeavissa sukujen ja perheiden kerrotuissa ja vaietuissa kertomuksissa. Mäkisen mukaan sisällissodan perintö on myös kirkon perintöä, haavat kirkon haavoja ja häpeä kirkon häpeää.

– Samalla tämä kirkko muistuttaa paljon sataa vuotta pidemmästä ja syvemmästä kristinuskon perinnöstä. Jokaisen ihmisen arvo ja arvokkuus ovat loukkaamattomia, eikä se ei viime kädessä ole kiinni siitä, miten ihmiset yhteiskunnassa tai kirkossa ovat osanneet tai osaavat sen osoittaa.

Myös eri uskonnollisten yhteisöjen edustajat laskivat kukat muistomerkeille.
Myös eri uskonnollisten yhteisöjen edustajat laskivat kukat muistomerkeille. (Kuva Timo Jakonen)

Muistojoukko kävi tervehdyskäynnillä Turun punavankileirin muistomerkillä ”535” sekä vuoden 1918 sankarimonumentilla, joilla kukkatervehdyksen laskivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Juha Sipilä.

Poliittisten nuorisojärjestöjen puolesta kukat laskivat Helen Honkasaari (Svensk Ungdom), Sini Häkkinen (Varsinais-Suomen Kokoomusnuoret), Markus Metsälä (Varsinais-Suomen KD), Hanna-Marilla Zidan (Vasemmistonuoret), Viivu Seila (Lounais-Suomen Demarinuoret), Emil Sillanpää (Turun vihreät nuoret) sekä Henna Takatalo (Varsinais-Suomen Keskustanuoret).

Uskonnollisten yhteisöjen edustajien kukat laskivat Ion Durac (Ortodoksinen kirkko), Kari Mäkinen (Suomen ev.lut. kirkko), Gabriel Salmela (Katolinen kirkko), Hannu Vuorinen (Vapaakirkko/Suomen vapaakristillinen neuvosto), Atik Ali (Tataarit) sekä Ami Wardi (Juutalainen seurakunta).

Muistopäivän toteuttivat yhteistyössä Suomen evankelis-luterilainen kirkko, valtioneuvoston kanslia, Muistovuosi 1918, Turun kaupunki, Yleisradio sekä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä.

Lue myös: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Sovinnonpuheen juhlassa – ”On oikeus olla asioista eri mieltä”

Kommentoi Facebookissa